Τελευταία Νέα
Chania
Διεθνή

Μόνο η ηττημένη αποικία της Ουκρανίας το πέτυχε, να τα βρουν ΗΠΑ και Ρωσία - Προκαλεί η ΕΕ, η ειρήνη πιο επικίνδυνη από τον πόλεμο

Μόνο η ηττημένη αποικία της Ουκρανίας το πέτυχε, να τα βρουν ΗΠΑ και Ρωσία - Προκαλεί η ΕΕ, η ειρήνη πιο επικίνδυνη από τον πόλεμο
Η ιστορία δείχνει ότι οι Ουκρανοί ηγέτες ξέρουν καλύτερα πώς να παίρνουν τις χειρότερες αποφάσεις
Τρεις μεγάλες δυνάμεις μάχονται για την ηττημένη αποικία της Ουκρανίας… οι ΗΠΑ θέλουν συμφωνία για τις σπάνιες γαίες 500 δισεκ. μάλιστα το νέο προσχέδιο της συμφωνίας ισοδυναμεί με μετατροπή της Ουκρανίας σε αποικία.
Ο Putin ο Ρώσος Πρόεδρος δηλώνει ότι είναι έτοιμος να κάνει μεγάλο εμπορικό deal με τους Αμερικάνους να τους πουλάει αλουμίνιο, σπάνιες γαίες και μάλιστα μίλησε για κοινές επενδύσεις αμερικανών και Ρώσων εντός της Ουκρανίας.
Η Ευρώπη προσπαθεί να καταθέσει την δική της πρόταση για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας… που ωστόσο όλα δείχνουν ότι είναι είτε ασύμφορες, είτε πολύ λιγότερες από αυτές που έχουν εκτιμηθεί… κοινώς ο θησαυρός της Ουκρανίας μπορεί να αποδειχθεί άνθρακας κοινώς καμένη γη.
Η Ουκρανία είναι πλέον αποικία, η μοιρασιά έχει ξεκινήσει και η προσπάθεια της ΕΕ να παρεισφρήσει με ειρηνευτικές δυνάμεις δεν είναι σαφές εάν θα αποδώσει…
Εν τω μεταξύ η Ρωσία που έχει την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων δηλώνει ότι έως τέλος της Άνοιξης δηλαδή έως τον Μάιο 2025 μπορεί να έχει υπάρξει κατάπαυση πυρός αλλά αυτό είναι εικασία.

Τρεις υπερδυνάμεις συμπορεύονται, τάσσονται κατά της Ουκρανίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία καταψήφισαν από κοινού ένα ψήφισμα του ΟΗΕ που καταδικάζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Και μετά, μαζί με την Κίνα, υπερψήφισαν ένα ψήφισμα του ΟΗΕ για τον γρήγορο τερματισμό του πολέμου.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Trump αρνήθηκε να αποκαλέσει τον Ρώσο ηγέτη Putin δικτάτορα (παρόλο που αποκάλεσε τον Ουκρανό Πρόεδρο Zelensky δικτάτορα μια εβδομάδα νωρίτερα) και είπε ότι διαπραγματεύεται οικονομικές συμφωνίες μαζί του, συμπεριλαμβανομένων των μετάλλων σπάνιων γαιών.
Ο Trump προκάλεσε αίσθηση δηλώνοντας ότι ο Putin δεν είναι αντίθετος με την εισαγωγή ευρωπαϊκών ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, αν και η Ρωσία είχε δηλώσει στο παρελθόν συνεχώς ότι αυτό ήταν απολύτως απαράδεκτο.
Είναι αλήθεια ότι ο ίδιος ο Putin δεν επιβεβαίωσε τη συγκατάθεσή του σε ειρηνευτικές δυνάμεις.
Εν τω μεταξύ ο Trump επιβεβαίωσε ότι προτείνει ένα σχέδιο «πρώτα σύναψη εκεχειρίας και κατάπαυσης του πυρός και μετά εκλογές και ειρηνευτική συμφωνία».

Η Ρωσία μιλάει για μεγάλα εμπορικά deals με τους αμερικάνους

Ο Putin αποκάλυψε ότι σχεδιάζεται η ανάπτυξη των μετάλλων σπάνιων γαιών, λέγοντας ότι η Ρωσία έχει πολύ μεγαλύτερα κοιτάσματα από την Ουκρανία.
Και επιβεβαίωσε ότι πράγματι βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος με τον Trump σχετικά με κοινά έργα σε αυτόν τον τομέα.
Επίσης τόνισε ο Putin ότι «ότι ο Trump και εγώ θέλουμε πραγματικά να τελειώσουμε τον πόλεμο όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αλλά ο Zelensky είναι αντίθετος γιατί φοβάται ότι θα χάσει τις μεταπολεμικές εκλογές».
O Putin είπε επίσης ότι «δεν είναι κατά της διατήρησης του ουκρανικού κράτους» («αν δεν απειλείται η Ρωσία») και δήλωσε ότι δεν τον νοιάζει που ο Trump θέλει να αφαιρέσει τον ορυκτό πλούτο της Ουκρανίας.
Δηλαδή, εξωτερικά, βλέπουμε μια ενότητα μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών σε πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία, η οποία δεν είχε προηγούμενο από αρχές της δεκαετίας του 2000.

Η πρώτη εκδοχή

ΗΠΑ και Ρωσία χτυπούν την «φιλελεύθερη» Ευρώπη

Σύμφωνα με μια εκδοχή, η οποία ισχυροποιείται στην ΕΕ και την Ουκρανία, μια συμμαχία μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ σχηματίζεται επί του παρόντος για να αντιμετωπίσει τη «φιλελεύθερη» Ευρώπη.
Και στο πλαίσιο αυτής της συμμαχίας, έχει ήδη συμφωνηθεί ένα σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία με ορισμένους ευνοϊκούς όρους για τον Putin, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης των καταληφθέντων ουκρανικών εδαφών ως ρωσικών.
Επίσης θα απομακρυνθεί ο Zelensky από την εξουσία.
Ως παραχώρηση προς την Ουκρανία και την Ευρώπη, ο Putin ο Ρώσος Πρόεδρος είναι έτοιμος να επιτρέψει την ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων για να επιταχύνει την υπογραφή της συμφωνίας (αν και, ας επαναλάβουμε, δεν είναι γεγονός ότι ο Putin το υποσχέθηκε στον Trump - δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαίωση από την Ρωσική πλευρά).

Ρωσία, ΗΠΑ και Κίνα… δεν είναι τόσο μακριά

Πιστεύεται επίσης ότι ο στόχος της Ουάσιγκτον, για την οποία πλησιάζει όλο και περισσότερο την Ρωσία, είναι να απομακρύνει τη Ρωσία από την Κίνα.
Ωστόσο, το γεγονός ότι η Κίνα υποστήριξε δημόσια τη διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ Trump και Putin και επίσης ψήφισε μαζί με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία το αμερικανικό ψήφισμα στον ΟΗΕ για το γρήγορο τέλος του πολέμου, δείχνει ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο γραμμική.
Και ότι οι σχέσεις στο τρίγωνο ΗΠΑ-Κίνας-Ρωσίας μπορεί να είναι βαθύτερες από ό,τι φαίνεται σε εξωτερικούς παρατηρητές.

Η δεύτερη εκδοχή… να αποδείξουν την τοξικότητα Zelensky

Η δεύτερη εκδοχή είναι ότι δεν υπάρχουν στρατηγικές συμφωνίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.
Ο Putin απλώς παίζει τακτική στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Υποθέτει ότι ο Zelensky θα τορπιλίσει τις όποιες ειρηνευτικές συμφωνίες, φοβούμενος την απώλεια ισχύος και ταυτόχρονα προσπαθώντας να δημιουργήσει μια συμμαχία κατά του Trump με την Ευρώπη.
Και έτσι η Ρωσία μπορεί τώρα να υποσχεθεί στον Trump ό,τι θέλει - ακόμη και τη συγκατάθεσή του σε ειρηνευτικές δυνάμεις, ή μείωση των στρατιωτικών δαπανών, ή μέταλλα σπάνιων γαιών στο Donbass, αλουμίνιο στη Σιβηρία και πετρέλαιο στην Αρκτική, ή ετοιμότητα για άμεση κατάπαυση του πυρός.
Στόχος είναι να δείξουν ότι ο Zelensky και όχι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι το βασικό «φρένο» στην ειρηνευτική διαδικασία. Ο απώτερος στόχος είναι ο Trump να «σπρώξει» τον Zelensky να αποδειχθεί τον τερματισμό του πολέμου (συμπεριλαμβανομένης της παραίτησής του από την προεδρία).

ΗΠΑ και Ρωσία… βλέπουν το οικτρό τέλος της Ουκρανίας

Το ελάχιστο, εάν ο πόλεμος δεν μπορεί να τελειώσει, είναι να διασφαλιστεί ότι όλοι (και πρώτα απ' όλα ο Trump) βλέπουν τον Zelensky ως τον κύριο ένοχο και να ενθαρρύνουν τις ΗΠΑ να σταματήσουν να βοηθούν την Ουκρανία και, ενδεχομένως, να άρουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Και οι δύο θα αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων στον πόλεμο προς όφελος της Ρωσίας.
Η Ουκρανία θα επιστρέψει στον διάλογο, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά με πολύ χειρότερους όρους.
Η τακτική του Putin διευκολύνεται σε μεγάλο βαθμό από τις δηλώσεις και τις ενέργειες του ίδιου του Zelensky, ο οποίος αντιτίθεται σταθερά στον γρήγορο τερματισμό του πολέμου και πραγματοποιεί συναντήσεις Ευρωπαίων ηγετών στο Κίεβο, όπου ακούγονται ομιλίες στο πνεύμα «η ειρήνη είναι πιο επικίνδυνη από τον πόλεμο».
Η Ευρώπη είναι μια ομάδα χωρών του πολέμου που τάχθηκε με την λάθος πλευρά της ιστορίας.
Το αν υπάρχουν πραγματικά κάποιες στρατηγικές συμφωνίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας ή αν μιλάμε απλώς για τακτικούς ελιγμούς θα φανεί από τη δυναμική των επερχόμενων γεγονότων και από τα αποτελέσματα των επαφών που προγραμματίζονται για το εγγύς μέλλον μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Η ΕΕ προσφέρει στην Ουκρανία τη δική της συμφωνία για τα ορυκτά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει στην Ουκρανία τη δική της εναλλακτική λύση στην αμερικανική συμφωνία για τα ορυκτά, λέγοντας ότι θα ήταν επωφελής και για τις δύο πλευρές, σε αντίθεση με αυτό που απαιτεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Trump.
Ο Sejourne Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Βιομηχανική Στρατηγική είπε ότι παρουσίασε μια εναλλακτική πρόταση σε Ουκρανούς αξιωματούχους με τους οποίους συναντήθηκε στο Κίεβο στις 24/2, αναφέρει το Politico.
Η Ουκρανία μπορεί να παράσχει 21 από τα 30 κρίσιμα υλικά που χρειάζεται η Ευρώπη σε μια αμοιβαία επωφελή εταιρική σχέση.
Η προστιθέμενη αξία που προσφέρει η Ευρώπη είναι ότι δεν θα ζητήσουμε ποτέ μια συμφωνία που δεν είναι αμοιβαία επωφελής», δήλωσε ο Sejourne.

Προσχέδιο συμφωνίας, 500 δισεκ. στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ουκρανίας που θα διοικούν οι ΗΠΑ – Αποικία η Ουκρανία

Το Ταμείο Ανάκαμψης της Ουκρανίας θα μπορούσε να ανέλθει σε 500 δισεκατομμύρια δολάρια και η Ουκρανία θα υποχρεωθεί να του μεταφέρει χρήματα μέχρι να συγκεντρωθεί αυτό το ποσό, σύμφωνα με δημοσιευμένο προσχέδιο διμερούς συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας.
«Η συμφωνία του ταμείου προβλέπει ότι η συνεισφορά της Ουκρανίας θα είναι το 50% των εσόδων που παράγονται από τους φυσικούς πόρους, τις υποδομές και άλλα περιουσιακά στοιχεία της χώρας έως ότου οι συνολικοί πόροι του ταμείου φτάσουν τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια».
Η Ουκρανία θα πρέπει να συνεισφέρει στο ταμείο ένα ποσό διπλάσιο από το ποσό των κεφαλαίων που διατέθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το ταμείο θα λειτουργεί ως εμπορική οντότητα, με τη διαχείριση να μεταβιβάζεται στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, στο Υπουργείο Εμπορίου και στο Γραφείο του Αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών
Η συμφωνία θα γίνει μέρος της αρχιτεκτονικής των μακροπρόθεσμων ειρηνευτικών συμφωνιών και στοχεύει στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων για την αποκατάσταση της ουκρανικής οικονομίας.
Η Ουάσιγκτον αναμένει ότι το ταμείο θα είναι ένα εργαλείο για την επιτάχυνση της ανοικοδόμησης και για την προστασία των αμερικανικών οικονομικών συμφερόντων στην Ουκρανία.

Τα 4 σενάρια για την Ουκρανία… και στα 4 η Ουκρανία είναι χαμένη

Υπάρχουν 4 σενάρια για την Ουκρανία και το συμπέρασμα είναι ότι η Ουκρανία είναι χαμένη.

Πρώτο σενάριο
Ο Zelensky λαμβάνει εγγυήσεις για τη διατήρηση της εξουσίας του μετά το τέλος του πολέμου από τον Trump και τον Putin και υπογράφει όλα (ή σχεδόν όλα) που του προσφέρουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία.
Σε αυτή την περίπτωση, ο πόλεμος θα τελειώσει αρκετά γρήγορα.
Ωστόσο, αν ο Zelensky θα μπορέσει στη συνέχεια να εκμεταλλευτεί τις εγγυήσεις και να παραμείνει στην εξουσία είναι ένα ανοιχτό ερώτημα.

Δεύτερο σενάριο.
Οι ΗΠΑ θα βρουν έναν τρόπο να αναγκάσουν τον Zelensky να αποδεχθεί τους όρους για τον τερματισμό του πολέμου χωρίς εγγυήσεις ότι θα παραμείνει στην εξουσία.
Αυτό θα οδηγήσει επίσης σε γρήγορο τέλος του πολέμου (μέσω της κήρυξης κατάπαυσης του πυρός), μετά τον οποίο θα γίνουν εκλογές και, πιθανότατα, αλλαγή εξουσίας στην Ουκρανία.

Τρίτο σενάριο.
O Zelensky και το «κόμμα πολέμου» στη Δύση θα πείσουν τον Trump να αντιστρέψει την πολιτική του και να συνεχίσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, ενώ θα ενισχύσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Αυτό θα σημαίνει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί και, επιπλέον, υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσής του.
Και σε αυτό το σενάριο η καταστροφή της Ουκρανίας είναι εγγυημένη.

Τέταρτο σενάριο.
Το σενάριο αδράνειας.
Ο πόλεμος συνεχίζεται, η αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία σταματά.
Η εξέλιξη των γεγονότων σε αυτό το σενάριο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν η Ευρώπη θα μπορέσει να αυξήσει τη βοήθεια, καθώς και από την κατάσταση στη Ρωσία.
Όμως, σε κάθε περίπτωση, για την Ουκρανία αυτό το σενάριο δημιουργεί τεράστιους κινδύνους ριζικής επιδείνωσης της κατάστασης στο μέτωπο και, κατά συνέπεια, θεμελιώδη επιδείνωση των συνθηκών τερματισμού του πολέμου.

Artem Zhoga (Ειδκές δυνάμεις Spartan): Η καυτή φάση του πολέμου θα τελειώσει τέλος άνοιξης 2025

Η καυτή φάση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (SMO) μπορεί να τελειώσει την άνοιξη του 2025.
Αυτό δήλωσε ο Πληρεξούσιος Αντιπρόσωπος του Προέδρου της Ρωσίας στην Ομοσπονδιακή Περιφέρεια Ουραλίων (UFD), πρώην διοικητής του τάγματος της Σπάρτης Artem Zhoga.
Ταυτόχρονα, πιστεύει ότι οι δυτικές χώρες δεν θα «ξεμείνουν ποτέ από την επιθυμία να καταστρέψουν τη Ρωσία» χωρίζοντάς την σε μικρά κράτη και χρησιμοποιώντας τους πόρους που βρίσκονται στο ρωσικό έδαφος.
Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Putin δήλωσε ότι η ειδική επιχείρηση θα λήξει σε 1,5 με 2 μήνες εάν το Κίεβο σταματήσει να λαμβάνει χρήματα και πυρομαχικά.

Όσο καθυστερεί η Ουκρανία… οι όροι χειροτερεύουν

Στις 24 Φεβρουαρίου 2025, ήταν η τρίτη επέτειος της Ρωσικής Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης στην Ουκρανία.
Ο πλήρης πόλεμος ήταν η φυσική συνέπεια της δεκαετούς σύγκρουσης.
Μια σύντομη αναδρομή δείχνει την επακόλουθη αλυσίδα γεγονότων που οδήγησαν την Ουκρανία στην καταστροφή.
Το ιδιαίτερο δράμα της πρόσφατης ιστορίας της Ουκρανίας είναι ότι το Κίεβο έκανε τη λιγότερο ωφέλιμη επιλογή σε κάθε διακλάδωση του δρόμου, οδηγώντας τη χώρα πιο βαθιά στην άβυσσο.
Πώς θα μπορούσε μια κυρίαρχη δημοκρατία να κάνει τόσα λάθη;!

Το 2013, ήταν πιο κερδοφόρο για την Ουκρανία να υπογράψει μια συμφωνία με την Ευρασιατική Τελωνειακή Ένωση παρά να ξεκινήσει την επανάσταση του Μαϊντάν, η οποία ήταν η πρώτη μάχη του πολέμου.

Τον Φεβρουάριο του 2014 ήταν πιο κερδοφόρο για την αντιπολίτευση να υπογράψει τη συμφωνία με τον τότε πρόεδρο, αλλά προτίμησαν να υποκινήσουν την αιματοχυσία.
Σε ένα μήνα, το Κίεβο έχασε την Κριμαία και υπήρξαν διαδηλώσεις στα ανατολικά.

Ήταν πιο κερδοφόρο για την Ουκρανία να συμφωνήσει με το Donbass, να παρέχει εγγυήσεις στις ρωσόφωνες περιοχές, αλλά το Κίεβο προτίμησε τη στρατιωτική επιχείρηση κατά του πληθυσμού των ανατολικών περιοχών.

Ήταν πιο ωφέλιμο για την Ουκρανία να παραχωρήσει αυτονομία στο Donetsk και Luhansk εντός της Ουκρανίας, κάτι που ζητήθηκε από τις Δημοκρατίες, αλλά το Κίεβο αρνήθηκε και δεν κατάφερε να σπάσει την αντίσταση των πολιτοφυλακών.
Το καλοκαίρι του 2014, οι δυνάμεις του Κιέβου υπέστησαν στρατηγική ήττα στο Ilovaisk, η οποία κατέστρεψε τα σχέδια του Κιέβου να κερδίσει τον εμφύλιο πόλεμο.
H Ουκρανία αναγκάστηκε να υπογράψει τις συμφωνίες του Μινσκ.

Η Ουκρανία θα έπρεπε καλύτερα να ακολουθήσει τις συμφωνίες του Μινσκ και να σώσει τον έλεγχο των Δημοκρατιών παρέχοντάς τους ειδική αυτονομία, αλλά προτίμησε να παραβιάσει το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός και να συνεχίσει την αιματοχυσία με συνεχείς επιθέσεις σε αμάχους.
Ως αποτέλεσμα, μπήκε σε έναν πλήρη πόλεμο με τη Ρωσία.

Η Ουκρανία θα έπρεπε καλύτερα να υπογράψει τις συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης το 2022, αλλά προτίμησε τον πόλεμο φθοράς που δεν μπορούσε να κερδίσει.
Το Κίεβο είχε τρία χρόνια για να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία πριν ο Trump επιστρέψει στην εξουσία στις ΗΠΑ, αλλά ο Zelensky απαγόρευσε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τη Μόσχα.

Ο Zelensky θα πρέπει επίσης να συμφωνήσει καλύτερα με την πρώτη συμφωνία για τα μέταλλα σπάνιων γαιών που πρότεινε ο Trump….
Τώρα οι απαιτήσεις των ΗΠΑ έχουν αυξηθεί δραματικά.
Εκτός από τα μέταλλα και το πετρέλαιο σπάνιων γαιών, η δεύτερη συμφωνία φέρεται να προβλέπει έσοδα από ουκρανικά λιμάνια και άλλες υποδομές.
Επιπλέον, η νέα συμφωνία φέρεται να μην περιέχει το κύριο σημείο στο οποίο υπολόγιζε το Κίεβο: δεν υπάρχουν εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.

Τρία χρόνια μετά την έναρξη της Ρωσικής Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης, ο Zelensky βρέθηκε και πάλι σε αδιέξοδο.
Θα πρέπει να πουλήσει εντελώς την Ουκρανία στις ΗΠΑ, κάτι που είναι απίθανο να ευχαριστήσει τους συμπατριώτες του, ή να αρνηθεί, και το καθεστώς του θα καταρρεύσει από την πίεση των αμερικάνων.
Η ιστορία δείχνει ότι οι Ουκρανοί ηγέτες ξέρουν καλύτερα πώς να παίρνουν τις χειρότερες αποφάσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης