Έξι μήνες μετά την αστραπιαία στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα και τη σύλληψη του Nicolás Maduro, τα ίχνη τεράστιων χρηματικών ποσών φαίνεται να χάνονται στη σκιώδη διαδρομή μεταξύ Καράκας και Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, η αμερικανική κυβέρνηση έχει εισπράξει περισσότερα από 10 δισ. δολάρια από τις πωλήσεις του πετρελαίου της Βενεζουέλας μέσα στο 2026. Ωστόσο, την ώρα που η χώρα βουλιάζει ακόμη περισσότερο στην εξαθλίωση μετά τους φονικούς σεισμούς του Ιουνίου, το Καράκας έχει λάβει μόνο… ψίχουλα, ενώ το Κογκρέσο βρίσκεται στο απόλυτο σκοτάδι, ζητώντας επιτακτικά απαντήσεις για το που πραγματικά πήγαν τα δισεκατομμύρια.
Χάθηκε… το 1/4 του ΑΕΠ της Βενεζουέλας
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Financial Times, η κυβέρνηση Trump έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 13 δισ. δολάρια σε έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου της Βενεζουέλας, χωρίς ωστόσο να έχει πει σχεδόν τίποτα για το τι απέγιναν αυτά τα χρήματα. Τα έσοδα από το πετρέλαιο αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της Βενεζουέλας και η ελάφρυνση των κυρώσεων αναμενόταν να δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομία, η οποία βρισκόταν σε κρίση ακόμη και πριν από τους καταστροφικούς σεισμούς του περασμένου μήνα.
Όμως, έξι μήνες αφότου οι ΗΠΑ κατέλαβαν τον έλεγχο των κεφαλαίων, οι οικονομικοί αναλυτές αναφέρουν ότι τα στοιχεία για ανάκαμψη στη Βενεζουέλα είναι σχετικά περιορισμένα… μια πιθανή ένδειξη ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν επιστρέψει όλα τα έσοδα στο Καράκας.
Η Ουάσινγκτον έχει δώσει αντικρουόμενες αναφορές για το τι κάνει με τα χρήματα, που κυμαίνονται από ένα προεδρικό διάταγμα που περιγράφει τον δικό της ρόλο ως «θεματοφύλακα» έως τον πρόεδρο Donald Trump που δηλώνει ότι οι ΗΠΑ «βγάζουν τρελά λεφτά» από το πετρέλαιο της Βενεζουέλας.
Το Κογκρέσο ζητά εξηγήσεις
Αμερικανοί νομοθέτες και από τα δύο κόμματα αρχίζουν να ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση για να εξηγήσει πού έχουν πάει τα χρήματα και τι κάνει για την πρόληψη της διαφθοράς γύρω από την κατανομή τους.
«Η εισβολή του Trump στη Βενεζουέλα αφορούσε το πετρέλαιο, την εξουσία και τη διαφθορά από την πρώτη κιόλας στιγμή, με δισεκατομμύρια δολάρια εσόδων από το πετρέλαιο της Βενεζουέλας να ελέγχονται από την κυβέρνηση Trump χωρίς διαφάνεια ή ασφαλιστικές δικλείδες», δήλωσε στους FT ο Joaquin Castro, μέλος των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, προσθέτοντας ότι το Κογκρέσο παραμένει «στο σκοτάδι».
Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δημιούργησε έναν ιστότοπο για την παρακολούθηση των εσόδων από τις πωλήσεις πετρελαίου που διαχειρίζονται οι ΗΠΑ, αλλά έχει μόνο μία καταχώριση… μια μεταφορά 300 εκατ. δολαρίων τον Μάρτιο.
Σε ακρόαση την Τρίτη (21/7/2026), η María Elvira Salazar, Ρεπουμπλικανή βουλευτής από τη νότια Φλόριντα, ζήτησε να δημοσιοποιηθούν οι εκθέσεις για τα κεφάλαια λόγω «της σημασίας της διαφάνειας σχετικά με το πού πηγαίνουν τα χρήματα».
Η τύχη των πετρελαϊκών πόρων της Βενεζουέλας έχει γίνει ακόμη πιο πιεστική στον απόηχο των δύο καταστροφικών σεισμών της 24ης Ιουνίου. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι το κόστος των ζημιών μόνο σε κτίρια και υποδομές θα ανέλθει σε 37 δισ. δολάρια.
Αναιμική οικονομική ανάπτυξη
Πολλοί οικονομικοί αναλυτές ανέμεναν ότι η Βενεζουέλα θα σημείωνε ισχυρή οικονομική ανάκαμψη το 2026, δεδομένου ότι μέχρι τον Ιανουάριο η χώρα αναγκαζόταν να πουλά πετρέλαιο με σημαντική έκπτωση στις διεθνείς αγορές για να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις. Η κυβέρνηση εισήγαγε έναν νέο νόμο για τους πόρους προκειμένου να ενθαρρύνει τις επενδύσεις στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, και η παραγωγή σημείωσε μικρή αύξηση φέτος.
Ωστόσο, ο Francisco Rodríguez, οικονομολόγος στο Κέντρο Οικονομικών και Πολιτικών Ερευνών στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι ο επίσημος ρυθμός ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου, ύψους 2,5%, ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων σχεδόν πέντε ετών.
«Η Βενεζουέλα πιθανότατα δεν αναπτύχθηκε ταχύτερα παρά τα αυξημένα έσοδα από το πετρέλαιο το πρώτο τρίμηνο, επειδή οι ΗΠΑ δεν μεταβίβασαν στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας το σύνολο των αυξημένων πετρελαϊκών εσόδων της», σημείωσε.
Ο José Guerra, Βενεζουελάνος οικονομιολόγος και πρώην βουλευτής της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο θα έπρεπε να είναι πολύ υψηλότερα από ό,τι τα τελευταία χρόνια. «Πού είναι τα χρήματα; Δεν υπάρχει διαφάνεια και η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν μας ενημερώνει».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών