Ο γενικός διευθυντής της Rosatom, Alexey Likhachev, δήλωσε από το Βελιγράδι ότι η ρωσική κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας είναι έτοιμη να προσφέρει στη Σερβία την υλοποίηση κατασκευής πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.
Πρότεινε την κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου που θα βασίζεται αποκλειστικά σε ρωσική τεχνολογία, χωρίς να αποκλείσει και τη συμμετοχή σε διεθνή κοινοπραξία.
«Μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα 100% ρωσικό πυρηνικό εργοστάσιο στη Σερβία, αλλά είμαστε ανοιχτοί στη συνεργασία για την υλοποίηση του έργου σε διεθνή κοινοπραξία, με τη μέγιστη συμμετοχή και άλλων προμηθευτών», δήλωσε ο Likhachev.
Εμπειρία και μελλοντικά σχέδια της Rosatom
Ο Alexey Likhachev παρουσίασε στη σερβική πλευρά τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και τα μελλοντικά σχέδια της Rosatom.
Επισήμανε ότι η εταιρεία εργάζεται σε περίπου 30 μεγάλες και μικρές πυρηνικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Ινδία, η Αίγυπτος, η Τουρκία και η Ουγγαρία.
Πρόσθεσε ότι η συνεργασία με τη Σερβία θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων μέσω κοινής ομάδας εργασίας.
Ο πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vučić, εξέφρασε ικανοποίηση από τη συνάντηση και έγραψε στο Instagram ότι η συζήτηση αφορούσε τις δυνατότητες χρήσης της πυρηνικής ενέργειας στους τομείς της φαρμακευτικής, της υγειονομικής περίθαλψης και της παραγωγής ενέργειας, καθώς και την εκπαίδευση σερβικών εταιρειών σε χρήση πυρηνικής τεχνολογίας σε τρίτες χώρες.
Συνεργασία με EDF και σχέδια ανάπτυξης
Η υπουργός Μεταλλείων και Ενέργειας υπενθύμισε ότι η συνεργασία με τη γαλλική EDF για την ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος της Σερβίας βρίσκεται ήδη σε προπαρασκευαστικό στάδιο, αλλά εξέφρασε προθυμία για συνεργασία και με τη Rosatom.
Η Dubravka Đedović-Handanović ανέφερε ότι οι δύο πρώτες φάσεις ανάπτυξης του πυρηνικού προγράμματος έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν έως το 2032, οπότε η Σερβία θα επιλέξει εταίρο για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, ενώ η ολοκλήρωση του εργοστασίου αναμένεται μέχρι το 2040.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών