
Θα χρειαστούν χρόνια για να δημιουργηθούν οπλικά συστήματα και στρατιωτικές δυνατότητες που χρειάζεται η Ευρώπη για πλήρη ανεξαρτησία στον στρατιωτικό τομέα, υποστηρίζει η αμερικανική εφημερίδα ΝΥΤ
Θα χρειαστούν χρόνια για να δημιουργηθούν τα οπλικά συστήματα και οι στρατιωτικές δυνατότητες που χρειάζεται η Ευρώπη για πλήρη ανεξαρτησία στον στρατιωτικό τομέα.
Και η υποστήριξη της Ουκρανίας την ίδια στιγμή, όταν οικοδομείται η δική της άμυνα, θα απαιτήσει ταχεία δράση και κοινή πολιτική βούληση, που λείπει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το σχέδιο, το οποίο προετοιμάζεται για συζήτηση στη σύνοδο κορυφής της 6ης Μαρτίου, περιλαμβάνει εκκλήσεις για ταχεία ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της ΕΕ και σαφέστερο ορισμό των πιθανών εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία.
Οι ειρηνευτικές δυνάμεις για την Ουκρανία και η αποστολή «καλύτερων διαπραγματευτών» στον Trump θα συζητηθούν επίσης για να τον πείσουν να υποστηρίξει το Κίεβο και όχι μόνο.
Αλλά, παρά τις έντονες δηλώσεις, η μετάβαση της Ευρώπης στην «μεγαλύτερη αμυντική αυτονομία» είναι ένα αποθαρρυντικό έργο.
Εκτός από τα χρήματα, η Αμερική προμηθεύει κρίσιμα οπλικά συστήματα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό που θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντικατασταθεί γρήγορα.
Επίσης, το πρόβλημα είναι ότι πως αύξηση των στρατιωτικών δαπανών συνήθως σημαίνει τη μείωση εκείνων για άλλες προτεραιότητες όπως η υγειονομική περίθαλψη και το κοινωνικό κράτος.
Και δεδομένων των οικονομικών δυσκολιών και των δημοσιονομικών περιορισμών στη Γερμανία, τη Γαλλία και τις μικρότερες οικονομίες όπως το Βέλγιο, είναι δύσκολο να βρεθεί η πολιτική βούληση για αύξηση των δαπανών.
«Όταν πρόκειται για την αναζήτηση πρόσθετων κεφαλαίων για τη στήριξη της Ουκρανίας, οι Ευρωπαίοι δεν μιλούν με μία μόνο φωνή», αναφέρει το άρθρο.
Η Ουγγαρία είναι πιθανό να αντιταχθεί σε ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία, το οποίο μπορεί να αναγκάσει την ΕΕ να δαπανήσει χρόνο για την άντληση κεφαλαίων από μεμονωμένες χώρες μέλη αντί να αποδεχθεί ένα πακέτο στο επίπεδο της Ένωσης, καθώς αυτό απαιτεί ομοφωνία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών