Τελευταία Νέα
Chania
Διεθνή

Νέο πύρινο μέτωπο προ των πυλών – Οι Φιλιππίνες εξοπλίζονται με υπερσύγχρονα υποβρύχια, αναβρασμός στην Κίνα

Νέο πύρινο μέτωπο προ των πυλών – Οι Φιλιππίνες εξοπλίζονται με υπερσύγχρονα υποβρύχια, αναβρασμός στην Κίνα
Το κόστος είναι πολύ υψηλό επίσης επειδή, εκτός από τα σκάφη, θα πρέπει να προσαρμοστεί ή να κατασκευαστεί από την αρχή η απαραίτητη υποδομή
Σχετικά Άρθρα
Στις Φιλιππίνες επανήλθε στο προσκήνιο το θέμα της αγοράς συμβατικών υποβρυχίων από το Ναυτικό της Μανίλα.
Ήταν ο Αρχηγός του Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των Φιλιππίνων (AFP), που ανακοίνωσε την πρόθεση να αγοράσει τουλάχιστον ένα ζευγάρι σύγχρονων πετρελαιοηλεκτρικών υποβρυχίων (SSK).
Η αγορά αυτών των υποβρυχίων θα εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του προγράμματος εκσυγχρονισμού του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκεται σε εξέλιξη, μαζί με εκείνα που σχετίζονται με τον Στρατό και την Πολεμική Αεροπορία.
Το κύριο εμπόδιο για αυτό το πρόγραμμα είναι το κόστος.
Ο εκτιμώμενος απαραίτητος προϋπολογισμός είναι μεταξύ 80 και 110 δισεκατομμυρίων πέσο Φιλιππίνων, περίπου 1,3 -1,82 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το κόστος είναι πολύ υψηλό επίσης επειδή, εκτός από τα σκάφη, θα πρέπει να προσαρμοστεί ή να κατασκευαστεί από την αρχή η απαραίτητη υποδομή, καθώς και να αγοραστούν τορπίλες και προσομοιωτές για την εκπαίδευση του προσωπικού.
Σίγουρα θα πρέπει να βρεθεί λύση για χρηματοδότηση, επιτόκιο και αποπληρωμές.
Στην πραγματικότητα, το Πολεμικό Ναυτικό των Φιλιππίνων δεν είχε ποτέ υποβρύχια στη δύναμή του, αλλά, δεδομένης της αυξανόμενης πίεσης από το κινεζικό ναυτικό, την ακτοφυλακή και την πολιτοφυλακή στα ύδατα της ΑΟΖ της Μανίλα, οι Ένοπλες Δυνάμεις κρίνουν πλέον απαραίτητο και δεν μπορούν πλέον να εξοπλιστούν με σκάφη που θα μπορούσαν κάλλιστα να λειτουργήσουν μεταξύ των περισσότερων από 7.600 νησιών που απαρτίζουν το archelago.

Η λύση της Νότιας Κορέας

Όσον αφορά τον προμηθευτή, η Μανίλα είναι πιθανό να στραφεί στη Σεούλ, τα ναυπηγεία της οποίας κατασκευάζουν τα κύρια πλοία επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού των Φιλιππίνων εδώ και αρκετά χρόνια.
Στη Νότια Κορέα, τα Hanwha Ocean και HD Hyundai Heavy βρίσκονται υπό κατασκευή σε τρία υποβρύχια KSS-III από τη δεύτερη παρτίδα (Batch-II), με το πρώτο σκάφος της νέας παρτίδας να αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία το 2028.
Τα υποβρύχια KSS-III είναι μεγαλύτερα και βαρύτερα από τις προηγούμενες μονάδες κλάσης Ahn Chang-ho και Ahn Mu-class Dosan.
Έχουν εκτόπισμα 3.000 τόνων και είναι εξοπλισμένα με σύστημα Air Independent Propulsion (AIP) με μπαταρίες ιόντων λιθίου που αναπτύχθηκαν στη Νότια Κορέα για την παράταση του χρόνου βύθισης στη λειτουργία και τη μείωση του παραγόμενου θορύβου.
Επιπλέον, τα υποβρύχια Bach-II θα είναι εξοπλισμένα με ένα προηγμένο σύστημα μάχης και ένα σύστημα σόναρ επόμενης γενιάς, τα οποία και τα δύο θα βελτιωθούν σε σχέση με αυτά που είναι εγκατεστημένα στα πλοία Batch-I.
Η Ιαπωνία φαίνεται λιγότερο πιθανός ως πιθανός προμηθευτής, επειδή, εκτός από πιθανά προβλήματα στην έκδοση αδειών εξαγωγής, το κόστος θα ήταν υψηλότερο από αυτό που πιθανόν ασκούν τα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας που προωθούν ενεργά τα δικά τους μοντέλα SSK στην εξαγωγική αγορά.
Τέλος, η ευρωπαϊκή πίστα δεν μπορεί να αποκλειστεί με τη Naval Group που θα μπορούσε να παρουσιάσει τα Scorpene, TKMS και τα άλλα γερμανικά ναυπηγεία που προσφέρουν διαφορετικές λύσεις, η ισπανική Navantia με το παράγωγο του S-80 και η Damen-Saab που προωθούν μια έκδοση του A26 στην εξαγωγική αγορά.
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η διαφορά θα γίνει από το κόστος και τον χρόνο κατασκευής, θεμελιώδους σημασίας για το Ναυτικό της Μανίλα που βιάζεται να εξοπλιστεί με τις δυνατότητες που προσφέρουν τα ντίζελ-ηλεκτρικά υποβρύχια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Chania