Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΙΕΑ: Σημαντική αύξηση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον ενεργειακό τομέα

tags :
ΙΕΑ: Σημαντική αύξηση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον ενεργειακό τομέα
Έπειτα από μια ιστορική μείωση πέρυσι εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19, οι εκπομπές CO2 του ενεργειακού τομέα έχουν αυξηθεί πολύ και πάλι

Έπειτα από μια ιστορική μείωση πέρυσι εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19, οι εκπομπές CO2 του ενεργειακού τομέα έχουν αυξηθεί πολύ και πάλι, προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).
«Αφού έφθασαν στο χαμηλότερο σημείο τον Απρίλιο, οι παγκόσμιες εκπομπές αυξήθηκαν πολύ και πάλι και πέρασαν τον Δεκέμβριο πάνω από το επίπεδο του 2019», υπογραμμίζει ο IEA.
Οι εκπομπές του ενεργειακού τομέα ήταν έτσι τον περασμένο Δεκέμβριο 2% -ή κατά 60 εκατ. τόνους- πάνω από το επίπεδό τους του Δεκεμβρίου 2019.
«Η αύξηση των εκπομπών CO2 στον κόσμο στο τέλος της περυσινής χρονιάς αποτελεί μια σοβαρή προειδοποίηση για το γεγονός ότι δεν έχουμε κάνει αρκετά για να επιταχύνουμε τη μετάβαση προς τις καθαρές πηγές ενέργειες σε όλο τον κόσμο», προειδοποίησε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA F. Biroll.
«Αν η οικονομική ανάκαμψη, που αναμένεται φέτος, επιβεβαιωθεί -και εφόσον δεν υπάρξει κάποια μείζων πολιτική αλλαγή στις πιο μεγάλες οικονομίες του πλανήτη- τότε οι παγκόσμιες εκπομπές πιθανόν θα αυξηθούν το 2021», υπογράμμισε.
Οι εκπομπές του ενεργειακού τομέα στο σύνολό τους υποχώρησαν κατά 5,8% πέρυσι, δηλαδή κατά σχεδόν 2 δισ. τόνους CO2, μια μείωση που είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της ανθρωπότητας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του IEA που περιέχονται σε ειδική έκθεση.
Ο IEA είχε προηγουμένως κάνει λόγο για ακόμη μεγαλύτερη μείωση, της τάξης του 7%.
Η πτώση αυτή οφείλεται ουσιαστικά στη μικρότερη χρήση πετρελαίου για τις οδικές μεταφορές και την αεροπορία.
«Με την επανάληψη των ταξιδιών και των οικονομικών δραστηριοτήτων, η κατανάλωση πετρελαίου και οι εκπομπές που συνδέονται μ' αυτήν αρχίζουν και πάλι να αυξάνονται», αναφέρει η IEA.
Ο συνολικός αριθμός για το 2020 κρύβει εξάλλου μεγάλες δυσαναλογίες ανάλογα με τη χώρα: οι εκπομπές της Κίνας αυξήθηκαν κατά 0,8% το 2020 με την ταχεία επανάληψη των δραστηριοτήτων, ενώ μειώνονται κατά 10% στις Ηνωμένες Πολιτείες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης