Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σαουδική Αραβία: Έρχεται νέο σοκ στην προσφορά ενέργειας εξαιτίας των κυρώσεων και της αποεπένδυσης

Σαουδική Αραβία: Έρχεται νέο σοκ στην προσφορά ενέργειας εξαιτίας των κυρώσεων και της αποεπένδυσης
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman προειδοποιεί για αναζωπύρωσης της ενεργειακής κρίσης
Σχετικά Άρθρα
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις και οι ανεπαρκείς επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έλλειψη ενεργειακού εφοδιασμού και σε αναζωπύρωση της ενεργιακής κρίσης και των πληθωρθστικών εντάσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2023.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει μια σειρά κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μειώνοντας τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας, και άλλες δυτικές δυνάμεις έχουν επίσης επιβάλει μέτρα καθώς επιδιώκουν να περιορίσουν περαιτέρω την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό της στην Ουκρανία.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς το περιβάλλον των κυρώσεων θα επηρέαζε την αγορά ενέργειας, ο bin Salman δήλωσε σε μια βιομηχανική διάσκεψη στο Ριάντ: «Όλες αυτές οι λεγόμενες κυρώσεις, embargo, έλλειψη επενδύσεων θα οδηγήσουν σε ένα και ένα μόνο πράγμα: έλλειψη ενεργειακών αποθεμάτων όλων των ειδών ακριβώς όταν όταν χρειάζονται περισσότερο».
Ο πρίγκιπας δεν ανέφερε διπλωματικά συγκεκριμένα τη Ρωσία στις παρατηρήσεις του. Επισήμανε ότι η Σαουδική Αραβία εργάζεται για να στείλει στην Ουκρανία υγραέριο (LPG), το οποίο χρησιμοποιείται πιο συχνά ως καύσιμο μαγειρέματος και στη θέρμανση.
Ερωτηθείς ποια συμπεράσματα είχαν αντληθεί από τη δυναμική της αγοράς ενέργειας το 2022, ο πρίγκιπας Abdulaziz είπε ότι το πιο σημαντικό ήταν να «εμπιστευθεί ο υπόλοιπος κόσμος στον OPEC+».
«Είμαστε μια υπεύθυνη ομάδα χωρών, αντιμετωπίζουμε όντως θέματα πολιτικής που σχετίζονται με τις αγορές ενέργειας και πετρελαίου σιλό και δεν εμπλεκόμαστε σε πολιτικά ζητήματα», είπε ο πρίγκιπας.
Με προσοχή η αύξηση της παραγωγής
Ο υπουργός επισήμανε ότι παραμένει προσεκτικός σε οποιαδήποτε αύξηση της παραγωγής.
Ο OPEC+, μια συμμαχία που περιλαμβάνει μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) και άλλους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συμφώνησε πέρυσι να μειώσει τον στόχο παραγωγής του κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, περίπου 2% της παγκόσμιας ζήτησης, από τον Νοέμβριο μέχρι το τέλος του 2023 για τη στήριξη της αγοράς.
Μια επιτροπή του OPEC+ που συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023 ενέκρινε την απόφαση και το κύριο μήνυμα σε όλη τη συνεδρίαση ήταν ότι η ομάδα θα παραμείνει στην ίδια πορεία μέχρι τη λήξη της συμφωνίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης