
Μια εκτεταμένη μεταρρύθμιση του συνταγματικά κατοχυρωμένου ανώτατου ορίου δανεισμού της Γερμανίας, που θα μπορούσε να δώσει στην κυβέρνηση επιπλέον μετρητά ύψους έως 220 δισ. ευρώ για την άμυνα και τις επενδύσεις αυτή τη 10ετία, προτείνει η γερμανική κεντρική τράπεζα (Bundesbank).
Ορισμένοι επενδυτές και πολιτικά κόμματα υποστηρίζουν ότι το λεγόμενο «φρένο χρέους», που περιορίζει τα δημοσιονομικά ελλείμματα στο 0,35% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη. Η γερμανική οικονομία, η μεγαλύτερη της Ευρώπης, συρρικνώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια και το «φρένο χρέους» περιορίζει τις κρατικές επενδύσεις σε μια εποχή που ο ιδιωτικός τομέας δυσκολεύεται και οι καταναλωτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους.
Ενώ η αυξημένη ευελιξία των δαπανών θα είναι το κλειδί για την αναζωογόνηση της οικονομικής τύχης της Γερμανίας, ο εν αναμονή καγκελάριος, Friedrich Merz, δήλωσε ότι μια γρήγορη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων δεν τίθεται σε καμία περίπτωση, δεδομένης της πολυπλοκότητας. Ωστόσο, η ανάγκη της Γερμανίας να ενισχύσει τις αμυντικές δαπάνες προσθέτει επείγοντα χαρακτήρα στην ανάγκη τροποποίησης των δημοσιονομικών κανόνων, ιδίως μετά τη δήλωση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι θα διακόψουν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Η πρόταση της Bundesbank
Ο πυρήνας της πρότασης της Bundesbank είναι να αυξηθεί το περιθώριο δανεισμού της κυβέρνησης στο 1,4% του ΑΕΠ κατ' ανώτατο όριο, εάν το χρέος είναι κάτω από το 60% του ΑΕΠ, με 0,9% του συνόλου να διατίθενται για επενδύσεις, κυρίως για σχηματισμό πάγιου ενεργητικού.
Αν το χρέος είναι πάνω από το 60% του ΑΕΠ, τότε ο δανεισμός θα περιορίζεται στο 0,9%, με το σύνολο αυτού να πηγαίνει σε επενδύσεις.
«Εάν ο λόγος του χρέους είναι κάτω από το 60%, η ικανότητα χρέους αυξάνεται σωρευτικά κατά 220 δισεκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με την υφιστάμενη κατάσταση μέχρι το 2030», δήλωσε η Bundesbank. «Εάν ο λόγος του χρέους είναι πάνω από 60%... τότε το ποσό αυτό θα είναι κατά 100 δισ. ευρώ υψηλότερο έως το 2030 σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση».
Το ακαθάριστο χρέος της Γερμανίας είναι περίπου 62% του ΑΕΠ και μειώνεται, αν και με αργούς ρυθμούς, δεδομένης της αδύναμης ανάπτυξης. Αν και το ποσοστό αυτό είναι σχετικά χαμηλό μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, οι Γερμανοί ψηφοφόροι που είναι επιφυλακτικοί για το χρέος και τον πληθωρισμό συχνά επιβραβεύουν τις αυστηρές κυβερνήσεις.
Το σκεπτικό πίσω από τα στοιχεία της Bundesbank είναι ότι το χρέος θα συνεχίσει να μειώνεται προς το 60% ακόμη και σε περίπτωση ή σχετικά αδύναμης ανάπτυξης.
Το απερχόμενο κοινοβούλιο θα μπορούσε ακόμη να δώσει το πράσινο φως για ένα νέο ειδικό ταμείο για την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών και την εξασφάλιση γρήγορης βοήθειας προς την Ουκρανία. Ένα τέτοιο ειδικό ταμείο είναι επίσης μια πιθανότητα, δήλωσε η Bundesbank, προσθέτοντας ότι η δική της προτίμηση ήταν για μια μεταρρύθμιση του φρένου χρέους, καθώς ένα ειδικό ταμείο συνοδεύεται από όρια και θα ήταν λιγότερο διαφανές.
«Θα προτιμούσαμε μια θεμελιώδη μεταρρύθμιση του φρένου χρέους που παρέχει καλύτερη προβλεψιμότητα, αλλά ένα ειδικό ταμείο με συγκρίσιμες οικονομικές παραμέτρους θα ήταν επίσης μια επιλογή», δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών