Τελευταία Νέα
Chania
Διεθνή

Οι ΗΠΑ βλέπουν… εκεχειρία σύντομα στην Ουκρανία - Στο τραπέζι... σενάριο Donbass και ρωσόφωνων περιοχών στη Ρωσία

Οι ΗΠΑ βλέπουν… εκεχειρία σύντομα στην Ουκρανία - Στο τραπέζι... σενάριο Donbass και ρωσόφωνων περιοχών στη Ρωσία
Ο Waltz είπε ότι η κυβέρνηση Trump επιδιώκει «μια μόνιμη ειρήνη» με την «ευρωπαϊκή ασφάλεια» για την Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ διατηρούν «κάποια συγκρατημένη αισιοδοξία» ότι μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία θα έρθει σύντομα ανέφερε σε δηλώσεις του ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Mike Waltz.
Όπως μεταδίδει το Politico, τα σχόλιά του έγιναν αφότου ο απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου, Steve Witkoff, ταξίδεψε στη Μόσχα επιδιώκοντας να διαπραγματευτεί απευθείας με τον Vladimir Putin.
Ο Witkoff επρόκειτο να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο το απόγευμα της Πέμπτης 13/3 στο Κρεμλίνο για να συζητήσουν την αμερικανική πρόταση για τον τερματισμό του τριετούς πολέμου.
Η Ουκρανία συμφώνησε στο σχέδιο της κυβέρνησης Trump για εκεχειρία 30 ημερών κατά τη διάρκεια συνομιλιών στη Σαουδική Αραβία, υπό τον όρο ότι θα το έκανε και η Μόσχα.
Ο Putin ισχυρίστηκε ότι υποστηρίζει μια κατάπαυση του πυρός, αν και έθεσε ερωτήματα και όρους, καθιστώντας ξεκάθαρο ότι… τελικά δεν πρόκειται να στηρίξει την αμερικανική πρόταση στη μορφή που είναι διατυπωμένη.
Το βράδυ της Πέμπτης - αφού ο Putin κατέστησε προφανείς τις προθέσεις του - ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Trump, Mike Waltz, εμφανίστηκε στο Fox News, ισχυριζόμενος ότι «έχουμε κάποια συγκρατημένη αισιοδοξία» ότι επίκειται εκεχειρία.
«Φυσικά και οι δύο πλευρές θα έχουν τα αιτήματά τους, και φυσικά και οι δύο πλευρές θα πρέπει να κάνουν κάποιους συμβιβασμούς», είπε ο Waltz.
«Η διπλωματία μέσω συνεχών επαφών είναι σε εξέλιξη… ο ειδικός απεσταλμένος Witkoff είναι εκεί έξω και φέρνει τα πράγματα πίσω για να τα αξιολογήσουμε» τόνισε ο Waltz.

Συναντήθηκε με τον Putin;

Αλλά σύμφωνα με το Politico, μέχρι το πρωί της Παρασκευής, δεν ήταν σαφές εάν ο Witkoff είχε όντως συναντηθεί με τον Putin, παρά το γεγονός ότι ο βοηθός εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου Yuri Ushakov είπε νωρίτερα την Πέμπτη ότι θα το έκανε.
Ούτε τα ρωσικά ούτε τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης είχαν δημοσιεύματα και αναφορές από τη συνάντηση.
Η Izvestia που ελέγχεται από το Κρεμλίνο ανέφερε ότι η αυτοκινητοπομπή του Witkoff είχε εντοπιστεί γύρω από τη Μόσχα και ότι ο απεσταλμένος είχε περάσει περίπου μια ώρα στην Πρεσβεία των ΗΠΑ το βράδυ της Πέμπτης, πριν η αυτοκινητοπομπή του ταξιδέψει στο αεροδρόμιο και το αεροπλάνο του απογειωθεί.
Η εφημερίδα δεν διευκρίνισε αν επέβαινε στο τζετ.

Στο τραπέζι τα πάντα

Μιλώντας στον Αμερικανό δημοσιογράφο  Sean Hannity του Fox, ο Waltz μίλησε για τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ουκρανίας στη Σαουδική Αραβία, αποκαλώντας την αντιπροσωπεία του Κιέβου «πολύ ανοιχτή».
«Είαμε πολύ καλές συνομιλίες.
Σε κάποια στιγμή, βγάλαμε ακόμα και έναν χάρτη και αρχίσαμε να σχεδιάζουμε πάνω του πώς θα τελειώσουμε αυτόν τον πόλεμο» είπε ο Waltz.
Ερωτηθείς για το τι θα μπορούσε να συνεπάγεται μια «διαπραγματευτική διευθέτηση», όπως για παράδειγμα μια συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για τα ορυκτά, η δυνατότητα ανάπτυξης ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία για να εξασφαλίσουν την ειρήνη, το Κίεβο να εγκαταλείψει τη φιλοδοξία του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και η Ουκρανία να παραχωρήσει τμήματα της περιοχής του Donbass καθώς και «περιοχές που κατοικούνται σε μεγάλο βαθμό από ανθρώπους από τη Ρωσία» o Waltz απάντησε: «Δεν έχετε άδικο σε τίποτα από αυτά… συζητάμε όλα αυτά τα πράγματα και με τις δύο πλευρές.
Κάνουμε αυτές τις συζητήσεις με τους ομολόγους μας με τους Ρώσους, κάνουμε αυτές τις συζητήσεις με τους ομολόγους μας με τους Ουκρανούς και πιέζουμε και τις δύο πλευρές μαζί».
Ο Waltz είπε ότι η κυβέρνηση Trump επιδιώκει «μια μόνιμη ειρήνη» με την «ευρωπαϊκή ασφάλεια» για την Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης