Τελευταία Νέα
Chania
Διεθνή

Από την ανατροπή του Xi στον στρατό του Al-Jolani - Πώς η MiT διοχετεύει τζιχαντιστές σε όλο τον κόσμο - Επόμενος στόχος: Ιράν

Από την ανατροπή του Xi στον στρατό του Al-Jolani -  Πώς η MiT διοχετεύει τζιχαντιστές σε όλο τον κόσμο - Επόμενος στόχος: Ιράν
Από το ξέσπασμα της τζιχαντιστικής εξέγερσης στη Συρία το 2011, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες διοχετεύουν τζιχαντιστές από το Αφγανιστάν και την Κίνα στη Συρία μέσω Τουρκίας.
Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κόμματος του Ανατολικού Τουρκεστάν από την κινεζική επαρχία Xinjiang τοποθετήθηκαν σε ανώτατες θέσεις στις νέες δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας, έπειτα από την ανατροπή της κυβέρνησης της χώρας από ισλαμιστές παραστρατιωτικούς τζιχαντιστές στις 8 Δεκεμβρίου 2024.
Η πλειονότητα των μαχητικών δυνάμεων που ανέτρεψαν το συριακό κράτος, συμπεριλαμβανομένων των πιο ικανών μονάδων μάχης, προέρχονταν από ξένες τζιχαντιστικές ομάδες από όλο τον κόσμο.
Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν μαχητές από την Κεντρική Ασία, προερχόμενοι από το Xinjiang της Κίνας, καθώς και από το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν και άλλα κράτη της περιοχής.
Η ενίσχυση αυτών των τζιχαντιστικών ομάδων, που στοχεύουν στη διεξαγωγή πολέμου εναντίον της Κίνας και των χωρών της Κεντρικής Ασίας για την εγκαθίδρυση ισλαμικού χαλιφάτου, θεωρείται μείζονα απειλή από τα κράτη της περιοχής.
Ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας του Κιργιστάν, Marat Imankulov, περιέγραψε τον κίνδυνο δηλώνοντας:
«Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, έως και 20.000 ξένοι μαχητές εντάσσονται στις νέες συριακές δυνάμεις ασφαλείας. Κάποιοι από αυτούς είναι συνδεδεμένοι με το Ισλαμικό Κόμμα του Ανατολικού Τουρκεστάν .
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι στις τάξεις τους περιλαμβάνονται έως και 6.000 μαχητές που εστιάζουν στην αποσταθεροποίηση της Κίνας, καθώς και άτομα από την Κεντρική Ασία και τον Βόρειο Καύκασο.
Περίπου 5.000 μαχητές, χωρίς να υπολογίζονται τα μέλη των οικογενειών τους, έχουν ρίζες στην Κεντρική Ασία.»

Η Τζιχαντιστική Διεθνής μετά τη Συρία απειλεί και το Ιράν με ανατροπή

Ο Imankulov προειδοποίησε ότι η «πολυεθνική τρομοκρατική απειλή» θα μπορούσε να επεκταθεί πέρα από τα σύνορα της Συρίας, καθώς η χώρα παρέχει πλέον βάση εξόρμησης σε τζιχαντιστικές οργανώσεις για την προβολή ισχύος στην Κεντρική Ασία.
«Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τρομοκρατικοί πόροι της Συρίας μπορούν να αξιοποιηθούν από ορισμένες δυνάμεις, τόσο εντός της χώρας όσο και από άλλες περιοχές, για την ανατροπή του πολιτικού καθεστώτος στο Ιράν – το οποίο είναι μέλος του SCO και εταίρος του Κιργιστάν και των γειτονικών χωρών της Κεντρικής Ασίας.»
Ο αξιωματούχος επεσήμανε επίσης ότι:
Άτομα που καταζητούνται στις χώρες τους για τρομοκρατικά και εξτρεμιστικά εγκλήματα έχουν τοποθετηθεί σε κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις στη Συρία.
Αυτοί οι τζιχαντιστές αποκτούν επίσημο καθεστώς, το οποίο τους επιτρέπει να φεύγουν ανενόχλητοι από τη Συρία, να ταξιδεύουν σε άλλες χώρες και να διεξάγουν αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες.
Τέλος, ο Imankulov υπογράμμισε ότι το Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν απολαμβάνει ιδιαίτερης εύνοιας από τις νέες συριακές αρχές, με τις οποίες διατηρεί στενές σχέσεις.
Οι μαχητές από την Κεντρική Ασία έχουν λάβει υπηκοότητα από τις νέες συριακές αρχές και έχουν πρωτοστατήσει σε εθνοκαθάρσεις μειονοτικών ομάδων της Συρίας, ιδίως του σιιτικού πληθυσμού.
Η εκδίωξη των Σιιτών από τη Συρία είχε ξεκινήσει ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 2010 στην περιοχή της Idlib, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Η MiT διοχετεύει... τζιχαντιστές από την Κεντρική Ασία σε όλο τον πλανήτη

Σημειωτέον, ότι οι τζιχαντιστές μαχητές από την Κεντρική Ασία έχουν τύχει ευρείας στρατολόγησης και υποστήριξης από το τουρκικό κράτος ήδη από τη δεκαετία του 2000.
Από το ξέσπασμα της τζιχαντιστικής εξέγερσης στη Συρία το 2011, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες τους διοχέτευαν από το Αφγανιστάν και την Κίνα στη Συρία μέσω Τουρκίας.
Η συριακή επαρχία Idlib, όπου προηγουμένως είχαν συγκεντρωθεί οι τζιχαντιστές πριν από τις επεκτατικές τους κινήσεις, αποτελούσε για χρόνια το βασικό κέντρο επιχειρήσεων του ισλαμιστικού τρομοκρατικού δικτύου όχι μόνο στη Συρία, αλλά, σύμφωνα με πολλές εκτιμήσεις, και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο Brett H. McGurk, πρώην απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών στον συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους, είχε επισημάνει χαρακτηριστικά ότι:
«Η επαρχία Idlib στα βόρεια της Συρίας, στα σύνορα με την Τουρκία είναι το μεγαλύτερο ασφαλές καταφύγιο της Al Qaeda μετά την 11η Σεπτεμβρίου.»
Οι τζιχαντιστικές δυνάμεις που σταθμεύουν εκεί ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες μαχητές.
Μετά την ανατροπή του συριακού κράτους, αναλυτές εκτιμούν ότι οι τρομοκρατικές επιχειρήσεις θα επεκταθούν σημαντικά, με έναν βαθμό στήριξης από την τουρκική κυβέρνηση.
Παράλληλα, η δράση των τζιχαντιστών αναμένεται να επικεντρωθεί ιδιαίτερα στην Κίνα και την Κεντρική Ασία, ενισχύοντας τις ανησυχίες για περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης