Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Επίπεδο ρεκόρ για το εμπορικό έλλειμμα τον Ιανουάριο 2025 λόγω των δασμών του Trump

ΗΠΑ: Επίπεδο ρεκόρ για το εμπορικό έλλειμμα τον Ιανουάριο 2025 λόγω των δασμών του Trump
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη 6/3, το έλλειμμα στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 34%...
Σε επίπεδο ρεκόρ διευρύνθηκε τον Ιανουάριο 2025 το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ καθώς οι εταιρείες έσπευσαν να εξασφαλίσουν αγαθά από το εξωτερικό πριν ο Πρόεδρος Donald Trump επιβάλει δασμούς στους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Αμερικής.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη 6/3, το έλλειμμα στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 34% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας στα 131,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το έλλειμμα ήταν μεγαλύτερο από όλες εκτός μίας εκτίμησης σε έρευνα οικονομολόγων του Bloomberg.
Η αξία των εισαγωγών αυξήθηκε κατά 10%, κάτι που αποτελεί ρεκόρ, φτάνοντας τα 401,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,2%. Τα στοιχεία δεν είναι προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό.
Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας του Καναδά που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, το εμπορικό πλεόνασμα του Καναδά με τις ΗΠΑ εκτοξεύτηκε σε επίπεδο ρεκόρ στις αρχές του έτους, λόγω των εξαγωγών αυτοκινήτων, ανταλλακτικών και πετρελαίου.
Όμως, ίσως το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι η ξαφνική αύξηση των εισαγωγών τον Ιανουάριο ήταν ευρεία και περιλάμβανε μια έκρηξη στις εισαγωγές βιομηχανικών προμηθειών και υλικών.
Μέσα σε αυτή την κατηγορία, οι εισαγωγές μετάλλων, συμπεριλαμβανομένων ράβδων χρυσού, αυξήθηκαν κατά 20,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας δεύτερο συνεχόμενο μήνα απότομης αύξησης.
Για μια ακόμη πιο ξεκάθαρη εικόνα του μεγέθους της μεταβολής στις εισαγωγές χρυσού, σημειώνουμε ότι το εμπορικό έλλειμμα της Ελβετίας (από όπου προέρχεται όλος αυτός ο χρυσός) εκτινάχθηκε σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τα ιστορικά δεδομένα.
Προφανώς, από καθαρά μαθηματική άποψη, αυτό δεν είναι καθόλου θετικό για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου (όπως ήδη είδαμε με την πρόβλεψη GDPNOW της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα, η οποία κατέρρευσε).
Ωστόσο, το να παραπονιέται κανείς για μείωση του ΑΕΠ λόγω μαζικών εισαγωγών πολύτιμων μετάλλων μοιάζει τουλάχιστον ειρωνικό.
Επιπλέον, με τους δασμούς πλέον σε ισχύ, η προ-αγορά (front-running) έχει ολοκληρωθεί και τα εμπορικά ισοζύγια (εισαγωγές) θα προσαρμοστούν αναλόγως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης