Τελευταία Νέα
Ενέργεια

H Eυρώπη θα επιστρέψει στο ρωσικό φυσικό αέριο - Ο... χρησμός του Κατάρ

H Eυρώπη θα επιστρέψει στο ρωσικό φυσικό αέριο - Ο... χρησμός του Κατάρ
Τι θα συμβεί όταν τελειώσουν τα αποθέματα του φυσικού αερίου στις αποθήκες της Ευρώπης;
Σχετικά Άρθρα
H Eυρώπη θα επιστρέψει στο ρωσικό φυσικό αέριο αργά ή γρήγορα, εκτιμά το Κατάρ, δια στόματος του υπουργού Ενέργειας, καθώς μπορεί φέτος ο καιρός να έσωσε την ΕΕ από την ενεργειακή κρίση, ωστόσο το ερώτημα είναι τι θα συμβεί τα επόμενα χρόνια, όταν θα τελειώσουν τα αποθέματα.
"O αποκλεισμός των ρωσικών ενεργειακών προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία δεν θα διαρκέσει για πάντα", δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ κατά τη διάρκεια ενεργειακού συνεδρίου το Σαββατοκύριακο.
«Οι Ευρωπαίοι σήμερα λένε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψουμε στην αγορά ρωσικού φυσικού αερίου», δήλωσε ο Saad Sherida al-Kaabi, υπουργός Ενέργειας και επικεφαλής της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου QatarEnergy, στο Atlantic Council Energy Forum στο Άμπου Ντάμπι, όπως μεταδίδει το CNBC.
"Είμαστε όλοι ευλογημένοι που πρέπει να είμαστε σε θέση να ξεχάσουμε και να συγχωρήσουμε.
Και νομίζω ότι τα πράγματα διορθώνονται με τον καιρό... μαθαίνουν από αυτή την κατάσταση και πιθανότατα θα έχουν πολύ μεγαλύτερη ποικιλία στην ενεργειακή πρόσληψη.
Η Ευρώπη είναι εδώ και καιρό ο μεγαλύτερος πελάτης της Ρωσίας στα περισσότερα ενεργειακά προϊόντα, ιδίως στο φυσικό αέριο.
Οι χώρες της ΕΕ έχουν μειώσει δραματικά τις εισαγωγές ρωσικών ενεργειακών προμηθειών, επιβάλλοντας κυρώσεις ως απάντηση στη βίαιη, πλήρους κλίμακας εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τον ρωσικό κρατικό ενεργειακό γίγαντα Gazprom προς την Ελβετία και την ΕΕ μειώθηκαν κατά 55% το 2022, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία νωρίτερα αυτό το μήνα.
Η περικοπή των εισαγωγών αύξησε δραματικά το ενεργειακό κόστος για την Ευρώπη, στέλνοντας τους ηγέτες και τα στελέχη του πετρελαίου και του φυσικού αερίου να προσπαθήσουν να αναπτύξουν νέες πηγές ενέργειας και να στηρίξουν εναλλακτικές προμήθειες.
"Αλλά το ρωσικό φυσικό αέριο επιστρέφει, κατά την άποψή μου, στην Ευρώπη", δήλωσε ο al-Kaabi.

Τι θα συμβεί όταν τελειώσουν τα αποθέματα;

"Ευτυχώς η Ευρώπη δεν είχε πολύ υψηλή ζήτηση για φυσικό αέριο λόγω του θερμότερου καιρού", δήλωσε ο al-Kaabi.
"Το θέμα είναι τι θα συμβεί όταν θελήσουν να αναπληρώσουν τις αποθήκες τους το επόμενο έτος και δεν θα έρθει πολύ αέριο στην αγορά μέχρι το '25, '26, '27 ... Έτσι, νομίζω ότι η κατάσταση θα είναι ασταθής για κάποιο χρονικό διάστημα".
Αργότερα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, το CNBC μίλησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας Eni, Claudio Descalzi, ο οποίος αντέτεινε τα σχόλια του υπουργού του Κατάρ.
"Νομίζω ότι ο πόλεμος εξακολουθεί να υπάρχει και δεν είναι εύκολο να συγχωρήσει κανείς κανέναν όταν σκοτώνεις αθώους ανθρώπους, γυναίκες και παιδιά και βομβαρδίζεις νοσοκομεία", δήλωσε ο Descalzi στον Hadley Gamble του CNBC.
"Και έτσι νομίζω ότι περισσότερο από το να συγχωρούμε, πρέπει να κατανοήσουμε το νόημα της ζωής για τα λόγια μας.
Για τον σύγχρονο πόλεμό μας, γιατί αυτό συμβαίνει εκεί. Έτσι, όταν μιλάμε για την ενεργειακή ασφάλεια, μιλάμε για τη χρηματοδότηση του πώς κατανέμετε τα χρήματά σας, πόσο στο φυσικό αέριο, πόσο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και σκέφτεστε ότι οι άνθρωποι σκοτώνουν κοντά σας ή μακριά σας... Αυτή είναι η προτεραιότητα, αυτό είναι το πράγμα που πρέπει να λύσουμε".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης