Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καρότο και μαστίγιο από τον Trump για το Ιράν - Δεν βιάζεται για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας

Καρότο και μαστίγιο από τον Trump για το Ιράν - Δεν βιάζεται για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας
Στις 4 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump υπέγραψε έγγραφο για την αποκατάσταση της μέγιστης πίεσης στο Ιράν.
Η νέα αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει δείξει ακόμη ενδιαφέρον για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, δήλωσε στη ρωσική Izvestia ο Ρώσος πρέσβης στην Τεχεράνη Alexey Dedov.
Το μέλλον της πυρηνικής συμφωνίας εξακολουθεί να είναι αβέβαιο, κυρίως λόγω της θέσης των Ηνωμένων Πολιτειών.
"Κατά την άποψή μου, υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν εδώ.
Οι δυτικές χώρες εξακολουθούν να αντιτίθενται σθεναρά στην εξομάλυνση των σχέσεων με το Ιράν σε αυτόν τον τομέα, καθώς δεν έχουν επιδείξει καμία εποικοδομητική προσέγγιση", σημείωσε ο Dedov.
"Η τάση των Ηνωμένων Πολιτειών να υιοθετήσουν μια πιο σκληρή στάση απέναντι στο Ιράν έχει γίνει σαφής πρόσφατα, γι' αυτό και είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις αυτή τη στιγμή για τις προοπτικές της συγκεκριμένης πτυχής", πρόσθεσε.
Στις 4 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump υπέγραψε έγγραφο για την αποκατάσταση της μέγιστης πίεσης στο Ιράν.
Ειδικότερα, η Ουάσινγκτον στοχεύει στη μείωση των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν.
Στις 10 Φεβρουαρίου, ο ηγέτης των ΗΠΑ δήλωσε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης θα μπορούσε να σταματήσει είτε με στρατιωτικά μέσα είτε μέσω μιας συμφωνίας.

Εμπόδιο οι κυρώσεις

Ωστόσο, η πολιτική κυρώσεων της Δύσης παραμένει το κύριο εμπόδιο που εμποδίζει την επανάληψη της πυρηνικής συμφωνίας.
Η Ουάσινγκτον δεν βιάζεται να μειώσει την πίεση προς το Ιράν.
"Στην πραγματικότητα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει χρησιμοποιήσει μια κλασική πολιτική μέθοδο που βασίζεται στην προσέγγιση του καρότου και του μαστιγίου.
Στην πραγματικότητα, έχει απευθύνει τελεσίγραφο στην Τεχεράνη: ή αποδέχεστε μια συμφωνία με τους δικούς μας όρους ή θα σας βασανίσουμε με αυστηρές κυρώσεις, με πιθανή τη χρήση στρατιωτικής βίας", εξήγησε ο Vladimir Sazhin, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και της ευρωπαϊκής τριάδας (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Γαλλία) επαναλήφθηκαν στη Γενεύη στα τέλη Νοεμβρίου 2024. Τα ευρωπαϊκά έθνη ενδιαφέρονταν για την αναβίωση της συμφωνίας.
Τώρα, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, διότι η άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν θα επέτρεπε στην ΕΕ να αντισταθμίσει την έλλειψη υδρογονανθράκων, κυρίως πετρελαίου, η οποία έχει επιδεινωθεί από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες ενδιαφέρονται για την αποκατάσταση των σχέσεων με το Ιράν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης