Τελευταία Νέα
Διεθνή

To Ιράν το έκανε ξανά: Το δικό τους σύστημα Pantsir κατασκεύασαν οι Φρουροί της Επανάστασης (photos)

To Ιράν το έκανε ξανά: Το δικό τους σύστημα Pantsir κατασκεύασαν οι Φρουροί της Επανάστασης (photos)
Όπως και το Pantsir, διαθέτει έναν πύργο τοποθετημένο στο πίσω μέρος, ο οποίος πιθανότατα φέρει ραντάρ εντοπισμού στόχων, μαζί με 12 εκτοξευτές πυραύλων
Το Ιράν έχει αναπτύξει ένα σύστημα αεράμυνας με σχεδιασμό που μοιάζει εξαιρετικά με το ρωσικό Pantsir, αλλά παραμένει ασαφές εάν βρίσκεται ήδη σε επιχειρησιακή λειτουργία.
Φωτογραφίες που δείχνουν το σύστημα εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 26 Μαΐου, μόλις λίγες ώρες αφότου το Ιράν αποκατέστησε τη δημόσια πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Ορισμένες πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν μέσα σε μια από τις υπόγειες σήραγγες πυραύλων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ενώ άλλες άφησαν να εννοηθεί ότι τραβήχτηκαν σε κάποια αποθήκη.
Το σύστημα φαίνεται να βασίζεται σε ένα εγχώριο αντίγραφο του τσεχικής κατασκευής φορτηγού Tatra 815-7 8×8.
Ένα παρόμοιο φορτηγό χρησιμοποιείται ως βάση και για άλλα ιρανικά συστήματα αεράμυνας, όπως το Arman.

HJSIEdIWgAEr2eO.jpg

Όπως ακριβώς και το Pantsir, διαθέτει έναν πύργο τοποθετημένο στο πίσω μέρος, ο οποίος πιθανότατα φέρει ραντάρ εντοπισμού στόχων, μαζί με 12 εκτοξευτές πυραύλων, χωρισμένους σε έξι σε κάθε πλευρά.
Ωστόσο, δεν φαίνεται να είναι εξοπλισμένο με αντιαεροπορικά πυροβόλα και είναι ασαφές εάν το σύστημα καθοδήγησής του περιλαμβάνει επίσης δευτερεύον ραντάρ ιχνηλάτησης στόχων και ηλεκτροοπτικό σύστημα, όπως το ρωσικό σύστημα.
Το μέγεθος των πυραύλων φαίνεται να είναι αρκετά συμβατό με τη σειρά 57E6 που χρησιμοποιεί το Pantsir, γεγονός που υποδηλώνει ότι το σύστημα προορίζεται για την εμπλοκή εναέριων στόχων σε μικρές και πιθανώς μεσαίες αποστάσεις.

HJR2Z10XIAA7hBi-768x477.jpg

Ενώ το Pantsir και οι πύραυλοί του χρησιμοποιούν σύστημα καθοδήγησης μέσω εντολών (command guidance) βασισμένο σε δεδομένα από τα ραντάρ και το ηλεκτροοπτικό του σύστημα, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το ποιο σύστημα καθοδήγησης χρησιμοποιείται από το ιρανικό σύστημα.
Υπήρξαν αναφορές στο παρελθόν ότι το Ιράν ανέπτυσσε το δικό του αντίγραφο του Pantsir, αλλά μέχρι τώρα δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία γι' αυτό.

HJR3UsDW8AAbi0Q-768x566.jpg

Ακόμη και εν μέσω του αμερικανοϊσραηλινού πολέμου, η Ισλαμική Δημοκρατία ανέφερε την ανάπτυξη νέων συστημάτων αεράμυνας, και μόλις νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars News Agency μετέδωσε ότι ένα «εχθρικό drone» καταρρίφθηκε πάνω από τον Περσικό Κόλπο χρησιμοποιώντας ένα νέο σύστημα που ονομάζεται «Arash the archer».
Είναι φυσικά ασαφές εάν το σύστημα που εικονίζεται στη φωτογραφία που διέρρευσε είναι επιχειρησιακό, ή σε ποιο βαθμό λειτουργεί πραγματικά όπως το Pantsir.
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το σύστημα να είναι απλώς ένα πρώιμο πρωτότυπο που είχε αποθηκευτεί για να προστατευτεί από τα αμερικανικά και ισραηλινά πλήγματα εν μέσω του πολέμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης