Τελευταία Νέα
Chania
Διεθνή

Σάλος με τους Κινέζους στρατιώτες στην Ουκρανία – Πολεμούν στο πλευρό των Ρώσων ή είναι εικόνα από το κοντινό μέλλον

Σάλος με τους Κινέζους στρατιώτες στην Ουκρανία – Πολεμούν στο πλευρό των Ρώσων ή είναι εικόνα από το κοντινό μέλλον
Το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει μία συζήτηση για την ανάπτυξη κινεζικών στρατευμάτων στην Ουκρανία ως ειρηνευτικό σώμα για τη διατήρηση μίας κατάπαυσης του πυρός μετά από διαπραγματεύσεις
Πραγματική θύελλα ξεσήκωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα video που έγινε viral το οποίο πυροδότησε έντονες συζητήσεις για πιθανή κινεζική στρατιωτική παρουσία στη Ρωσία εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.
Από τις 2 Μαρτίου, το video κυκλοφορεί σε πλατφόρμες όπως το X και το Bluesky, τροφοδοτώντας εικασίες πως Κινέζοι στρατιώτες μπορεί να υπηρετούν σε ρωσικές στρατιωτικές μονάδες.
Ο Ουκρανός σχολιαστής και πρώην σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, Anton Gerashchenko, κοινοποίησε το video, σημειώνοντας ότι φέρεται να δείχνει Κινέζους να φορούν ρωσικές στρατιωτικές στολές - η μία φέρει τα διακριτικά της μονάδας Bars.
Το video, που φέρεται να γυρίστηκε κοντά στο Selydove, μια πόλη στο Pokrovsk, παραμένει μη επαληθευμένο, αφήνοντας αναπάντητα βασικά ερωτήματα σχετικά με την αυθεντικότητα και το χρόνο του.
Την ίδια στιγμή η Ρωσία συνεχίζει την ανελέητη επίθεσή της στο Pokrovsk, έναν στρατηγικά ζωτικό κόμβο υλικοτεχνικής υποστήριξης για τις ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή του Donetsk
Το viral video απαθανατίζει δύο στρατιώτες μέσα σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο, με τον έναν να γράφει στα κινέζικα στον τοίχο: «Ο Li Jingjing ήταν εδώ».
Καθώς συνομιλούν κάποιος ψιθυρίζει στα κινέζικα: «Α, το έγραψα πάλι λάθος». Κινεζικό ειρηνευτικό σώμα στην Ουκρανία;

Το βίντεο, που κοινοποιήθηκε στο X από πολλούς λογαριασμούς - συμπεριλαμβανομένου του σημαίνοντος Κινέζου blogger whyyoutouzhele, της φιλοουκρανικής Oriannalyla Lyla και του UAVoyager - πυροδότησε ισχυρισμούς ότι κινεζικά στρατεύματα πολεμούν δίπλα στις ρωσικές δυνάμεις στο Pokrovsk.
Η χρονική στιγμή εμφάνισης του video πρόσθεσε ένα ακόμη στρώμα μυστηρίου στην υπόθεση, γράφουν οι Eurasian Times. 
Το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει μία συζήτηση για την ανάπτυξη κινεζικών στρατευμάτων στην Ουκρανία ως ειρηνευτικό σώμα για τη διατήρηση μίας κατάπαυσης του πυρός μετά από διαπραγματεύσεις.
Ο Zhou Bo, πρώην Κινέζος στρατιωτικός, πρότεινε να αναπτυχθούν κινεζικές δυνάμεις στην Ουκρανία.
Υπογράμμισε πως η Κίνα σε ρόλο ειρηνευτή θα ήταν η πιο βιώσιμη επιλογή.
Θα ήταν το μοναδικό στρατιωτικό σώμα που ενδεχομένως θα μπορούσε να αποδεχθεί η Ρωσία.
Υποστήριξε ότι η ανάπτυξη ευρωπαϊκών δυνάμεων δεν θα ήταν ρεαλιστική πρόταση, καθώς η Ρωσία θα τις θεωρούσε ως «μια άλλη μορφή παρουσίας του ΝΑΤΟ».
Ωστόσο, εάν το κινεζικό στρατιωτικό προσωπικό επιχειρεί πράγματι εντός ρωσικών στρατιωτικών μονάδων, θα μπορούσε να πλήξει σημαντικά την εμπιστοσύνη της Ουκρανίας στο Πεκίνο.
Οποιαδήποτε επιβεβαιωμένη στρατιωτική εμπλοκή θα περιέπλεκε τη λεπτή πράξη εξισορρόπησης της Κίνας μεταξύ της υποστήριξης της Ρωσίας και των διπλωματικών σχέσεων με το Κίεβο.
china.webp
Η υποστήριξη της Κίνας στη Ρωσία

Ωστόσο, προς το παρόν, δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες ενδείξεις για απευθείας ανάπτυξη Κινέζων στρατιωτών στη Ρωσία.
Αντίθετα, η εμπλοκή της Κίνας παραμένει σε μεγάλο βαθμό έμμεση, εστιασμένη στη διπλωματική υποστήριξη, την οικονομική βοήθεια και τη στρατιωτική συνεργασία.
Εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, η Κίνα έχει διατηρήσει μια «χωρίς όρια» εταιρική σχέση με τη Ρωσία, η οποία μεταφράστηκε σε σημαντική πολιτική, οικονομική και στρατιωτική συνεργασία.
Ενώ το Πεκίνο δεν έχει παράσχει άμεση στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει προμηθεύσει τεχνολογίες διπλής χρήσης —όπως εξαρτήματα drones και ημιαγωγούς— που ενισχύουν την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας.
Αυτές οι τεχνολογίες βοήθησαν τη Μόσχα να μετριάσει τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων και να συνεχίσει χωρίς προβλήματα την ειδική στρατιωτική επιχείρηση.
Αν και τα κινεζικά στρατεύματα δεν πολεμούν επίσημα στην Ουκρανία, η Κίνα και η Ρωσία έχουν αυξήσει τις στρατιωτικές αλληλεπιδράσεις.
Κίνα και Ρωσία έχουν πραγματοποιήσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του ναυτικού και της αεροπορίας ιδιαίτερα στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.
Η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών περιλαμβάνει θαλάσσιες περιπολίες κοντά στην Ιαπωνία και τριμερείς ναυτικές ασκήσεις με το Ιράν στον Κόλπο του Ομάν.
Επιπλέον, η Κίνα έχει επεκτείνει τις στρατιωτικές ανταλλαγές με τη Ρωσία, οι οποίες ενδέχεται να περιλαμβάνουν εκπαίδευση προσωπικού.
Ωστόσο, τέτοιες δεσμεύσεις δεν έχουν συνδεθεί με την άμεση κινεζική εμπλοκή στη σύγκρουση της Ουκρανίας.

Οικονομική και Διπλωματική Υποστήριξη

Η Κίνα παραμένει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας, αγοράζοντας ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο με έκπτωση, παρέχοντας έτσι στη Μόσχα την τόσο αναγκαία οικονομική υποστήριξη.
Σε αντάλλαγμα, η Ρωσία αύξησε την εξάρτησή της από την κινεζική τεχνολογία και τα βιομηχανικά προϊόντα.
Αυτή η εμπορική σχέση βοήθησε τη Ρωσία να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις και να διατηρήσει την πολεμική της οικονομία.
Διπλωματικά, η Κίνα έχει διατηρήσει μια ουδέτερη στάση, ζητώντας ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ενώ υποστηρίζει διακριτικά τη θέση της Ρωσίας.
Το Πεκίνο έχει επικρίνει τις κυρώσεις της Δύσης και τον ρόλο του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση, αλλά σταμάτησε να υποστηρίξει επίσημα τις ενέργειες της Ρωσίας
china_b.webp
Εικασίες ή Πραγματικότητα;

Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα στοιχεία ότι κινεζικά στρατεύματα αναπτύσσονται στη Ρωσία.
Ο ρόλος της Κίνας στη σύγκρουση παραμένει αντικείμενο στενού ελέγχου, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, καθώς η υποστήριξή της - αν και έμμεση - συνεχίζει να ενισχύει την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας χωρίς να περάσει το κατώφλι της άμεσης στρατιωτικής επέμβασης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης