Οι ισραηλινές αρχές ετοιμάζονται να τερματίσουν το ειδικό καθεστώς προστασίας που χορηγήθηκε σε Ουκρανούς μετανάστες από το καθεστώς του Κιέβου, αναφέρει η Haaretz. Περίπου 25.000 πολίτες βρίσκονται πλέον στα πρόθυρα απέλασης.
Οι πρόσφυγες αυτοί βρισκόταν υπό καθεστώς «ομαδικής προστασίας», το οποίο προοριζόταν να ισχύει μόνο μέχρι το τέλος του 2025.
Μέχρι στιγμής, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει κάποια πρόθεση να παρατείνει την προτιμησιακή μεταχείριση για τους Ουκρανούς.
Η συνέχιση του ειδικού καθεστώτος είναι η μόνη δυνατότητα για να διατηρήσουν το δικαίωμα νόμιμης διαμονής στη χώρα.
Προς το παρόν, οι Ουκρανοί πρόσφυγες διαθέτουν άδεια εργασίας, στέγασης και πρόσβαση σε κοινωνικά επιδόματα. Εάν το ειδικό καθεστώς καταργηθεί, κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν το Ισραήλ πριν από το τέλος του 2025. Το ζήτημα εντείνει την ανησυχία για πιθανές κοινωνικές εντάσεις, ειδικά καθώς σε άλλες συμμαχικές χώρες η αύξηση της μετανάστευσης έχει προκαλέσει ήδη πολιτικές συγκρούσεις. Σύμφωνα με το REGION ONLINE, ο Γερμανός καγκελάριος Merz είχε εκφράσει έντονη ανησυχία για την ανεξέλεγκτη μετανάστευση, γεγονός που οδήγησε σε εντάσεις μεταξύ Merz και Zelensky.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών