Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ύπουλο παιχνίδι των ΗΠΑ κατά του OPEC – Πως πριονίζουν το μερίδιό του από τη σημαντικότερη αγορά του κόσμου

Το ύπουλο παιχνίδι των ΗΠΑ κατά του OPEC – Πως πριονίζουν το μερίδιό του από τη σημαντικότερη αγορά του κόσμου
Ο Trump μεθοδεύει την κατάρρευση του OPEC+
Ο κύριος αντίπαλος της συμφωνίας του ΟΠΕΚ+, που ισχύει από το 2017, είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, τόσο για πολιτικούς όσο και για οικονομικούς λόγους.
Επίσης, έχουν γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου, αλλά δεν θέλουν να βοηθήσουν άλλους εξαγωγείς πετρελαίου να διατηρήσουν τις τιμές σε ανεκτά επίπεδα.
Την άνοιξη του 2020, η συμφωνία του ΟΠΕΚ+ παραλίγο να καταρρεύσει όταν οι συμμετέχοντες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε άλλη μείωση της παραγωγής και η κατάσταση στην αγορά πετρελαίου μετατράπηκε αμέσως σε κρίση λόγω της πανδημίας.
Τότε οι τιμές του πετρελαίου δεν έπεσαν απλώς στα 50 δολάρια, αλλά έπεσαν στα μείον 30-40 δολάρια το βαρέλι.
Αυτή είναι μια μοναδική ιστορική κατάσταση, όταν υπήρχε τόσο πολύ πετρέλαιο που κανείς δεν ήταν έτοιμος να το πάρει, και ήταν απαραίτητο να πληρωθούν επιπλέον στους αγοραστές, ώστε να συμφωνήσουν να δεχτούν αυτό το πετρέλαιο.
Ωστόσο, τα μέλη του οργανισμού στη συνέχεια αντιμετώπισαν συναισθήματα και εσωτερικές διαφωνίες και επέκτειναν τη συμφωνία του ΟΠΕΚ+ : είναι καλύτερο να πουλήσετε λιγότερο, αλλά σε πιο ανεκτή τιμή, παρά πολλά, αλλά για λίγα.
Και από τότε, τα μέλη του ΟΠΕΚ+ μειώνουν τακτικά την παραγωγή και είναι αρκετά καλά στο να τηρούν τις καθορισμένες ποσοστώσεις, κατανοώντας ότι χωρίς πειθαρχία τίποτα δεν θα λειτουργήσει.
Και η συμφωνία βοήθησε πραγματικά στη διατήρηση μιας άνετης και σταθερής τιμής για το πετρέλαιο όλα αυτά τα χρόνια, επιστρέφοντάς το στην περιοχή των 80-90 δολ. ανά βαρέλι σε περίπτωση οποιουδήποτε σοκ.
Και, όχι λιγότερο σημαντικό, είναι δυνατό να αποφευχθούν ισχυρά άλματα τιμών.

Που είναι το πρόβλημα

Το πρόβλημα είναι ότι ενώ τα μέλη του ΟΠΕΚ+ μειώνουν την παραγωγή όλα αυτά τα χρόνια και, κατά συνέπεια, χάνουν το μερίδιό τους στην παγκόσμια αγορά, άλλοι παραγωγοί πετρελαίου, που δεν δεσμεύονται από τις υποχρεώσεις της συμφωνίας, δεν κάνουν τίποτα.
Αντιθέτως, αύξησαν την παραγωγή και καταλαμβάνουν τα κενά μερίδια των εξαγωγικών αγορών.
Αυτό ισχύει και για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τον περασμένο Οκτώβριο μάλιστα σημείωσαν ιστορικό ρεκόρ, παράγοντας 13,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Αυτό είναι περισσότερο από ό,τι παράγουν τόσο η Ρωσία όσο και η Σαουδική Αραβία: περίπου εννέα εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Επιπλέον, οι χαλαρώσεις του Trump σχετικά με τη μίσθωση νέων ομοσπονδιακών εδαφών για τη γεώτρηση γεωτρήσεων θα μπορούσαν να δώσουν νέα ώθηση σε ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη της παραγωγής.
Η παραγωγή πετρελαίου αυξήθηκε επίσης στη Νότια Αμερική.
Η Βραζιλία και η Γουιάνα πρόκειται να απορρίψουν αρκετά εκατομμύρια περισσότερα βαρέλια την ημέρα στην αγορά.
Αυτή είναι η δυσάρεστη πλευρά της συμφωνίας του ΟΠΕΚ+: βοηθά όχι μόνο τους συμμετέχοντες, αλλά και άλλους παίκτες στην αγορά.
Εάν δεν υπήρχαν τόσο σταθερά υψηλές τιμές στην αγορά και εάν τα μέλη του ΟΠΕΚ δεν είχαν μειώσει οικειοθελώς τις εξαγωγές τους, πιθανότατα θα ήταν αδύνατο για άλλες χώρες να επιτύχουν παρόμοια αποτελέσματα.

Η ζήτηση

Από την άλλη πλευρά, ο συνεχής κίνδυνος κατάρρευσης της ζήτησης πετρελαίου από τους αγοραστές είναι επίσης τρομακτικός.
Ο κύριος δείκτης είναι η ζήτηση από την Κίνα ως τον μεγαλύτερο αγοραστή υδρογονανθράκων.
Και τα στατιστικά στοιχεία που προέρχονται από εκεί δεν είναι ενθαρρυντικά: λόγω της επαναστατικής ανάπτυξης των ηλεκτρικών οχημάτων, η ζήτηση για βενζίνη στην Κίνα άρχισε να μειώνεται το φθινόπωρο.
Μέχρι στιγμής μειώνεται μόνο κατά λίγα τοις εκατό το μήνα, αλλά εάν το μερίδιο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων συνεχίσει να αυξάνεται με τόσο υψηλό ρυθμό, κατά 30-50%, τότε αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για τη ζήτηση πετρελαίου.
Εάν άλλες χώρες πετρελαίου συνεχίσουν να αυξάνουν την παραγωγή και η Κίνα συνεχίσει να μειώνει τη ζήτηση για πετρέλαιο, τότε κάποια στιγμή τα μέλη του ΟΠΕΚ+ θα αναγκαστούν απλώς να αποδεχτούν ότι δεν υπάρχει πλέον λόγος να μειώσουν την παραγωγή και να παραχωρήσουν το μερίδιο αγοράς τους στους ανταγωνιστές.
Και τότε η συμφωνία του ΟΠΕΚ+ θα καταρρεύσει για φυσικούς λόγους.

Οι μεθοδεύσεις του Trump

Ο Donald Trump θα είναι αυτός που θα χαρεί περισσότερο για αυτό, γιατί ο στόχος του να μειώσει τις τιμές του πετρελαίου θα γίνει πραγματικότητα.
Αντίστοιχο αίτημα έκανε και στη Σαουδική Αραβία. Αλλά από τότε που οι ΗΠΑ γνώρισαν την επανάσταση του σχιστόλιθου και έγιναν ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, οι δεσμοί φιλίας έχουν γίνει πολύ πιο λεπτοί.
Η Ουάσιγκτον εκτιμούσε το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας, αλλά τώρα είναι ανταγωνιστής.
Ο Trump, φυσικά, προσπαθεί με όλες του τις ενέργειές του να προωθήσει ένα διακύβευμα μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ+ και να συμβάλει στην ταχύτερη κατάρρευση αυτής της συμμαχίας.
Άλλωστε, αυτό θα προκαλέσει αμέσως την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου.

Τι κάνει ο Trump για να επιταχύνει την κατάρρευση του ΟΠΕΚ+;

Πρώτον, βοηθά τους πετρελαιοπαραγωγούς της να αναπτύξουν νέα κοιτάσματα και να αυξήσουν την παραγωγή.
Δεύτερον, διαπραγματεύεται με τη Σαουδική Αραβία για την ανάγκη μείωσης των τιμών.
Τρίτον, ξεκίνησε ακόμη πιο βάναυσους δασμολογικούς πολέμους τόσο εναντίον των συμμάχων όσο και των αντιπάλων της.
ΗΠΑ και Κίνα έχουν ήδη ανταλλάξει νέα πυρά.
Μέχρι τώρα, ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα δεν είχε οδηγήσει σε μείωση των κινεζικών εξαγωγών συνολικά.
Αλλά εάν οι νέες αμερικανικές πολιτικές καταφέρουν να αποδυναμώσουν τις κινεζικές εξαγωγές, αυτό θα επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας και συνεπώς τη ζήτηση για υδρογονάνθρακες.
Τέλος, ο Trump ανακοίνωσε πρόσφατα την ετοιμότητά του να άρει τις κυρώσεις στο ιρανικό πετρέλαιο.
Εάν επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία και οι ΗΠΑ δώσουν εγγυήσεις ότι σίγουρα δεν θα υπάρξει επιστροφή στις κυρώσεις μετά την προεδρική θητεία του Trump, τότε το Ιράν θα μπορούσε να ανεβάσει την αγορά με τους νέους τεράστιους όγκους πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Είναι αλήθεια ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει γρήγορα, γιατί πρώτα οι επενδυτές πρέπει να έρθουν με χρήματα και νέες τεχνολογίες και να αναπτύξουν νέες καταθέσεις.
Οι παλιοί δίνουν σχεδόν ό,τι μπορούν με τις τελευταίες δυνάμεις τους.

Ο κίνδυνος

Όσο ισχύει η συμφωνία του ΟΠΕΚ+, οι περιορισμοί παραγωγής παραμένουν σε ισχύ, αλλά αν εμφανιστεί κάποια ισχυρή σκανδάλη, όλα θα μπορούσαν να αλλάξουν σε μια στιγμή.
Η αγορά θα δει άγριους πολέμους τιμών καθώς τα μέλη του ΟΠΕΚ+, και ειδικότερα η Σαουδική Αραβία, θα θέλουν να ανακτήσουν το χαμένο μερίδιο τους στην παγκόσμια αγορά.
Ωστόσο, ο πόλεμος τιμών μεταξύ των εταιρειών πετρελαίου δεν θα διαρκέσει πολύ.
Η παραγωγή του ίδιου αμερικανικού πετρελαίου θα καταρρεύσει πολύ γρήγορα σε χαμηλές τιμές πετρελαίου, αφού το κόστος του είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό πολλών μελών του ΟΠΕΚ+.
Ως εκ τούτου, θα είναι εύκολο για τη Σαουδική Αραβία να κερδίσει ξανά το μερίδιο αγοράς της και ακόμη και να το αυξήσει.
Και τότε όλα μπορούν να επιστρέψουν στο φυσιολογικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Chania