Προειδοποίηση για τη ρύπανση από τη λειτουργία των μονάδων παραγωγής ενέργειας, αν δεν αλλάξουν οι χώρες τον τρόπο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας – Ρεκόρ ζήτησης καταγράφηκε το 2021
Για περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και εκτεταμένη ρύπανση προειδοποιεί η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), που διαπιστώνει πρωτοφανή αύξηση της ζήτησης για ενέργεια, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Στην ετήσια έκθεσή της για την ηλεκτρική ενέργεια που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2021, η ΙΕΑ τονίζει πως η εκτόξευση της ζήτησης για ενέργεια μπορεί να παρατείνει τις αυξήσεις των τιμών και την ακρίβεια για άλλα τρία χρόνια, αλλά και να αυξήσει τη ρύπανση από τη λειτουργία των μονάδων παραγωγής ενέργειας, αν δεν αλλάξουν οι χώρες τον τρόπο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Κάθετη αύξηση εξαιτίας της ανάκαμψης
Σε ό,τι αφορά το 2021, η ΙΕΑ διαπίστωσε πως η παγκόσμια ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αυξήθηκε κατά 6% μετά τη γενικευμένη ανάκαμψη των οικονομιών σε όλο τον κόσμο από την ύφεση της πανδημίας το 2020.
Οπως τονίζει στην έκθεσή της πρόκειται για την πλέον απότομη αύξηση που έχει σημειώσει η ζήτηση από το 2010, οπότε και άρχισαν να ανακάμπτουν οι οικονομίες από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Συνολικά η αύξηση της ζήτησης υπερέβη τις 1.500 τεραβατώρες και είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί έως τώρα.
Η εκτόξευσή της μπορεί να παρατείνει τις αυξήσεις των τιμών για άλλα τρία χρόνια.
Κίνα και Ινδία
Περίπου το ήμισυ της ζήτησης προοριζόταν για την Κίνα, όπου κατεγράφη αύξηση 10% σε σύγκριση με το 2020.
Τόσο η Κίνα όσο και η Ινδία επλήγησαν από τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση που σημειώθηκαν στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2021, όταν οι προμηθευτές τους σε λιθάνθρακα δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στη ζήτηση των μονάδων παραγωγής ενέργειας εξαιτίας της επιβράδυνσης που γνώρισαν οι οικονομίες της Ασίας.
Κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις
Κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο γενικός διευθυντής της ΙΕΑ, Fatih Birol, τόνισε πως «η ραγδαία αύξηση των τιμών της ενέργειας τον τελευταίο καιρό έχει προκαλέσει μεγάλη δυσπραγία σε πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, και εγκυμονεί τον κίνδυνο να αποτελέσει την αιτία κοινωνικών και πολιτικών εντάσεων».
Κάλεσε, επίσης, τις πολιτικές ηγεσίες να λάβουν μέτρα «ώστε να αμβλύνουν τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης στους εισοδηματικά ασθενέστερους αλλά και να αντιμετωπίσουν τις πραγματικές αιτίες της κρίσης».
Βρετανία και Ευρώπη
Στη Βρετανία, ειδικότερα, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσαν επίπεδα-ρεκόρ τους τελευταίους μήνες, κυρίως επειδή το δίκτυο παραγωγής ενέργειας εξακολουθεί να βασίζεται σε μονάδες που λειτουργούν με φυσικό αέριο.
Το κόστος λειτουργίας αυτών των μονάδων παραγωγής ενέργειας έχει έτσι εκτοξευθεί εξαιτίας της έλλειψης φυσικού αερίου που οδήγησε τις τιμές της Ευρώπης στα ύψη.
Ανανεώσιμες Πηγές
Εξάλλου, η ΙΕΑ διαπίστωσε πως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκαν το 2021 κατά 6%, αλλά η αύξηση αυτή δεν επαρκεί για να ανταποκριθεί στη μεγάλη ζήτηση.
Ετσι, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν αύξησαν κατά 9% την παραγωγή τους οι μονάδες παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με λιθάνθρακα.
Επίσης, στη διάρκεια του περασμένου έτους αυξήθηκε κατά 2% η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις μονάδες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, ενώ σύμφωνα πάντα με την ΙΕΑ αυξήθηκε κατά 3,5% η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.
Ρυπογόνες πηγές
Οπως επισημαίνει, όμως, η ΙΕΑ, η επιστροφή σε ρυπογόνες πηγές ενέργειας είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά 7,5% οι εκπομπές καυσαερίων σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφοντας νέα επίπεδα-ρεκόρ μετά την υποχώρηση που είχαν σημειώσει τα προηγούμενα χρόνια.
Σύμφωνα μάλιστα με τον Fatih Birol, θα πρέπει να μειωθούν κατά 55% μέχρι το 2030 οι εκπομπές καυσαερίων, αν ο κόσμος θέλει πραγματικά να αποτρέψει την υπερθέρμανση του πλανήτη και να επιτύχει το «μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα» το 2050.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών