Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σεισμός στο πετρέλαιο… Εκτόξευση στα 104 δολ. - Το Hormuz αδειάζει από πλοία, οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέα χτυπήματα στο Ιράν

Σεισμός στο πετρέλαιο… Εκτόξευση στα 104 δολ. - Το Hormuz αδειάζει από πλοία, οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέα χτυπήματα στο Ιράν
Oι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο μεγάλης κλίμακας στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράν τις επόμενες εβδομάδες
Σχετικά Άρθρα

Νέες… φωτιές έχουν ανάψει στην αγορά πετρελαίου, καθώς η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή επαναφέρει στο προσκήνιο τον εφιάλτη μιας μεγάλης διαταραχής στις παγκόσμιες ενεργειακές ροές.
Το Brent κινείται πλέον πάνω από τα 103 δολάρια το βαρέλι, με την αγορά να τιμολογεί τον αυξανόμενο κίνδυνο γύρω από το Στενό του Hormuz, την ώρα που οι διελεύσεις πλοίων από το κρίσιμο θαλάσσιο πέρασμα έχουν υποχωρήσει σε χαμηλό άνω των δύο μηνών.
Μόλις επτά εμπορικά πλοία πέρασαν την Τρίτη από το Hormuz, ενώ οι ροές αργού μέσω του Στενού έχουν μειωθεί κατά 27% από τα υψηλά επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας του πολέμου, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler. Την ίδια στιγμή, η πιθανότητα νέας μεγάλης κλίμακας αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ιράν προσθέτει ένα ακόμη εκρηκτικό στοιχείο στην εξίσωση, καθώς οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμη περισσότερο την ασφαλή διέλευση δεξαμενόπλοιων και τις παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου.

Φόβοι για νέα χτυπήματα από ΗΠΑ

Σημαντική άνοδο σημειώνουν σήμερα (8/10/2026) οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι ανησυχίες για τη Μέση Ανατολή κρατούν τις αγορές σε επιφυλακή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο μεγάλης κλίμακας στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράν τις επόμενες εβδομάδες.
Πιο αναλυτικά, τα futures Δεκεμβρίου για το Brent σημειώνουν άνοδο 3,94% στα 104,15 δολ. ενώ τα futures Νοεμβρίου για το αμερικανικό αργό (WTI) ενισχύονται κατά 3,89% στα 91,71 δολ..
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, και η ομάδα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ έχουν συζητήσει το ενδεχόμενο επανέναρξης μεγάλης κλίμακας αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράν τις επόμενες εβδομάδες, μετέδωσε το NBC News, επικαλούμενο πηγές. Μεταξύ των επιλογών που εξετάζονται είναι ακόμη και η πραγματοποίηση πληγμάτων πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του επόμενου μήνα.
Την ίδια ώρα, οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή κλιμακώνονται, με τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Houthis να έχουν βάλει στο στόχαστρο αεροδρόμια στη Σαουδική Αραβία, ενώ η Τεχεράνη έχει επίσης εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον δεξαμενόπλοιων στο Στενό του Hormuz.
«Κοιτάζοντας μπροστά, το αργό πετρέλαιο είναι πιθανό να παραμείνει συνδεδεμένο με την ασφάλεια των εξαγωγικών διαδρομών και των υποδομών του Κόλπου», δήλωσε ο Inki Cho από τη Exness. «Οποιαδήποτε κλιμάκωση που θα επηρεάσει την κυκλοφορία μέσω του Hormuz ή τις ενεργειακές υποδομές της Σαουδικής Αραβίας θα απειλούσε τη φυσική προσφορά και θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο των τιμών», πρόσθεσε ο Cho.
qyillicezQgs3RfwjEygzIHus90H6t3SyZw4oXxv_1.webp
Αδειάζει από πλοία το Hormuz

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία για τη ναυσιπλοΐα δείχνουν ότι ο αριθμός των πλοίων που διέρχονται από το Στενό του Hormuz έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον μηνών. Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε μετά τις επιθέσεις εναντίον δεξαμενόπλοιων που διέρχονται από αυτή τη ζωτικής σημασίας θαλάσσια οδό, οι οποίες την περασμένη εβδομάδα έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου ΗΠΑ και Ισραήλ εναντίον του Ιράν.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η εταιρεία Kpler, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της ανάλυσης δεδομένων, μόλις επτά φορτηγά πλοία διέσχισαν τα Στενά την Τρίτη, ο χαμηλότερος αριθμός από τις 23 Ιουλίου και μετά.
Σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν τα περιστατικά στη θάλασσα, μόνο την τελευταία εβδομάδα 13 δεξαμενόπλοια δέχθηκαν επίθεση στο Hormuz, ενώ επτά ακόμη δεξαμενόπλοια, μετά από προειδοποίηση, αποφάσισαν να μην συνεχίσουν τη διέλευσή τους από το Hormuz.
Οι αναλυτές της Kpler, Emmanuel Bloustreiano και Yui Torikata, σε ενημερωτικό τους σημείωμα, που δημοσιεύθηκε στις 6 Οκτωβρίου, έγραψαν πως «ο όγκος του αργού πετρελαίου που διέρχεται από τα Στενά μειώθηκε κατά 27% σε σχέση με το υψηλότερο επίπεδο της περιόδου του πολέμου, την προηγούμενη εβδομάδα, και υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των 10,1 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως», ενώ επεσήμανε πως «ο αριθμός αυτός αποτελεί επιστροφή στον μέσο όρο του Σεπτεμβρίου, αλλά αντιστοιχεί στο 74% του επιπέδου που υπήρχε πριν από τον πόλεμο».
Petrelaio.JPG
Την ίδια ώρα, μια νέα μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη στην αγορά πετρελαίου, καθώς οι παραγωγοί του Κόλπου επιχειρούν να ανακτήσουν τα μερίδια που έχασαν κατά τη διάρκεια του πολέμου με το Ιράν. Η σταδιακή αποκατάσταση των εξαγωγών φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον ανταγωνισμό μεταξύ Σαουδικής Αραβίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ιράκ και Κουβέιτ, την ώρα που το Ιράν βλέπει την παρουσία του στην ασιατική αγορά να καταρρέει.
Σύμφωνα με την Energy Aspects, το παγκόσμιο έλλειμμα προσφοράς αργού αναμένεται να περιοριστεί στα μόλις 250.000 βαρέλια ημερησίως τον Οκτώβριο, από σχεδόν 4 εκατ. βαρέλια τον Μάιο. Παράλληλα, η συνολική παραγωγή Σαουδικής Αραβίας, ΗΑΕ, Ιράκ και Κουβέιτ αναμένεται να φτάσει τα 17,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Οκτώβριο.
Η Σαουδική Αραβία έχει ήδη αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές της, με τις αποστολές αργού να διαμορφώνονται στα περίπου 7,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, κοντά στα προπολεμικά επίπεδα. Ωστόσο, η επιστροφή στην αγορά δεν είναι χωρίς κόστος, καθώς οι παραγωγοί αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν υψηλά μεταφορικά και ασφαλιστικά κόστη λόγω του κινδύνου στον Hormuz.
Έτσι, παρά την αύξηση της προσφοράς, οι τιμές του Brent παραμένουν πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, περίπου 40% υψηλότερα από τα προπολεμικά επίπεδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης