Ειδικά οι προμήθειες ενέργειας προς την Κίνα έχουν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα
Στη διαπίστωση αυτή προέβη ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin μετά τη συνομιλία μέσω τηλεδιάσκεψης που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping.
«Οι προμήθειες ενέργειας έχουν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα και γίνονται κοινές προσπάθειες για την οικοδόμηση ικανότητας στους τομείς παραγωγής και επεξεργασίας υδρογονανθράκων», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος την Παρασκευή (30/12/2022).
Σύμφωνα με τον Putin, «φέτος η Ρωσία έχει γίνει ένας από τους ηγέτες στις εξαγωγές πετρελαίου προς την Κίνα».
Αύξηση ενεργειακών εξαγωγών στην Κίνα
«Από σήμερα, είμαστε δεύτεροι σε προμήθειες φυσικού αερίου στην Κίνα και τέταρτοι σε LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο), 13,8 δισ. κυβικά μέτρα προμηθεύτηκαν μέσω της ανατολικής διαδρομής έως την 1η Δεκεμβρίου και το πλεόνασμα των ημερήσιων συμβατικών υποχρεώσεων έφτασε το 18% το Δεκέμβριο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας.
«Θα ενισχύσουμε τον όγκο της άντλησης ακόμη περισσότερο το 2023», σημείωσε.
Τον Νοέμβριο 2022, η Ρωσία εξήγαγε 7,8 εκατ. μετρικούς τόνους πετρελαίου στην Κίνα και έγινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής της χώρας αυτού του τύπου καυσίμου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Τρίτη (27/12/2022) η Γενική Διοίκηση Τελωνείων της Κίνας, η Ρωσία ξεπέρασε τη Σαουδική Αραβία τον περασμένο μήνα, ο όγκος των παραδόσεων της οποίας ανήλθε σε 6,6 εκατ. μετρικούς τόνους.
Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, η Ρωσία αύξησε τις εξαγωγές προς την Κίνα μόνο κατά 1%, ενώ οι εξαγωγές από τη Σαουδική Αραβία μειώθηκαν σχεδόν κατά 17%.
Ενίσχυση ενεργειακής συνεργασίας
Οι παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου στην Κίνα τον Ιανουάριο-Νοέμβριο αυξήθηκαν κατά 10,2% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 79,78 εκατ. μετρικούς τόνους.
Την ίδια στιγμή, όσον αφορά τις προμήθειες για 11 μήνες του 2022, η Ρωσία βρίσκεται ελαφρώς πίσω από τη Σαουδική Αραβία, η οποία εξήγαγε 80,38 εκατ. μετρικούς τόνους πετρελαίου στην Κίνα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Η Κίνα και η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία στον εμπορικό-οικονομικό και ενεργειακό τομέα, δήλωσε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο Xi Jinping.
«Οι χώρες μας θα πρέπει να οικοδομήσουν προγραμματική παραγωγική συνεργασία στον τομέα του εμπορίου και της οικονομίας, της ενέργειας και του χρηματοοικονομικού τομέα αλλά και στον τομέα της γεωργίας, να χρησιμοποιήσουν τους υπάρχοντες μηχανισμούς και κανάλια διαλόγου για τον σκοπό αυτό», είπε ο Κινέζος ηγέτης, σύμφωνα με το CCTV.
Το Πεκίνο και η Μόσχα θα πρέπει να αλληλεπιδράσουν, λαμβάνοντας υπόψη το ένα το άλλο πλεονέκτημα, είπε ο Κινέζος πρόεδρος.
Η Ρωσία και η Κίνα δεν θα πρέπει να περιοριστούν σε παραδοσιακούς ενεργειακούς τομείς και θα πρέπει να προωθήσουν παράλληλα κοινά έργα στον τομέα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών