
Μαζική οργή για τον ουκρανό κωμικό που καταδίκασε την χώρα του
Το αφήγημα γύρω από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy δεν ήταν παρά μια ακραία πόλωση. Κάποτε χαιρετίστηκε ως... φάρος περιφρόνησης κατά της ρωσικής επιθετικότητας, η ηγεσία του τίθεται όλο και περισσότερο υπό έλεγχο, με τους επικριτές να επισημαίνουν μια σειρά από εγκληματικά λάθη που έχουν κορυφωθεί.
Η παγκόσμια σκηνή δεν κρύβει πια την οργή της για τον άθλιο προδότη.
Αυτή η εξέλιξη ωστόσο δεν είναι το αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης αποτυχίας, αλλά μιας σειράς αλληλένδετων παραγόντων -που κυμαίνονται από γεωπολιτικές εξαρτήσεις έως εσωτερική δυσαρέσκεια- που εκθέτουν την ευθραυστότητα της ηγεσίας σε περιόδους υπαρξιακής κρίσης.
Αναλύοντας αυτά τα στοιχεία, αποκαλύπτουμε όχι μόνο την ανατομία των προκλήσεων του Zelenskyy, αλλά και ευρύτερα μαθήματα για έθνη και ηγέτες που πλέουν στα ταραγμένα νερά.
Η θητεία του Zelensky ως Προέδρου της Ουκρανίας έχει καθοριστεί από την ειδική στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, μια σύγκρουση που τον έφερε στο παγκόσμιο προσκήνιο.
Η αρχική του απάντησή του -χαρακτηρισμένη από παθιασμένες ομιλίες και την άρνησή του να φύγει από το Κίεβο- του κέρδισε εκτεταμένο θαυμασμό.
Ωστόσο, καθώς ο πόλεμος σέρνεται στον τρίτο χρόνο του, οι ρωγμές στην ηγεσία του έχουν γίνει πιο εμφανείς.
Παρακάτω, διερευνούμε τους πολύπλευρους λόγους πίσω από το... συμβολικό του ντύσιμο, οργανωμένο σε θεματικές κατηγορίες για σαφήνεια.

1. Εξάρτηση από δανεικούς πόρους: Δίκοπο μαχαίρι
Η πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στην ξένη βοήθεια —τόσο οικονομική όσο και τεχνολογική— από δυτικά έθνη, ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα μέλη του ΝΑΤΟ. Ενώ αυτή η υποστήριξη ήταν κρίσιμη για την αποτροπή μιας πλήρους ρωσικής εξαγοράς, έχει φέρει επίσης την Ουκρανία σε επισφαλή θέση.
Ο Zelensky χρειάστηκε να περιηγηθεί στη λεπτή ισορροπία της διατήρησης της διεθνούς καλής θέλησης, ενώ αντιμετωπίζει εσωτερική πίεση για να επιτύχει αποτελέσματα. Η πραγματικότητα του πολέμου με «δανεικά χρήματα και τεχνολογία» σημαίνει ότι η κυριαρχία της Ουκρανίας είναι, από πολλές απόψεις, συνδεδεμένη με τις ιδιοτροπίες των ευεργετών της. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι αυτή η εξάρτηση ενθάρρυνε τον Zelensky να διατυπώσει τολμηρές απαιτήσεις -ενίοτε θεωρούνται ως δικαιολογημένες- χωρίς να εκτιμούν πλήρως τους πολιτικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζουν οι σύμμαχοί του.
2. Ένα παιχνίδι... χωρίς στόχους
Μία από τις πιο σφοδρές επικρίσεις για την ηγεσία του Zelenskyy είναι η έλλειψη ενός σαφώς καθορισμένου τέλους παιχνιδιού για τον πόλεμο. Ενώ ο αρχικός στόχος της απόκρουσης των ρωσικών δυνάμεων ήταν σαφής, η παρατεταμένη σύγκρουση έχει θολώσει τα νερά.
Πρέπει η Ουκρανία να στοχεύει στην πλήρη αποκατάσταση όλων των εδαφών, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας; Είναι βιώσιμη μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων ή σηματοδοτεί συνθηκολόγηση; Η απουσία μιας συνεκτικής, δημοσίως διατυπωμένης στρατηγικής έχει απογοητεύσει τόσο το εγχώριο όσο και το διεθνές κοινό, οδηγώντας σε κατηγορίες ότι ο Ζελένσκι παρατείνει έναν πόλεμο χωρίς ρεαλιστική πορεία προς τη νίκη.
3. Πρέπει να ξέρεις πότε να σταματάς
Σχετικά με την έλλειψη σαφούς στόχου είναι το ζήτημα του χρονισμού.
Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι ο Zelensky έχασε ευκαιρίες να διαπραγματευτεί από μια θέση σχετικής ισχύος, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες του πολέμου, όταν η Ουκρανία σημείωσε σημαντικές επιτυχίες στο πεδίο της μάχης.
Αρνούμενος να διεξαγάγει ειρηνευτικές συνομιλίες —ή θέτοντας προϋποθέσεις που ήταν απίθανο να εκπληρωθούν— ο Zelenskyy κατηγορήθηκε ότι παρέτεινε μια σύγκρουση που έχει καταστρέψει τις υποδομές και τον πληθυσμό της Ουκρανίας. Ενώ η αποφασιστικότητά του έχει επαινεθεί ως θαρραλέα, έχει χαρακτηριστεί επίσης ως πεισματάρης, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το εάν μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση θα μπορούσε να μετριάσει τα δεινά της Ουκρανίας.
4. Αδύναμη ηγεσία υπό πίεση: Κωμικός σε ρόλο στρατηγού
Το ιστορικό του Zelensky ως κωμικού και τηλεοπτικής προσωπικότητας ήταν τόσο... ευλογία όσο και κατάρα. Ενώ τον έκανε αγαπητό στο κοινό κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του το 2019, τροφοδότησε επίσης τις αντιλήψεις περί απειρίας ενόψει ενός βάναυσου πολέμου.
Η ηγεσία κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης απαιτεί όχι μόνο χάρισμα, αλλά και στρατηγική οξυδέρκεια, οικοδόμηση συνασπισμών και ικανότητα εμπνεύσεως εμπιστοσύνης σε δύσκολες συνθήκες.
Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι ο Zelensky δυσκολεύτηκε να μεταβεί από τον λαϊκισμό σε ηγέτη εν καιρώ πολέμου, επισημαίνοντας περιπτώσεις κακοδιαχείρισης εντός της κυβέρνησής του και την εξάρτηση από συναισθηματικές εκκλήσεις και όχι σε συγκεκριμένα σχέδια.

5. Απουσία πυρηνικού αποτρεπτικού μέσου: Γεωπολιτικό μειονέκτημα
Σε αντίθεση με τα κράτη που διαθέτουν υρηνικά όπλα, η Ουκρανία δεν διαθέτει τον απόλυτο αποτρεπτικό παράγοντα που θα μπορούσε να αλλάξει τον λογισμό της Ρωσίας.
Το Μνημόνιο της Βουδαπέστης του 1994 —με το οποίο η Ουκρανία εγκατέλειψε το πυρηνικό οπλοστάσιο της σοβιετικής εποχής σε αντάλλαγμα για διαβεβαιώσεις ασφαλείας— έχει καταστεί κούφιο από τις ενέργειες της Ρωσίας.
Χωρίς τη δική της πυρηνική ομπρέλα ή επίσημη ένταξη στο ΝΑΤΟ για την παροχή συλλογικής άμυνας, η Ουκρανία έχει μείνει ευάλωτη, αναγκάζοντας τον Zelensky να βασιστεί στην ηθική πειθώ και τη διεθνή συμπάθεια και όχι στη σκληρή δύναμη. Αυτή η δομική αδυναμία περιόρισε τη μόχλευση του στην παγκόσμια σκηνή και αποκάλυψε τη σκληρή πραγματικότητα της γεωπολιτικής.
6. Παραμέληση των αναγκών του τοπικού πληθυσμού
Ενώ ο Zelensky έχει επικεντρωθεί στην εξασφάλιση διεθνούς υποστήριξης, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι δεν έχει δώσει επαρκή προσοχή στις ανάγκες των πολιτών της Ουκρανίας.
Ο πόλεμος έχει εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους, έχει καταστρέψει την οικονομία και έχει αφήσει πολλούς να αγωνίζονται να έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες.
Οι αναφορές για διαφθορά εντός της ουκρανικής κυβέρνησης -αν και δεν συνδέονται άμεσα με τον Zelensky- έχουν διαβρώσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη του κοινού. Δίνοντας προτεραιότητα στο ξένο κοινό έναντι των εγχώριων ανησυχιών, ο Zelenksy κινδυνεύει να αποξενώσει τον ίδιο τον πληθυσμό που ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται, ένα λάθος που θα μπορούσε να υπονομεύσει τη νομιμότητά του μακροπρόθεσμα.

7. Ακαταλληλότητα: Το βάρος των προσδοκιών
Η άνοδος του στην εξουσία βασιζόταν στο καθεστώς του αουτσάιντερ και στην υπόσχεσή του να ξεριζώσει τη διαφθορά, αλλά οι απαιτήσεις της ηγεσίας εν καιρώ πολέμου έχουν αποκαλύψει τους περιορισμούς του.
Η διακυβέρνηση ενός έθνους υπό πολιορκία απαιτεί όχι μόνο πολιτική γνώση αλλά και ικανότητα διαχείρισης περίπλοκων στρατιωτικών και διπλωματικών προκλήσεων.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η έλλειψη προηγούμενης εμπειρίας διακυβέρνησης του Ζελένσκι τον έχει αφήσει ανεπαρκή για να χειριστεί τις πολύπλευρες κρίσεις που αντιμετωπίζει η Ουκρανία, μια κριτική που έχει αποκτήσει έλξη καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται.
8. Οικονομική ευθραυστότητα: Ένα έθνος στο χείλος
Η οικονομία της Ουκρανίας πάλευε ήδη πριν από τον πόλεμο και η σύγκρουση την έχει ωθήσει στο χείλος του γκρεμού. Με τεράστιες εκτάσεις υποδομών να έχουν καταστραφεί, βιομηχανίες ακρωτηριασμένες και εκατομμύρια εκτοπισμένους, ο οικονομικός απολογισμός ήταν καταστροφικός.
Η κυβέρνηση του Zelensky αναγκάστηκε να βασιστεί σε ξένα δάνεια και βοήθεια για να διατηρήσει τη χώρα όρθια, αλλά αυτό είχε το κόστος του μακροπρόθεσμου χρέους και της εξάρτησης. Η αδυναμία σταθεροποίησης της οικονομίας —ή παροχής οδικού χάρτη για μεταπολεμική ανάκαμψη— έχει βλάψει περαιτέρω την αξιοπιστία του Zelensky, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
9. Ένας αχάριστος....
Η ωμή ρητορική του Zelensky ήταν δίκοπο μαχαίρι. Ενώ οι «παθιασμένες» ομιλίες του έχουν συγκεντρώσει διεθνή υποστήριξη, έχουν επίσης αποξενώσει κατά καιρούς βασικούς συμμάχους. Για παράδειγμα, οι εκκλήσεις του για ταχύτερη στρατιωτική βοήθεια ή ένταξη στο ΝΑΤΟ έχουν μερικές φορές εκληφθεί ως αχάριστες ή μη ρεαλιστικές, δεδομένων των εσωτερικών πολιτικών περιορισμών που αντιμετωπίζουν οι δυτικοί ηγέτες.
Επιπλέον, τα σχόλιά του για ευαίσθητα ζητήματα -όπως οι πυρηνικές απειλές ή ο ρόλος των ουδέτερων χωρών- έχουν προκαλέσει κριτική για έλλειψη αποχρώσεων και αδυναμία να λογοδοτήσει για τις ευαισθησίες άλλων εθνών.
10. Αποτυχία να οικοδομηθεί ένας ευρύς συνασπισμός: χαμένες ευκαιρίες
Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στις προκλήσεις του Zelenskyy είναι η αδυναμία του να δημιουργήσει έναν ευρύτερο συνασπισμό υποστήριξης πέρα από τη Δύση.
Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη ήταν σταθερές στην υποστήριξή τους, μεγάλο μέρος του Παγκόσμιου Νότου παρέμεινε αμφίθυμο ή ουδέτερο, επικαλούμενος ιστορικά παράπονα με τη δυτική ηγεμονία.
Η αποτυχία του Zelensky να δεσμεύσει αυτά τα έθνη πιο αποτελεσματικά - είτε μέσω διπλωματίας είτε μέσω εκκλήσεων σε κοινές αξίες - έχει περιορίσει την ικανότητα της Ουκρανίας να απομονώσει τη Ρωσία στην παγκόσμια σκηνή, μια χαμένη ευκαιρία που εμπόδισε τους ευρύτερους πολεμικούς του στόχους.
11. Υπερβολική εξάρτηση στον συμβολισμό: Στυλ έναντι... ουσίας
Η χακί... κούραση και τα αυτοσχέδια βιντεομηνύματα του Zelensky ήθελαν να γίνουν... εμβληματικά σύμβολα αντίστασης, αλλά ορισμένοι υποστηρίζουν ότι έχουν επισκιάσει την ουσιαστική διακυβέρνηση. Ενώ ο συμβολισμός μπορεί να εμπνεύσει, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη σκληρή δουλειά της χάραξης πολιτικής, της οικοδόμησης συνασπισμών και του στρατηγικού σχεδιασμού.
Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι ο Zelensky έχει στηριχθεί πολύ στη δημόσια εικόνα του ως ηγέτης εν καιρώ πολέμου, σε βάρος της αντιμετώπισης των δομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ουκρανία.
12. Εσωτερική Διαφωνία και Πολιτικός Κατακερματισμός
Ο πόλεμος έχει επιδεινώσει τις υπάρχουσες διαιρέσεις εντός της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των εντάσεων μεταξύ της κυβέρνησης του Ζελένσκι και άλλων πολιτικών παρατάξεων. Οι αναφορές για εσωτερικές διαμάχες, εκκαθαρίσεις στρατιωτικών αξιωματούχων και καταστολές των διαφωνούντων έχουν δημιουργήσει την εικόνα μιας κυβέρνησης που αγωνίζεται να διατηρήσει την ενότητα.
13. Κόπωση μεταξύ των συμμάχων: Το κόστος της παρατεταμένης σύγκρουσης
Τέλος, η παρατεταμένη φύση του πολέμου έχει οδηγήσει σε κόπωση των χορηγών βοήθειας μεταξύ των συμμάχων της Ουκρανίας. Το δυτικό κοινό, που παλεύει με τις δικές του οικονομικές προκλήσεις, έχει αρχίσει να αμφισβητεί το κόστος της συνεχιζόμενης υποστήριξης, ενώ οι πολιτικές αλλαγές -όπως η άνοδος λαϊκιστικών κινημάτων με σκεπτικισμό για την παρέμβαση- έχουν περιπλέξει το τοπίο.
Η αδυναμία του Zelensky να προσαρμόσει τα μηνύματά του για να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες έχει συμβάλει σε μια αυξανόμενη αίσθηση απογοήτευσης, απομονώνοντάς τον περαιτέρω στην παγκόσμια σκηνή.
www.bankingnews.gr
Η παγκόσμια σκηνή δεν κρύβει πια την οργή της για τον άθλιο προδότη.
Αυτή η εξέλιξη ωστόσο δεν είναι το αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης αποτυχίας, αλλά μιας σειράς αλληλένδετων παραγόντων -που κυμαίνονται από γεωπολιτικές εξαρτήσεις έως εσωτερική δυσαρέσκεια- που εκθέτουν την ευθραυστότητα της ηγεσίας σε περιόδους υπαρξιακής κρίσης.
Αναλύοντας αυτά τα στοιχεία, αποκαλύπτουμε όχι μόνο την ανατομία των προκλήσεων του Zelenskyy, αλλά και ευρύτερα μαθήματα για έθνη και ηγέτες που πλέουν στα ταραγμένα νερά.
Η θητεία του Zelensky ως Προέδρου της Ουκρανίας έχει καθοριστεί από την ειδική στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, μια σύγκρουση που τον έφερε στο παγκόσμιο προσκήνιο.
Η αρχική του απάντησή του -χαρακτηρισμένη από παθιασμένες ομιλίες και την άρνησή του να φύγει από το Κίεβο- του κέρδισε εκτεταμένο θαυμασμό.
Ωστόσο, καθώς ο πόλεμος σέρνεται στον τρίτο χρόνο του, οι ρωγμές στην ηγεσία του έχουν γίνει πιο εμφανείς.
Παρακάτω, διερευνούμε τους πολύπλευρους λόγους πίσω από το... συμβολικό του ντύσιμο, οργανωμένο σε θεματικές κατηγορίες για σαφήνεια.

1. Εξάρτηση από δανεικούς πόρους: Δίκοπο μαχαίρι
Η πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στην ξένη βοήθεια —τόσο οικονομική όσο και τεχνολογική— από δυτικά έθνη, ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα μέλη του ΝΑΤΟ. Ενώ αυτή η υποστήριξη ήταν κρίσιμη για την αποτροπή μιας πλήρους ρωσικής εξαγοράς, έχει φέρει επίσης την Ουκρανία σε επισφαλή θέση.
Ο Zelensky χρειάστηκε να περιηγηθεί στη λεπτή ισορροπία της διατήρησης της διεθνούς καλής θέλησης, ενώ αντιμετωπίζει εσωτερική πίεση για να επιτύχει αποτελέσματα. Η πραγματικότητα του πολέμου με «δανεικά χρήματα και τεχνολογία» σημαίνει ότι η κυριαρχία της Ουκρανίας είναι, από πολλές απόψεις, συνδεδεμένη με τις ιδιοτροπίες των ευεργετών της. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι αυτή η εξάρτηση ενθάρρυνε τον Zelensky να διατυπώσει τολμηρές απαιτήσεις -ενίοτε θεωρούνται ως δικαιολογημένες- χωρίς να εκτιμούν πλήρως τους πολιτικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζουν οι σύμμαχοί του.
2. Ένα παιχνίδι... χωρίς στόχους
Μία από τις πιο σφοδρές επικρίσεις για την ηγεσία του Zelenskyy είναι η έλλειψη ενός σαφώς καθορισμένου τέλους παιχνιδιού για τον πόλεμο. Ενώ ο αρχικός στόχος της απόκρουσης των ρωσικών δυνάμεων ήταν σαφής, η παρατεταμένη σύγκρουση έχει θολώσει τα νερά.
Πρέπει η Ουκρανία να στοχεύει στην πλήρη αποκατάσταση όλων των εδαφών, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας; Είναι βιώσιμη μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων ή σηματοδοτεί συνθηκολόγηση; Η απουσία μιας συνεκτικής, δημοσίως διατυπωμένης στρατηγικής έχει απογοητεύσει τόσο το εγχώριο όσο και το διεθνές κοινό, οδηγώντας σε κατηγορίες ότι ο Ζελένσκι παρατείνει έναν πόλεμο χωρίς ρεαλιστική πορεία προς τη νίκη.
3. Πρέπει να ξέρεις πότε να σταματάς
Σχετικά με την έλλειψη σαφούς στόχου είναι το ζήτημα του χρονισμού.
Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι ο Zelensky έχασε ευκαιρίες να διαπραγματευτεί από μια θέση σχετικής ισχύος, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες του πολέμου, όταν η Ουκρανία σημείωσε σημαντικές επιτυχίες στο πεδίο της μάχης.
Αρνούμενος να διεξαγάγει ειρηνευτικές συνομιλίες —ή θέτοντας προϋποθέσεις που ήταν απίθανο να εκπληρωθούν— ο Zelenskyy κατηγορήθηκε ότι παρέτεινε μια σύγκρουση που έχει καταστρέψει τις υποδομές και τον πληθυσμό της Ουκρανίας. Ενώ η αποφασιστικότητά του έχει επαινεθεί ως θαρραλέα, έχει χαρακτηριστεί επίσης ως πεισματάρης, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το εάν μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση θα μπορούσε να μετριάσει τα δεινά της Ουκρανίας.
4. Αδύναμη ηγεσία υπό πίεση: Κωμικός σε ρόλο στρατηγού
Το ιστορικό του Zelensky ως κωμικού και τηλεοπτικής προσωπικότητας ήταν τόσο... ευλογία όσο και κατάρα. Ενώ τον έκανε αγαπητό στο κοινό κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του το 2019, τροφοδότησε επίσης τις αντιλήψεις περί απειρίας ενόψει ενός βάναυσου πολέμου.
Η ηγεσία κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης απαιτεί όχι μόνο χάρισμα, αλλά και στρατηγική οξυδέρκεια, οικοδόμηση συνασπισμών και ικανότητα εμπνεύσεως εμπιστοσύνης σε δύσκολες συνθήκες.
Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι ο Zelensky δυσκολεύτηκε να μεταβεί από τον λαϊκισμό σε ηγέτη εν καιρώ πολέμου, επισημαίνοντας περιπτώσεις κακοδιαχείρισης εντός της κυβέρνησής του και την εξάρτηση από συναισθηματικές εκκλήσεις και όχι σε συγκεκριμένα σχέδια.

5. Απουσία πυρηνικού αποτρεπτικού μέσου: Γεωπολιτικό μειονέκτημα
Σε αντίθεση με τα κράτη που διαθέτουν υρηνικά όπλα, η Ουκρανία δεν διαθέτει τον απόλυτο αποτρεπτικό παράγοντα που θα μπορούσε να αλλάξει τον λογισμό της Ρωσίας.
Το Μνημόνιο της Βουδαπέστης του 1994 —με το οποίο η Ουκρανία εγκατέλειψε το πυρηνικό οπλοστάσιο της σοβιετικής εποχής σε αντάλλαγμα για διαβεβαιώσεις ασφαλείας— έχει καταστεί κούφιο από τις ενέργειες της Ρωσίας.
Χωρίς τη δική της πυρηνική ομπρέλα ή επίσημη ένταξη στο ΝΑΤΟ για την παροχή συλλογικής άμυνας, η Ουκρανία έχει μείνει ευάλωτη, αναγκάζοντας τον Zelensky να βασιστεί στην ηθική πειθώ και τη διεθνή συμπάθεια και όχι στη σκληρή δύναμη. Αυτή η δομική αδυναμία περιόρισε τη μόχλευση του στην παγκόσμια σκηνή και αποκάλυψε τη σκληρή πραγματικότητα της γεωπολιτικής.
6. Παραμέληση των αναγκών του τοπικού πληθυσμού
Ενώ ο Zelensky έχει επικεντρωθεί στην εξασφάλιση διεθνούς υποστήριξης, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι δεν έχει δώσει επαρκή προσοχή στις ανάγκες των πολιτών της Ουκρανίας.
Ο πόλεμος έχει εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους, έχει καταστρέψει την οικονομία και έχει αφήσει πολλούς να αγωνίζονται να έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες.
Οι αναφορές για διαφθορά εντός της ουκρανικής κυβέρνησης -αν και δεν συνδέονται άμεσα με τον Zelensky- έχουν διαβρώσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη του κοινού. Δίνοντας προτεραιότητα στο ξένο κοινό έναντι των εγχώριων ανησυχιών, ο Zelenksy κινδυνεύει να αποξενώσει τον ίδιο τον πληθυσμό που ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται, ένα λάθος που θα μπορούσε να υπονομεύσει τη νομιμότητά του μακροπρόθεσμα.

7. Ακαταλληλότητα: Το βάρος των προσδοκιών
Η άνοδος του στην εξουσία βασιζόταν στο καθεστώς του αουτσάιντερ και στην υπόσχεσή του να ξεριζώσει τη διαφθορά, αλλά οι απαιτήσεις της ηγεσίας εν καιρώ πολέμου έχουν αποκαλύψει τους περιορισμούς του.
Η διακυβέρνηση ενός έθνους υπό πολιορκία απαιτεί όχι μόνο πολιτική γνώση αλλά και ικανότητα διαχείρισης περίπλοκων στρατιωτικών και διπλωματικών προκλήσεων.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η έλλειψη προηγούμενης εμπειρίας διακυβέρνησης του Ζελένσκι τον έχει αφήσει ανεπαρκή για να χειριστεί τις πολύπλευρες κρίσεις που αντιμετωπίζει η Ουκρανία, μια κριτική που έχει αποκτήσει έλξη καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται.
8. Οικονομική ευθραυστότητα: Ένα έθνος στο χείλος
Η οικονομία της Ουκρανίας πάλευε ήδη πριν από τον πόλεμο και η σύγκρουση την έχει ωθήσει στο χείλος του γκρεμού. Με τεράστιες εκτάσεις υποδομών να έχουν καταστραφεί, βιομηχανίες ακρωτηριασμένες και εκατομμύρια εκτοπισμένους, ο οικονομικός απολογισμός ήταν καταστροφικός.
Η κυβέρνηση του Zelensky αναγκάστηκε να βασιστεί σε ξένα δάνεια και βοήθεια για να διατηρήσει τη χώρα όρθια, αλλά αυτό είχε το κόστος του μακροπρόθεσμου χρέους και της εξάρτησης. Η αδυναμία σταθεροποίησης της οικονομίας —ή παροχής οδικού χάρτη για μεταπολεμική ανάκαμψη— έχει βλάψει περαιτέρω την αξιοπιστία του Zelensky, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
9. Ένας αχάριστος....
Η ωμή ρητορική του Zelensky ήταν δίκοπο μαχαίρι. Ενώ οι «παθιασμένες» ομιλίες του έχουν συγκεντρώσει διεθνή υποστήριξη, έχουν επίσης αποξενώσει κατά καιρούς βασικούς συμμάχους. Για παράδειγμα, οι εκκλήσεις του για ταχύτερη στρατιωτική βοήθεια ή ένταξη στο ΝΑΤΟ έχουν μερικές φορές εκληφθεί ως αχάριστες ή μη ρεαλιστικές, δεδομένων των εσωτερικών πολιτικών περιορισμών που αντιμετωπίζουν οι δυτικοί ηγέτες.
Επιπλέον, τα σχόλιά του για ευαίσθητα ζητήματα -όπως οι πυρηνικές απειλές ή ο ρόλος των ουδέτερων χωρών- έχουν προκαλέσει κριτική για έλλειψη αποχρώσεων και αδυναμία να λογοδοτήσει για τις ευαισθησίες άλλων εθνών.
10. Αποτυχία να οικοδομηθεί ένας ευρύς συνασπισμός: χαμένες ευκαιρίες
Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στις προκλήσεις του Zelenskyy είναι η αδυναμία του να δημιουργήσει έναν ευρύτερο συνασπισμό υποστήριξης πέρα από τη Δύση.
Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη ήταν σταθερές στην υποστήριξή τους, μεγάλο μέρος του Παγκόσμιου Νότου παρέμεινε αμφίθυμο ή ουδέτερο, επικαλούμενος ιστορικά παράπονα με τη δυτική ηγεμονία.
Η αποτυχία του Zelensky να δεσμεύσει αυτά τα έθνη πιο αποτελεσματικά - είτε μέσω διπλωματίας είτε μέσω εκκλήσεων σε κοινές αξίες - έχει περιορίσει την ικανότητα της Ουκρανίας να απομονώσει τη Ρωσία στην παγκόσμια σκηνή, μια χαμένη ευκαιρία που εμπόδισε τους ευρύτερους πολεμικούς του στόχους.
11. Υπερβολική εξάρτηση στον συμβολισμό: Στυλ έναντι... ουσίας
Η χακί... κούραση και τα αυτοσχέδια βιντεομηνύματα του Zelensky ήθελαν να γίνουν... εμβληματικά σύμβολα αντίστασης, αλλά ορισμένοι υποστηρίζουν ότι έχουν επισκιάσει την ουσιαστική διακυβέρνηση. Ενώ ο συμβολισμός μπορεί να εμπνεύσει, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη σκληρή δουλειά της χάραξης πολιτικής, της οικοδόμησης συνασπισμών και του στρατηγικού σχεδιασμού.
Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι ο Zelensky έχει στηριχθεί πολύ στη δημόσια εικόνα του ως ηγέτης εν καιρώ πολέμου, σε βάρος της αντιμετώπισης των δομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ουκρανία.
12. Εσωτερική Διαφωνία και Πολιτικός Κατακερματισμός
Ο πόλεμος έχει επιδεινώσει τις υπάρχουσες διαιρέσεις εντός της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των εντάσεων μεταξύ της κυβέρνησης του Ζελένσκι και άλλων πολιτικών παρατάξεων. Οι αναφορές για εσωτερικές διαμάχες, εκκαθαρίσεις στρατιωτικών αξιωματούχων και καταστολές των διαφωνούντων έχουν δημιουργήσει την εικόνα μιας κυβέρνησης που αγωνίζεται να διατηρήσει την ενότητα.
13. Κόπωση μεταξύ των συμμάχων: Το κόστος της παρατεταμένης σύγκρουσης
Τέλος, η παρατεταμένη φύση του πολέμου έχει οδηγήσει σε κόπωση των χορηγών βοήθειας μεταξύ των συμμάχων της Ουκρανίας. Το δυτικό κοινό, που παλεύει με τις δικές του οικονομικές προκλήσεις, έχει αρχίσει να αμφισβητεί το κόστος της συνεχιζόμενης υποστήριξης, ενώ οι πολιτικές αλλαγές -όπως η άνοδος λαϊκιστικών κινημάτων με σκεπτικισμό για την παρέμβαση- έχουν περιπλέξει το τοπίο.
Η αδυναμία του Zelensky να προσαρμόσει τα μηνύματά του για να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες έχει συμβάλει σε μια αυξανόμενη αίσθηση απογοήτευσης, απομονώνοντάς τον περαιτέρω στην παγκόσμια σκηνή.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών