Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χοντρό παιχνίδι Erdogan με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα - Το σκοτεινό σχέδιο να κατακτηθούν οι χριστιανικές πόλεις της Ευρώπης

Χοντρό παιχνίδι Erdogan με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα - Το σκοτεινό σχέδιο να κατακτηθούν οι χριστιανικές πόλεις της Ευρώπης
Ο Recep Tayyip Erdogan συνεχίζει να στηρίζει ιερωμένους που συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, παρά τις πιέσεις από Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ. Η Τουρκία σε διπλό παιχνίδι με ισλαμιστικά δίκτυα και περιφερειακές δυνάμεις
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan συνεχίζει να επιδεικνύει τη μακροχρόνια στήριξή του σε ιερωμένους που συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες βελτίωσης των σχέσεων με περιφερειακές δυνάμεις που έχουν χαρακτηρίσει την οργάνωση ως τρομοκρατική.
Στις 28 Αυγούστου 2025, ο Erdogan φιλοξένησε τη Διεθνή Ένωση Μουσουλμάνων Λογίων (IUMS) στο αρχοντικό Hayreddin Pasha στην Κωνσταντινούπολη.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Ali Erbaş, επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας (Diyanet), και ο Mehmet Görmez, πρόεδρος του Ιδρύματος Ισλαμικής Σκέψης και του Ινστιτούτου Ισλαμικής Σκέψης.
Η αντιπροσωπεία της IUMS βρέθηκε στην Τουρκία για να συμμετάσχει σε συνέδριο για τη Γάζα, το οποίο συνδιοργανώθηκε με το κρατικά υποστηριζόμενο Ίδρυμα Ισλαμικών Λογίων της Τουρκίας.
Η εκδήλωση συγκέντρωσε 150 ισλαμιστές λόγιους από 50 χώρες και ανέδειξε τον συνεχιζόμενο ρόλο της Άγκυρας ως σημείο συνάντησης θρησκευτικών ηγετών που ευθυγραμμίζονται με την πολιτική τοποθέτηση του Erdogan στον ισλαμικό κόσμο.
Η σχέση του Erdogan με την IUMS είναι μακροχρόνια και βαθιά και έχει φανεί σε καίριες πολιτικές στιγμές.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2023, όταν η IUMS δημοσίευσε δήλωση υπογεγραμμένη από 55 λογίους από ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο, καλώντας τους μουσουλμάνους να στηρίξουν τον Erdogan στις κάλπες, παρουσιάζοντας την εκλογή του ως παγκόσμιο ισλαμικό καθήκον.
Επικαλούμενοι εδάφια από το Κοράνι, οι λόγιοι υποστήριξαν ότι η ηγεσία του Erdogan ενίσχυσε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των μουσουλμάνων στην Τουρκία και πέρα από αυτήν.
Το μήνυμα τόνιζε την άρση της απαγόρευσης της ισλαμικής μαντίλας, την επέκταση της εκπαίδευσης στο Κοράνι και την επαναφορά των ισλαμικών αξιών στη δημόσια ζωή.
Η δήλωση υπογράμμιζε επίσης την άνοδο της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης υπό τον Erdogan, επισημαίνοντας επιτεύγματα στους τομείς της υγείας, της άμυνας και της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης drones και ηλεκτρικών οχημάτων.
Η στήριξη αυτή κυκλοφόρησε ευρέως σε θρησκευτικούς και πολιτικούς κύκλους.
Ορισμένοι αναλυτές υπέθεσαν ότι το κείμενο είχε συνταχθεί με συμβολή του γραφείου του Erdogan, χωρίς ωστόσο να υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση.
Παρά τις έντονες πιέσεις από περιφερειακούς αντιπάλους, ο Erdogan δεν έχει αποστασιοποιηθεί από ομάδες και πρόσωπα που συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Στις 10 Σεπτεμβρίου 2023, υποδέχθηκε στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Oussama Jammal, γενικό γραμματέα του US Council of Muslim Organizations (USCMO) και εξέχουσα φιγούρα που συνδέεται με την Αδελφότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Erdogan τόνισε τη σημασία της ενότητας της παγκόσμιας μουσουλμανικής κοινότητας (Ummah) απέναντι στην ισλαμοφοβία και την ανεκτικότητα.
Επιδίωξε επίσης τη στήριξη του USCMO ενάντια σε αυτό που περιέγραψε ως εχθρικές δραστηριότητες άσκησης πιέσεων στις ΗΠΑ, ενώ εξέφρασε την ελπίδα για ισχυρότερη συνεργασία με την τουρκική διασπορά στην Αμερική.

Δεσμούς με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα

Αυτές οι επαφές αποτυπώνουν την προσπάθεια του Erdogan να διατηρήσει δεσμούς με δίκτυα που συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, τη στιγμή που η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία εξακολουθούν να θεωρούν την οργάνωση τρομοκρατική.
Την ίδια ώρα, η Άγκυρα έχει κινηθεί προς εξομάλυνση των σχέσεων με τις χώρες αυτές, ανοίγοντας ξανά εμπορικά κανάλια και αποκαθιστώντας διπλωματικές επαφές μετά από χρόνια έντασης.
Η εμπλοκή του Erdogan με ομάδες που συνδέονται με την Αδελφότητα ακολούθησε μια περίοδο προσαρμογής στη στρατηγική της Τουρκίας στην περιοχή.
Ύστερα από χρόνια εχθρότητας με το Κάιρο, η Άγκυρα επιδίωξε προσέγγιση περιορίζοντας τις δραστηριότητες εξόριστων μελών της Αδελφότητας που είχαν εγκατασταθεί στην Κωνσταντινούπολη μετά την ανατροπή του Αιγύπτιου προέδρου Mohamed Morsi το 2013.
Ύστερα από αιτήματα της Αιγύπτου, αρκετά τηλεοπτικά κανάλια που λειτουργούσαν στην Κωνσταντινούπολη από στελέχη της Αδελφότητας έκλεισαν ή περιόρισαν σημαντικά τη λειτουργία τους.
Ορισμένα εξέχοντα στελέχη της Αδελφότητας κλήθηκαν επίσης να εγκαταλείψουν την Τουρκία και μετακινήθηκαν σε άλλες χώρες της περιοχής.
Αυτά τα μέτρα ερμηνεύτηκαν ως δείγμα της διάθεσης της Άγκυρας να αποκαταστήσει τις σχέσεις με το Κάιρο.
Ωστόσο, ο Erdogan από τότε ισορροπεί αυτές τις παραχωρήσεις με συμβολικές αλλά και ουσιαστικές κινήσεις στήριξης προς λόγιους που συνδέονται με την Αδελφότητα. Παρατηρητές εκτιμούν ότι οι συναντήσεις του με την IUMS και άλλους κληρικούς αποτελούν μέρος αυτής της στρατηγικής ισορροπίας, με στόχο να διατηρήσει το κύρος του ανάμεσα στα ισλαμικά κινήματα, ενώ παράλληλα κρατά ανοιχτούς τους διαύλους με τις περιφερειακές κυβερνήσεις.
Η IUMS, η οποία συνεργάζεται στενά με τον Erdogan και διατηρεί ιδεολογικούς δεσμούς με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, προσέλκυσε διεθνή προσοχή νωρίτερα το 2025 όταν εξέδωσε μια σαρωτική θρησκευτική γνωμοδότηση για τη σύγκρουση στη Γάζα.
Στις 4 Απριλίου, ο πρόεδρος της IUMS Ali al-Qaradaghi, γνωστός στην Τουρκία και ως Ali Karadagi, δήλωσε ότι η κατάσταση στη Γάζα συνιστά γενοκτονία.
Το σχετικό φετβά κάλεσε τα μουσουλμανικά κράτη να κινητοποιηθούν στρατιωτικά και οικονομικά για την υπεράσπιση των Παλαιστινίων.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι η συνεχής σύνδεση του Erdogan με την IUMS και παρόμοια δίκτυα συμπίπτει με τη χρήση της Diyanet ως εργαλείου εξωτερικής προβολής.
Η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων έχει παίξει κεντρικό ρόλο στη φιλοξενία αντιπροσωπειών, στη διοργάνωση εκδηλώσεων και στη διάδοση μηνυμάτων που ευθυγραμμίζονται με το όραμα του Erdogan για μουσουλμανική αλληλεγγύη.
Με τη φιλοξενία υψηλού προφίλ συγκεντρώσεων θρησκευτικών λογίων, ο Erdogan ενισχύει την εικόνα του ως ηγέτη της παγκόσμιας μουσουλμανικής κοινότητας.
Τέτοιες εκδηλώσεις απευθύνονται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, επιτρέποντάς του να προβάλλει τις σχέσεις του με επιδραστικούς κληρικούς ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει τις διπλωματικές προσεγγίσεις με κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν με καχυποψία τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Η διπλή αυτή προσέγγιση του Erdogan υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα της σημερινής τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.
Ενώ επιδιώκει στενότερες σχέσεις με την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Άγκυρα εξακολουθεί να προσφέρει πλατφόρμες σε λόγιους και θεσμούς που συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Η στρατηγική αυτή επιτρέπει στον Erdogan να διατηρεί τη φήμη του μεταξύ των ισλαμιστικών δικτύων, αποφεύγοντας παράλληλα μια ολική ρήξη με τους περιφερειακούς εταίρους.
55_10.jpg
Το σκοτεινό σχέδιο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας για τις χριστιανικές πόλεις

Αν μη τι άλλο, η Ευρώπη βρίσκεται υπό κατάκτηση, καθώς ήδη υπάρχουν γειτονιές σε μεγάλες πόλεις όπου η αστυνομία δεν εισέρχεται πλέον και οι ντόπιοι κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τον γνωστό ισραηλινό αναλυτή Shay Gal…
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Gal, «η Ευρώπη κατακτάται. Ήδη σήμερα υπάρχουν γειτονιές σε μεγάλες πόλεις όπου η αστυνομία δεν εισέρχεται πλέον και οι ντόπιοι κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους».
Κάποιος μπορεί ακόμα να ταξιδέψει στην ήπειρο χωρίς να παρατηρήσει το φαινόμενο και να καταλήξει –όπως μεγάλο μέρος της ηγεσίας της Ευρώπης– ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι το Ισραήλ και όχι τα εκατομμύρια των κατοίκων στην ίδια τους την αυλή που περιφρονούν τον πολιτισμό τους, την πίστη τους, την ιστορία τους και τις μεγάλες ιδέες που γεννήθηκαν στις ακαδημίες τους.
Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Ευρώπη, μου θύμισαν το αιώνα παλιό βιβλίο του Γερμανού φιλοσόφου Oswald Spengler, Η παρακμή της Δύσης.
Εκεί περιέγραφε την άνοδο και την κατάρρευση των αρχαίων πολιτισμών, προειδοποιώντας ότι η ίδια μοίρα περίμενε τη σύγχρονη Δύση.
Μια κοινωνία που αρχίζει να αμφισβητεί ακόμη και την ανάγκη να φέρνει παιδιά στον κόσμο, έγραφε ο Spengler, είναι μια κοινωνία που σηματοδοτεί το τέλος της.
Σήμερα, η Ευρώπη είναι πράγματι μια γερασμένη ήπειρος με λίγα παιδιά, εκτός από τους μετανάστες που επωφελούνται πλήρως από γενναιόδωρα επιδόματα παιδιών και φιλοξενία.
Ο Spengler προέβλεψε επίσης ότι στο τέλος κάθε παρακμής πολιτισμού περιμένει «ο fellah» (αγρότης/λαϊκός).
Ο Sheikh Yusuf al-Qaradawi, πνευματικός ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που πέθανε πριν τρία χρόνια, εξέδωσε θρησκευτική απόφαση το 2003 για να ενθαρρύνει τους οπαδούς του σε ό,τι αποκαλούσε τη γη των απίστων στην Ευρώπη. Δήλωσε: «Τα σημάδια της σωτηρίας είναι τόσο σαφή όσο ο ήλιος.
Το μέλλον ανήκει στο Ισλάμ, και αυτή η θρησκεία του Αλλάχ θα νικήσει όλες τις άλλες».
Ο Qaradawi ανέφερε μια παράδοση ότι ένα από τα σημάδια της λύτρωσης θα ήταν η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης (σημερινό Ιστανμπούλ), ακολουθούμενη από την κατάκτηση της Ρώμης.
«Η Κωνσταντινούπολη κατακτήθηκε το 1453 από τον Οθωμανό Σουλτάνο Μεχμέτ Β’, γιο του Μουράτ.
Τώρα μένει μόνο η Ρώμη, και γι’ αυτό επιθυμούμε και πιστεύουμε.
Το νόημα είναι σαφές: το Ισλάμ θα επιστρέψει στην Ευρώπη ξανά ως κατακτητής και νικητής, αφού έχει εκδιωχθεί δύο φορές.
Πιστεύω ότι αυτή η κατάκτηση δεν θα γίνει με το σπαθί, αλλά μέσω της κήρυξης και της διάδοσης της ισλαμικής ιδεολογίας… μέχρι το Ισλάμ να αγκαλιάσει Ανατολή και Δύση (δηλαδή ολόκληρο τον κόσμο).»
Για σχεδόν χίλια χρόνια, η Κωνσταντινούπολη ήταν η πρωτεύουσα του Ανατολικού Χριστιανισμού, της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, πριν γίνει μουσουλμανική.
Η Ρώμη, ως έδρα του Δυτικού Χριστιανισμού, έχει ακόμη μεγαλύτερο συμβολικό βάρος, εκπροσωπώντας ολόκληρο τον Δυτικό πολιτισμό, τις μεγάλες πόλεις του οποίου ονειρεύονται να κατακτήσουν ο Qaradawi και η Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Ο Qaradawi αναφερόταν στις δύο περιπτώσεις που το Ισλάμ αποκρούστηκε στην Ευρώπη.
Η πρώτη ήταν στη Μάχη του Τουρ στις 10 Οκτωβρίου 732, όταν ο Κάρολος Μαρτέλος (ο Σφυροκράτης) σταμάτησε την προέλαση των Μουσουλμάνων και τους έσπρωξε πίσω πέρα από τα Πυρηναία.
Η δεύτερη ήταν στις Πύλες της Βιέννης, σχεδόν χίλια χρόνια αργότερα, στις 12 Σεπτεμβρίου 1683, όταν ο στρατός της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και του Πολωνικού βασιλείου νίκησε τις οθωμανικές δυνάμεις του Μεγάλου Βεζίρη Καρά Μουσταφά Πασά στο λόφο Kahlenberg.
Εφιαλτική προειδοποίηση: Η Ευρώπη είναι υπό κατάκτηση – Το σκοτεινό σχέδιο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας για τις χριστιανικές πόλεις
Έχουν μακρά μνήμη

Σύμφωνα με τον Gal, οι Μουσουλμάνοι έχουν μακρά μνήμη. Δεν εγκατέλειψαν ποτέ την Αλ-Ανδαλούσια, τη μουσουλμανική Ισπανία, παρόλο που σήμερα η ισπανική κυβέρνηση φαντάζεται ότι μπορεί να αγοράσει την ειρήνη θυσιάζοντας τους Εβραίους, όπως έκανε τον 15ο αιώνα.
Η Μαδρίτη τώρα σχεδιάζει να αναγνωρίσει ένα Παλαιστινιακό τρομοκρατικό κράτος που υπάρχει μόνο στη φαντασία της Ισπανίας, ελπίζοντας ότι οι Μουσουλμάνοι θα ικανοποιηθούν.
Δεν θα ικανοποιηθούν. Θα έπρεπε να διαβάσουν τον Qaradawi.
Η Γαλλία έχει ξεχάσει την κληρονομιά του Κάρολου Μαρτέλου.
Ο Πρόεδρος Emmanuel Macron τώρα προσπαθεί να επιδείξει ανεξαρτησία από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump χτυπώντας το Ισραήλ και προωθώντας την αναγνώριση ενός Παλαιστινιακού κράτους.
Η Ημέρα Ανεξαρτησίας, φαίνεται να υπαινίσσεται ο Macron, θα είναι η 7η Οκτωβρίου.
Όπως και οι προκάτοχοί του τη δεκαετία του 1930, ο Macron είναι τυφλός απέναντι στους κινδύνους στην πόρτα του, μη βλέποντας την ωμή πραγματικότητα: ένα Παλαιστινιακό κράτος υπάρχει ήδη στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις, εδώ και καιρό υπό τον έλεγχο Μουσουλμάνων μεταναστών.
Πολλές αραβικές χώρες έχουν απαγορεύσει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ως τρομοκρατική οργάνωση.
Στην Ευρώπη, ωστόσο, λειτουργεί ελεύθερα, υπονομεύοντας τα δημοκρατικά και φιλελεύθερα θεμέλια.
Λειτουργεί επίσης ως κύριος υποκινητής εναντίον του Ισραήλ και των Εβραίων.
Εδώ είναι ένα επείγον μέτρο για να σωθεί η Ευρώπη: να τεθεί εκτός νόμου η Μουσουλμανική Αδελφότητα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης