Σε… παροξυσμό βρίσκεται ο πρόεδρος Donald Trump, ο οποίος για ακόμα μία ημέρα συνέχισε να εκτοξεύει απειλές κατά του Ιράν, σε μια εξέλιξη που αποδεικνύει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.
Με ένα μήνυμα που προκάλεσε σοκ σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, ο Trump ανακοίνωσε -μέσω των social media- ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξαπολύσουν ένα «πάρα πολύ σκληρό» πλήγμα εναντίον του Ιράν, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι οι αμυντικές και επιθετικές ικανότητες της Τεχεράνης έχουν ήδη εκμηδενιστεί.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πλήξουν το Ιράν (του οποίου το Πολεμικό Ναυτικό, η Πολεμική Αεροπορία, τα Ραντάρ, η Αντιαεροπορική Άμυνα και όλες οι άλλες μορφές Άμυνας, μαζί με το μεγαλύτερο μέρος της επιθετικής του ικανότητας, έχουν ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ!), ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΑ ΑΠΟΨΕ», έγραψε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.
O Trump δεν περιορίστηκε σε στρατιωτικές απειλές… αλλά προανήγγειλε και την κατάληψη του νησιού Kharg, του σημαντικότερου πετρελαϊκού τερματικού σταθμού του Ιράν, από τον οποίο διακινείται περίπου το 90% των εξαγωγών αργού πετρελαίου της χώρας. Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο απόλυτος έλεγχος των ιρανικών ενεργειακών πόρων, παραλληλίζοντας την κατάσταση με τη στρατηγική που ακολουθήθηκε στη Βενεζουέλα.
Οι νέες απειλές Trump
Πιο αναλυτικά, ο Trump αναφέρει στην ανάρτηση του: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πλήξουν το Ιράν (του οποίου το Πολεμικό Ναυτικό, η Πολεμική Αεροπορία, τα Ραντάρ, η Αντιαεροπορική Άμυνα και όλες οι άλλες μορφές Άμυνας, μαζί με το μεγαλύτερο μέρος της επιθετικής του ικανότητας, έχουν ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ!), ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΑ ΑΠΟΨΕ. Σε κάποια στιγμή στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, θα καταλάβουμε το νησί Kharg και άλλα σημεία πετρελαϊκών υποδομών, και θα αναλάβουμε τον πλήρη έλεγχο των Αγορών Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου τους, όπως ακριβώς κάναμε και με τη Βενεζουέλα, κάτι που λειτουργεί εξαιρετικά τόσο για τη Βενεζουέλα όσο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας σε αυτό το ζήτημα!
Πρόεδρος Donald J. Trump».
Τα σχόλια του Trump έρχονται αφότου η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) ανακοίνωσε ότι ο στρατός ολοκλήρωσε τον τελευταίο γύρο πληγμάτων κατά των ιρανικών δυνατοτήτων επιτήρησης, των συστημάτων επικοινωνίας και των θέσεων αεράμυνας. Ο Trump διέταξε τα πλήγματα καθώς προσπαθεί να πιέσει το Ιράν να καταλήξει σε συμφωνία για το άνοιγμα του Στενού του Hormuz και να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tasnim του Ιράν μετέδωσε ότι η Τεχεράνη έπληξε αρκετές στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στο Κουβέιτ και το Μπαχρέιν, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών βάσεων Ali Al Salem και Ahmad al-Jaber στο Κουβέιτ και της αεροπορικής βάσης Sheikh Isa στο Μπαχρέιν. Οι αρχές του Μπαχρέιν δήλωσαν ότι τα συστήματα αεράμυνας τους αναχαίτισαν και κατέστρεψαν ιρανικές εναέριες απειλές.
Το Κουβέιτ έκλεισε τον εναέριο χώρο του και αναχαίτισε βλήματα, ενώ το Ισραήλ προειδοποίησε για εκτοξεύσεις από τον Λίβανο προς κοινότητες στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Ιράν πραγματοποίησε επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον αμερικανικών σκαφών που επιχειρούν στο Hormuz.
Εκτοξεύθηκε το πετρέλαιο
Στον απόηχο των τελευταίων απειλών Trump, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο.
Τα futures για το αμερικανικό αργό πετρέλαιο (WTI) αυξήθηκαν κατά σχεδόν 1% στα 90,71 δολάρια το βαρέλι, ενώ για το Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς, σημείωσαν άνοδο μικρότερη από 1%, φτάνοντας στα 93,48 δολάρια.
Η προειδοποίηση προς τον Λευκό Οίκο
Στελέχη εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου προειδοποίησαν τον Λευκό Οίκο ότι οι τιμές της βενζίνης ενδέχεται να σημειώσουν κατακόρυφη άνοδο τους επόμενους μήνες, καθώς τα αποθέματα καυσίμων μειώνονται σε κρίσιμα χαμηλά επίπεδα. Η εξέλιξη αυτή περιπλέκει τις προσπάθειες της κυβέρνησης Trump να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει ήδη κλονίσει τους Αμερικανούς καταναλωτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Washington Post, παράγοντες του κλάδου δηλώνουν ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να σημάνουν συναγερμό για την επικείμενη εκτόξευση των τιμών, καθώς τα εμπορικά και κρατικά αποθέματα που συγκρατούσαν τις αυξήσεις μέχρι στιγμής εξαντλούνται με ταχείς ρυθμούς. Ορισμένα αποθέματα θα μπορούσαν να εκμηδενιστούν μέσα σε λίγες εβδομάδες, προειδοποίησαν τα στελέχη, συμπίπτοντας με την περίοδο αιχμής των καλοκαιρινών μετακινήσεων.
«Δεν έχω απολύτως καμία αμφιβολία ότι ο Λευκός Οίκος -από τον πρόεδρο μέχρι τα κατώτερα κλιμάκια- έχει πλήρη επίγνωση του σχεδόν καθολικού συναγερμού μεταξύ των πετρελαϊκών εταιρειών και των αναλυτών σχετικά με την πορεία των τιμών του πετρελαίου αυτό το καλοκαίρι», δήλωσε ο Bob McNally, ο οποίος διετέλεσε σύμβουλος ενέργειας στην κυβέρνηση του George Bush του νεότερου και ίδρυσε την εταιρεία ερευνών Rapidan Energy Group.
Πολιτικοί και οικονομικοί κίνδυνοι
Οι προειδοποιήσεις αυτές υπογραμμίζουν τους αυξανόμενους πολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, καθώς η σύγκρουση με το Ιράν παρατείνεται για τέταρτο μήνα, με ελάχιστες ενδείξεις ότι επίκειται διπλωματική διέξοδος, παρά τις περιοδικές προβλέψεις του Λευκού Οίκου για πρόοδο.
Ήδη, η κυβέρνηση Trump βρίσκεται αντιμέτωπη με τον υψηλότερο ρυθμό πληθωρισμού των τελευταίων τριών ετών, γεγονός που έχει οδηγήσει σε σημαντική πτώση των ποσοστών του προέδρου μεταξύ των ψηφοφόρων και έχει εντείνει την ανησυχία των Ρεπουμπλικανών για εκτεταμένες απώλειες στις ενδιάμεσες εκλογές, που θα μπορούσαν να τους στερήσουν τον έλεγχο του ενός ή και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή του υπουργείου Εργασίας αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 4,2% για το έτος που έληξε τον Μάιο, ωθούμενος από την άλμα των τιμών της βενζίνης.
Ο Trump έχει απορρίψει δημόσια τις ανησυχίες για την άνοδο των τιμών. «Μου αρέσει. Λατρεύω τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Trump στους δημοσιογράφους την Τετάρτη, όταν ρωτήθηκε για τα νέα στοιχεία. Οι τιμές του πετρελαίου θα πέσουν «σαν πέτρα» μόλις τελειώσει ο πόλεμος, πρόσθεσε.
Ωστόσο, τα στελέχη του κλάδου έχουν αντίθετη άποψη…
Ιστορικό χαμηλό για τα στρατηγικά αποθέματα
Το Στρατηγικό Πετρελαϊκό Απόθεμα των ΗΠΑ (SPR) έχει υποχωρήσει στα 349,2 εκατομμύρια βαρέλια, πλησιάζοντας σε χαμηλό πολλών δεκαετιών που είχε σημειωθεί για τελευταία φορά το 1983. Η ακριβής ημερομηνία που τα αποθέματα θα αρχίσουν να εξαντλούνται είναι δύσκολο να υπολογιστεί, επειδή δεν μπορούν να αδειάσουν εντελώς.
Εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου πρέπει να παραμείνουν στους αγωγούς και στα διυλιστήρια για να αποτραπεί η κατάρρευση των συστημάτων. Αναλυτές και στελέχη του κλάδου προειδοποιούν ότι η κρίσιμη στιγμή θα μπορούσε να έρθει οποιαδήποτε στιγμή από τα τέλη αυτού του μήνα έως προς τα τέλη του καλοκαιριού. Ωστόσο, υπάρχει καθολική ανησυχία για την ταχύτητα με την οποία μειώνεται η προσφορά.
Τα μοντέλα του κλάδου δείχνουν ότι μια κατάρρευση των αποθεμάτων αργού μέσα σε λίγες εβδομάδες θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος του πετρελαίου κατά 50% ή περισσότερο — εκτοξεύοντας την τιμή της βενζίνης στα πρατήρια πάνω από τα 5 δολάρια ανά γαλόνι. Τα στελέχη του πετρελαϊκού κλάδου ανησυχούν ότι αυτό θα αναγκάσει την κυβέρνηση να λάβει εσπευσμένα έκτακτα μέτρα, όπως ο περιορισμός των εξαγωγών αμερικανικών καυσίμων.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών