Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο χείλος του γκρεμού η Seat της Volkswagen – Οι Κινέζοι ανταγωνιστές κερδίζουν έδαφος

Στο χείλος του γκρεμού η Seat της Volkswagen – Οι Κινέζοι ανταγωνιστές κερδίζουν έδαφος
Αμφίβολο το μέλλον της Seat μετά τον τρέχοντα κύκλο παραγωγής
Σχετικά Άρθρα
Η ιστορική αναδιάρθρωση της Volkswagen φαίνεται ότι θα σημάνει το τέλος της προβληματικής ισπανικής μάρκας Seat, καθιστώντας ενδεχομένως τη μάρκα την πρώτη μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία που θα πέσει θύμα της ανόδου των Κινέζων κατασκευαστών αυτοκινήτων, καθώς οι ειδικοί προβλέπουν σαρωτική ενοποίηση του κλάδου.
Η Seat θα ήταν η πρώτη μακροχρόνια αυτοκινητική μάρκα που θα εξαφανιζόταν από τις αρχές της δεκαετίας του 2010, όταν η Ford κατάργησε τη Mercury, η General Motors εγκατέλειψε τις Saturn και Pontiac και η Saab χρεοκόπησε. Τέτοιου είδους λουκέτα είναι σπάνια σε έναν κλάδο όπου οι διάσημες μάρκες μπορούν να επιβιώνουν για δεκαετίες.

Ο Oliver Blume βάζει στο στόχαστρο τις αδύναμες μάρκες

Η προοπτική αυτή υπογραμμίζει την πρόθεση του CEO Oliver Blume να εξορθολογίσει τον τεράστιο γερμανικό όμιλο αυτοκινήτων, επικεντρώνοντας τις επενδύσεις του στις ισχυρότερες μάρκες του.
Η αναδιάρθρωση της Volkswagen, η οποία περιλαμβάνει εκτεταμένες περικοπές θέσεων εργασίας, ακολουθεί τη μεγάλη πτώση των πωλήσεων του ομίλου στην Κίνα, καθώς οι εγχώριοι κατασκευαστές κέρδισαν έδαφος, προσθέτοντας ακόμη μεγαλύτερη πίεση από την δαπανηρή μετάβαση του κλάδου στα ηλεκτρικά οχήματα.
Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης που ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης δήλωσε ότι το μέλλον της Seat «πέρα από τον τρέχοντα κύκλο προϊόντων εξακολουθεί να αξιολογείται», προσθέτοντας ότι «διάφορα σενάρια παραμένουν πιθανά μετά το 2030».
Πηγή που συμμετέχει στις συζητήσεις δήλωσε στο Reuters ότι η ταχέως αναπτυσσόμενη αδελφή μάρκα της Seat, η Cupra, η οποία στρέφεται στην ηλεκτροκίνηση, θα λάβει όλα τα μελλοντικά προϊόντα, καθώς τα μοντέλα της Seat με κινητήρες εσωτερικής καύσης αποσύρονται σταδιακά.
«Δεν θέλουμε να διατηρήσουμε δύο ονόματα μάρκας», δήλωσε η πηγή, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς οι συζητήσεις είναι εμπιστευτικές.

Από τη δικτατορία στην αυτοκρατορία της Volkswagen

Η Seat ιδρύθηκε το 1950 ως κρατική εταιρεία, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Ισπανία, και αγοράστηκε από τη Volkswagen το 1986 ως μάρκα χαμηλού κόστους για την αναπτυσσόμενη αυτοκινητική αυτοκρατορία της.
Όμως η Seat δεν έχει λανσάρει νέο μοντέλο από το 2020, μια ιδιαίτερα μακρά απουσία σε έναν κλάδο όπου τα νέα προϊόντα είναι κρίσιμης σημασίας για την επιβίωση.
Η μάρκα με έδρα τη Βαρκελώνη αντιπροσώπευε λιγότερο από το 3% των παγκόσμιων παραδόσεων της Volkswagen το 2025.
Την ίδια ώρα, η αδελφή σπορ μάρκα Cupra, που λανσαρίστηκε το 2018, ξεπέρασε για πρώτη φορά πέρυσι τη Seat στις ετήσιες πωλήσεις.

Η Cupra προχωρά στην ηλεκτροκίνηση – η Seat μένει πίσω

Η Cupra προσφέρει τρία αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα, μεταξύ των οποίων και το νέο Raval, το οποίο ο CEO της Seat-Cupra Markus Haupt χαρακτήρισε τον Μάιο ως «game changer».
Η Seat, αντίθετα, δεν διαθέτει κανένα αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο και δεν έχει προγραμματιστεί κανένα.
Τα στελέχη της εταιρείας έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η μάρκα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την απαιτούμενη επένδυση για ένα πρόγραμμα ηλεκτρικών οχημάτων, επειδή δεν είναι κερδοφόρα.
Ο επικεφαλής του συνδικάτου της Seat, Matias Carnero, φοβάται τις συνέπειες για τις θέσεις εργασίας.
«Αν η μάρκα εξαφανιστεί επειδή δεν περνά στην ηλεκτροκίνηση... έχουμε σοβαρό πρόβλημα», δήλωσε.
«Τα προειδοποιητικά σημάδια ήταν εκεί», δήλωσε ο ανεξάρτητος αναλυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Matthias Schmidt. «Ήταν προφανές ότι η Volkswagen δεν είναι διατεθειμένη να συνεχίσει με τη Seat».
Οι αναλυτές λένε ότι το δίλημμα της Volkswagen επαναλαμβάνεται ολοένα και περισσότερο σε ολόκληρο τον κλάδο.

«Φυσική επιλογή» σε έναν κλάδο που συρρικνώνεται

Ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες που αναπτύσσονται μπορούν να επενδύουν σε νέα προϊόντα, τεχνολογίες και μάρκες, οι εταιρείες με συρρικνούμενες πωλήσεις συχνά αναγκάζονται να κάνουν δύσκολες επιλογές.
Στοιχεία από τον Felipe Munoz της Car Industry Analysis δείχνουν ότι οι αθροιστικές ετήσιες πωλήσεις των ευρωπαϊκών, αμερικανικών, ιαπωνικών και νοτιοκορεατικών αυτοκινητοβιομηχανιών μειώθηκαν κατά 12,6 εκατομμύρια οχήματα, ή κατά 17%, μεταξύ 2019 και 2025.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης