Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian (Pimco): Οι Ευρωπαίοι έπονται των εξελίξεων - Θα μετατρέψουν την ΕΕ σε ναυάγιο

El-Erian (Pimco): Οι Ευρωπαίοι έπονται των εξελίξεων - Θα μετατρέψουν την ΕΕ σε ναυάγιο
Τη βεβαιότητα ότι θα χρειαστούν κι άλλες χώρες της ευρωζώνης βοήθεια εωσότου οι ηγέτες καταφέρουν να εντοπίσουν και να επιλύσουν τα δομικά προβλήματα που έφεραν τη ζώνη σ' αυτό το επίπεδο, δήλωσε ο επικεφαλής της Pimco, Mohamed El-Erian.
Ο CEO της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης ομολόγων στον κόσμο, δεν έκρυψε το φόβο του ότι η Ευρώπη είναι ένα “ναυάγιο αργής κίνησης” ("a slow-motion wreck"), η οποία προκάλεσε κρίση στην Ιρλανδία, μετά θα ακολουθήσουν η Πορτογαλία, η Ισπανία, το Βέλγιο και η Ιταλία.
Ο πρώτος κανόνας που μαθαίνει κανείς για τη διαχείριση των κρίσεων είναι να προνοείς και να προλαμβάνεις τις εξελίξεις. Οι Ευρωπαίοι έπονται των εξελίξεων, και όσο ακολουθούν αυτήν την τακτική η Ευρώπη θα είναι ένα “ναυάγιο”.
“Εάν δε δούμε περισσότερη ρευστότητα στο σύστημα, εάν δε δούμε κάποιες συμφωνίες σημαντικές που θα ενισχύσουν τις λογιστικές καταστάσεις, τότε η διάχυση της κρίσης θα εντείνεται”, δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι το να διασωθούν οι τράπεζες π.χ. στην Ιρλανδία δε σημαίνει κάτι, καθώς το χρέος μεταφέρεται στους προϋπολογισμούς του κράτους. Έτσι το πρόβλημα δεν επιλύεται.
Οι αγορές προεξοφλούν πάντα το μέλλον. Εάν πεί κάποιος ότι το 2013 κάτι θα αλλάξει στην Ευρώπη, τότε όλες οι κινήσεις τους θα είναι σύμφωνα με αυτήν την προοπτική. Οι επενδυτές διαμορφώνουν τα χαρτοφυλάκια τους με την προοπτική ότι κάτι θα αλλάξει μέσα στην διετία.
Τέλος, ο El-Erian σύστησε στους επενδυτές να ψάχνουν για ευκαιρίες σε ομόλογα εκτός Ευρώπης, τα οποία πουλιούνται ως συνέπεια της κρίσης. Συστήνει δε ομόλογα των αναδυόμενων αγορών, ιδιαίτερα εκείνα τα υψηλής ποιότητας, ενώ απέξω δεν αφήνει ούτε και τα νομίσματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης