Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Φάμελλος (ΣΥΡΙΖΑ) : Ζητά την παρέμβαση Εισαγγελέα στα κερδοσκοπικά φαινόμενα στην ενέργεια

Φάμελλος (ΣΥΡΙΖΑ) : Ζητά  την παρέμβαση  Εισαγγελέα στα κερδοσκοπικά φαινόμενα στην ενέργεια
Πηγή του ΥΠΕΝ …στηρίζει τους παραγωγούς
Σχετικά Άρθρα
Ποδαρικό με τιμές σχεδόν εικοσαπλάσιες έκανε το 2023 στο Χρηματιστήριο Ενέργειας αφού η τιμή της MWh εκτινάχθηκε στα 237,87 ευρώ ανά MWh στην ελληνική αγορά όταν στις ευρωπαϊκές χώρες κινήθηκε σε διψήφιες τιμές από 6,7έως 45,82 ευρώ ανά MWh.
Στη Γερμανία και στη Γαλλία διαμορφώθηκε στα 14,91 ευρώ , στην Ισπανία στα 6,7 ευρώ στη Βουλγαρία 17,87 η Σλοβακία 17,98 ευρώ στην Πολωνία ήταν στα 45 ,02 ευρώ ανά MWh. Πιο κοντά στην ελληνική αγορά ήταν η Ιταλία με 193,14 ευρώ ανά MWh.
Η εγχώρια αγορά ενέργειας στο τελευταίο δεκαήμερο του 2022 έγραψε τριψήφιο κόστος ανά MWh όταν στην Ευρώπη ήταν διψήφιο ενώ υπήρξαν και ημέρες που η MWh έπεσε σε μονοψήφιο αριθμό όταν στην ελληνική αγορά παρέμεινε σταθερά πάνω από τα 200 ευρώ.
Τα φαινόμενα αποκλίσεων έφεραν στο προσκήνιο σενάρια κερδοσκοπίας με τον υπεύθυνο του τομέα ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ κ Σωκράτης Φάμελλος να ζητά την παρέμβαση του Εισαγγελέα για να βάλει τέλος στα κερδοσκοπικά παιχνίδια.
Την ίδια στιγμή πηγή του ΥΠΕΝ σχολιάζοντας δημοσιεύματα του Τύπου για κερδοσκοπικά φαινόμενα ανέφερε ότι είναι σκόπιμο να επαναλάβουμε ότι αυτή προκύπτει από τον μέσο όρο κάθε μήνα, σημειώνοντας ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η χώρα μας αγοράζει φυσικό αέριο με τιμές του αμέσως προηγούμενου μήνα και να αναζητηθούν οι διακυμάνσεις της τιμής του, ώστε να διαμορφωθεί μια ρεαλιστική εικόνα. Υπενθυμίζοντας ακόμα μια φορά ότι η απόφαση της Κυβέρνησης για διατήρηση των τιμών ενέργειας στη λιανική σε προσιτά επίπεδα για νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες ισχύει απολύτως και για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση.
Βέβαια η πηγή του ΥΠΕΝ αξιοποίησε την επιχειρηματολογία των παραγωγών ενέργειας ενώ δεν μπήκε στον «κόπο» να διερευνήσει το θέμα.

Μείωσαν την παραγωγή ρεύματος από Φ/Α

Οι παραγωγοί ενέργειας και ειδικότερα οι μονάδες συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου μείωσαν έως 40% τις ποσότητες για την παραγωγή ρεύματος σε σχέση με τις ποσότητες που αξιοποιούσαν τους προηγούμενες μήνες.
Από τις 65.000 MWh που ήτα η μέση παραγωγή ρεύματος του Νοεμβρίου η παραγωγή έπεσε στις 43.000 MWh το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.
‘Όμως η διατήρηση της MWh σε τριψήφιο αριθμό με μικρότερες ποσότητες κατανάλωσης φυσικού αερίου οι παραγωγοί ρεύματος σημειώνουν σημαντικά κέρδη με λιγότερο κόστος καθώς η τιμή του Φ/Α κινείται κάτω 80 ευρώ ανά MWh.
Τέλος να σημειωθεί ότι η τιμή του συμβολαίου TTF του Νοέμβριο κυμάνθηκε από τα 95 έως τα 135 ευρώ ανά MWh.
Για σήμερα τα νοικοκυριά θα πληρώσουν την χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος προς 258 ευρώ ανά MWh.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης