
Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι σκότωσε επιχειρηματία της Hezbollah σε επιδρομή με μη επανδρωμένα αεροσκάφη
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) στον νότιο Λίβανο στις 8 Μαρτίου, λέγοντας ότι ο στόχος ήταν ένας πράκτορας της Hezbollah.
Τα λιβανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το χτύπημα του ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους έπληξε ένα όχημα μεταξύ των πόλεων Khirbet Selm και al-Jumayjimah.
Ο άνδρας που σκοτώθηκε στην επίθεση αναγνωρίστηκε στον Ali Hassan Shahla, γνωστός και ως Abu Dharr, από την πόλη Markaba του νότιου Λιβάνου.
Σε ανακοίνωσή του, ο Ισραηλινός Στρατός ισχυρίστηκε ότι ο δολοφονημένος άνδρας «συμμετείχε στην αποκατάσταση της τρομοκρατικής υποδομής και στη διεύθυνση των τρομοκρατικών επιχειρήσεων της Hezbollah στο νότιο Λίβανο».
Δεν υπήρξε κανένα σχόλιο για το φονικό χτύπημα της Hezbollah, ούτε επιβεβαίωση αν όντως ο Abu Dharr ήταν ένα από τα μέλη της.

Μόλις μια μέρα νωρίτερα, ένα κύμα περισσότερων από 20 ισραηλινών επιδρομών έπληξε τον νότιο Λίβανο.
Ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι στοχοποιήθηκαν στρατιωτικές τοποθεσίες της Hezbollah.
Επιπλέον, δύο Λιβανέζοι πολίτες από την οργάνωση Jihad al-Bina που συνδέεται με τη Hezbollah σκοτώθηκαν και ένας Σύρος υπήκοος τραυματίστηκε σοβαρά μετά από πυροβολισμούς ισραηλινών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα.
Μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που μεσολάβησε οι Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο Νοέμβριο υποτίθεται ότι θα τερμάτιζε όλες τις συγκρούσεις στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου έως τις 18 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, ο Ισραηλινός Στρατός συνεχίζει να επιχειρεί εναντίον της Hezbollah με το πρόσχημα της εξουδετέρωσης των απειλών για την ασφάλεια του Ισραήλ.
Η Hezbollah μπήκε στη σύγκρουση με το Ισραήλ πριν από περισσότερους από 14 μήνες για να υποστηρίξει τη Λωρίδα της Γάζας. Η ομάδα έχασε το μεγαλύτερο μέρος της ηγεσίας της και υπέστη σοβαρές απώλειες σε προσωπικό και εξοπλισμό. Το μεγαλύτερο πλήγμα για τον όμιλο ήταν ωστόσο η απώλεια της απόσυρσης που δημιουργήθηκε μετά τον πόλεμο του 2006.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Hezbollah υποφέρει τώρα σε όλα τα επίπεδα, ειδικά μετά την αποκοπή των οδών εφοδιασμού της μέσω της Συρίας με την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να υπολογίσουμε την ομάδα εντελώς εκτός ισορροπίας ισχύος στην περιοχή.

Πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα δεν έχουν φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης
Οι κάτοικοι της Γάζας δεν έχουν κεφάλαια για να επισκευάσουν σπίτια και να οργανώσουν καταφύγια και να "ψάξουν για τυχόν διαθέσιμα υλικά στα συντρίμμια", είπε το Al Jazeera
Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας έχουν την πιεστική ανάγκη για τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.
Σύμφωνα με αυτό, 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη τροφίμων, φαρμάκων και πρώτης ανάγκης, επειδή οι ισραηλινές αρχές εμποδίζουν όλες τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. Τα καύσιμα που απαιτούνται για τη θέρμανση οικιστικών χώρων και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δεν παραδίδονται στη Γάζα τις τελευταίες επτά ημέρες.
Οι κάτοικοι της Γάζας δεν έχουν κεφάλαια για να επισκευάσουν σπίτια και να οργανώσουν καταφύγια και «να αναζητήσουν οποιοδήποτε διαθέσιμο υλικό στα συντρίμμια», ανέφερε το τηλεοπτικό κανάλι.
Η Hamas καλεί να αρχίσουν «αμέσως» οι συνομιλίες για τη δεύτερη φάση της κατάπαυσης του πυρός
Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Hamasκάλεσε με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα να αρχίσουν «αμέσως» έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τη 19η Ιανουαρίου, έπειτα από 15 μήνες καταστροφικού πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Η Hamasανέφερε πως αντιπροσωπεία της είχε συνομιλίες στο Κάιρο με τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Αιγύπτου, τον Hasan Mahmud Rashad, για την κατάπαυση του πυρός και τις ανταλλαγές αιχμαλώτων με παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές.
Χθες Σάββατο η Hamas ανέφερε πως υπάρχουν «θετικές ενδείξεις» για την πιθανότητα να τεθεί σε εφαρμογή η δεύτερη φάση της συμφωνίας, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσης πως ετοιμάζεται για διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu, θα σταλεί «αντιπροσωπεία στη Ντόχα τη Δευτέρα (σ.σ. αύριο) στο πλαίσιο προσπάθειας να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις», κατόπιν «πρόκλησης των μεσολαβητών υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ».
Εκπρόσωπος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, ο Άμπντελ Λατίφ αλ Κανούα, εξέφρασε την «ετοιμότητα» της Hamasνα διεξαγάγει τις διαπραγματεύσεις κατά τρόπο «που θα ανταποκρίνεται στα αιτήματα του λαού μας», καλεί να ενταθούν οι προσπάθειες να φθάσει «βοήθεια» στη Λωρίδα της Γάζας και θέλει να «αρθεί ο αποκλεισμός του δεινοπαθούντος λαού μας».
Αργότερα, σε νεότερη ανακοίνωση μετά τη συνάντηση αντιπροσωπείας της με τον επικεφαλής της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών Ρασάντ, η Hamasανέφερε πως εγκρίνει τον σχηματισμό επιτροπής αποτελούμενης από «εθνικές και ανεξάρτητες» προσωπικότητες που θα αναλάβει ρόλο υπηρεσιακής κυβέρνησης της Λωρίδας της Γάζας ωσότου διεξαχθούν εκλογές στον θύλακο.
Ο αιγύπτιος πρόεδρος Abdel Fatah al-Sisi είπε κατά τη διάρκεια της συνόδου του Οργανισμού Ισλαμικής Δημοκρατίας (ΟΙΣ) πως το Κάιρο, σε συντονισμό με τους Παλαιστίνιους, εισηγείται να σχηματιστεί επιτροπή τεχνοκρατών που θα αναλάβει ρόλο υπηρεσιακής κυβέρνησης στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο.
Έκανε το σχόλιο αυτό προτού υιοθετηθεί από τον ΟΙΣ σχέδιο για την ανοικοδόμηση του θυλάκου, εναλλακτικό προς το όραμα του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump για τη «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής» — χωρίς τους παλαιστίνιους κατοίκους της.
Παρότι οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται, ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα στη Λωρίδα της Γάζας στοίχισε τη ζωή σε δυο Παλαιστίνιους στη Ράφα (νότια) χθες, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.
Άλλοι δυο άνθρωποι είχαν σκοτωθεί σε αεροπορικό πλήγμα προχθές Παρασκευή.

H συμφωνία
Με βάση τη συμφωνία που τέθηκε σε εφαρμογή τη 19η Ιανουαρίου, στη δεύτερη φάση της θα επαναπατριστούν οι 58 ισραηλινοί όμηροι —34 εξ αυτών είναι νεκροί, 24 ζωντανοί, κατά τον ισραηλινό στρατό— που απομένουν στη Λωρίδα της Γάζας και θα γίνει διαπραγμάτευση για το οριστικό τέλος του πολέμου.
Η πρώτη φάση τυπικά ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο. Την επομένη, ο ισραηλινός στρατός εμποδίζει ξανά την είσοδο όλων των αγαθών στον μικρό παραθαλάσσιο θύλακο και απαιτεί η Hamasνα αφήσει ελεύθερους «όλους» τους εναπομείναντες ομήρους χωρίς να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση.
Κατά τη διάρκειά της 1ης φάσης, η Hamas παρέδωσε 33 ομήρους, ανάμεσά τους τέσσερις σορούς, στο Ισραήλ, ενώ οι ισραηλινές αρχές άφησαν ελεύθερους περίπου 1.800 Παλαιστίνιους. Το Ισραήλ επέτρεψε επίσης να εισέλθει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στον θύλακο υπό πολιορκία — προτού προχωρήσει ξανά σε αποκλεισμό της την περασμένη Κυριακή.

Η άνευ προηγουμένου έφοδος της Hamas στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023, το έναυσμα αυτού του πολέμου, είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.218 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα, που συμπεριλαμβάνει ομήρους που πέθαναν στην αιχμαλωσία ή ήταν ήδη νεκροί όταν μεταφέρθηκαν στον παλαιστινιακό θύλακο.
Οι ευρείας κλίμακας, καταστροφικές ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έκτοτε είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 48.453 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους άμαχοι, κατά τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, που χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών