Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόντρα κυβέρνησης και «οπλάδων» στην Ελβετία – Αντιδράσεις από τις αμυντικές βιομηχανίες λόγω περιορισμού εξαγωγών στην Ουκρανία

Κόντρα κυβέρνησης και «οπλάδων» στην Ελβετία – Αντιδράσεις από τις αμυντικές βιομηχανίες λόγω περιορισμού εξαγωγών στην Ουκρανία
Χαλάρωση των περιορισμών στη μεταπώληση των προϊόντων τους ζητούν οι ελβετικές αμυντικές εταιρείες
Οι ελβετικές αμυντικές εταιρείες έχουν χάσει έδαφος εν μέσω του ευρωπαϊκού επανεξοπλισμού λόγω των περιορισμών στις εξαγωγές και της απαγόρευσης της μεταπώλησης ελβετικών όπλων στην Ουκρανία.
Αυτό ανέφεραν στο Reuters εκπρόσωποι της ελβετικής βιομηχανίας όπλων.
Χαλάρωση των περιορισμών στη μεταπώληση των προϊόντων τους ζητούν οι ελβετικές αμυντικές εταιρείες, καθώς οι εξαγωγές τους μειώνονται ραγδαία για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Αυτό εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την απώλεια μεγάλων κερδών κατά την αύξηση των αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη.
Η μείωση του ενδιαφέροντος για ελβετικά όπλα αποδεικνύεται από τα στοιχεία της Κρατικής Γραμματείας Οικονομικών Υποθέσεων: το 2023, οι εξαγωγές όπλων, πυρομαχικών και άλλων αμυντικών προϊόντων μειώθηκαν κατά 27% και το 2024 κατά άλλο 5%.

Screenshot_4-18-1024x572.jpg

Αμέσως μετά την απαγόρευση της επανεξαγωγής των όπλων της στην Ουκρανία επέβαλε η Ελβετία.
Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος αγοραστής ελβετικών όπλων, έχει αποκλείσει ελβετικές εταιρείες από ορισμένες συμφωνίες προμηθειών, ενώ η Δανία και η Ολλανδία έχουν αναστείλει τις παραγγελίες.
«Υπάρχει μεγάλη αύξηση των αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη και η Ελβετία θα το χάσει αυτό», λέει ο Matthias Zoller, εκπρόσωπος της ένωσης βιομηχανίας Swissmem.
«Αυτό είναι μια καταστροφή όχι μόνο για τη βιομηχανία, αλλά και για την αμυντική ικανότητα της χώρας».
«Αντί να εργάζονται μέρα νύχτα για να αυξήσουν την παραγωγή, πολλές εταιρείες στην Ελβετία απολύουν ανθρώπους ή επενδύουν αλλού».
Ένας εκπρόσωπος της γραμματείας είπε ότι η περαιτέρω αποφυγή του ελβετικού εξοπλισμού από άλλες χώρες θα είχε κακές συνέπειες, «θα ήταν πρόβλημα για τον ελβετικό στρατό και στη συνέχεια θα μπορούσε να γίνει πρόβλημα για την ελβετική πολιτική ασφαλείας».
Η ελβετική κυβέρνηση συζητά επί του παρόντος τη δυνατότητα χαλάρωσης των περιορισμών στις εξαγωγές «σε εξαιρετικές περιπτώσεις» και τον περιορισμό της απαγόρευσης επανεξαγωγής ελβετικών όπλων σε πέντε χρόνια μετά την παράδοση στον πελάτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης