Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γερμανική «πράσινη» παράνοια: Στο 1 τρισ. δολ. το κόστος της ενεργειακής μετάβασης έως το 2030, κίνδυνος για κατάρρευση του συστήματος

Γερμανική «πράσινη» παράνοια: Στο 1 τρισ. δολ. το κόστος της ενεργειακής μετάβασης έως το 2030, κίνδυνος για κατάρρευση του συστήματος
Η υποταγή της Γηραιάς Ηπείρου στις επιταγές των ΗΠΑ αποτελεί συνταγή οικονομικής αυτοκτονίας
Σχετικά Άρθρα
Το… παραμύθι της απεξάρτησης από τα φθηνά ρωσικά ορυκτά καύσιμα αποδεικνύεται… εφιάλτης με κίνδυνο να συμπαρασύρει σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό την «ατμομηχανή» της οικονομίας της Ευρωζώνης ενώ η απάτη της «πράσινης μετάβασης» απειλεί ευθέως την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας καθώς χρειάζονται τεράστιες επενδύσεις για την αλλαγή του ενεργειακού μείγματος.
Ήδη η Γερμανία έχει διαθέσει περισσότερα από 260 δισεκατομμύρια ευρώ (275 δισεκατομμύρια δολάρια) για να αντιμετωπίσει τους άμεσους κινδύνους μιας ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά η τελική λύση θα είναι πολύ πιο δαπανηρή - αν η χώρα μπορέσει να το καταφέρει εν τέλει και δεν διακυβεύσει την ενεργειακή της ασφάλεια, αναφέρει το Bloomberg το οποίο καταγράφει τα στοιχεία.
Το επικείμενο κόστος για τη μελλοντική θωράκιση του ενεργειακού συστήματος της χώρας αναμένεται να ανέλθει σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια μέχρι το 2030.
Αυτό περιλαμβάνει επενδύσεις για την αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και κυρίως της νέας παραγωγής για τη διαχείριση της σταδιακής απόσυρσης των πυρηνικών και ανθρακικών σταθμών, την αντιμετώπιση της αυξημένης ζήτησης από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα συστήματα θέρμανσης και την τήρηση των δεσμεύσεων για το κλίμα.
Η μετάβαση θα απαιτήσει την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών που θα καλύπτουν... το ισοδύναμο 43 γηπέδων ποδοσφαίρου και 1.600 αντλίες θερμότητας κάθε μέρα.
Χρειάζεται επίσης η κατασκευή 27 νέων χερσαίων και τεσσάρων υπεράκτιων αιολικών σταθμών την εβδομάδα, σύμφωνα με έναν κατάλογο επιθυμιών που παρουσίασε ο καγκελάριος Olaf Scholz  κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα κεντρικά γραφεία της Volkswagen AG στο Βόλφσμπουργκ.
«Πρόκειται για ένα τολμηρό εγχείρημα - ίσως το πιο τολμηρό σχέδιο από την ανοικοδόμηση της Γερμανίας», δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ο αντικαγκελάριος Robert Habeck , ο οποίος εποπτεύει την πολιτική για το κλίμα και την ενέργεια.

Σε πορεία ύφεσης η οικονομία

Μεγαλύτερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί ήταν τελικά η συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας στα τέλη του 2022.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,4% το τέταρτο τρίμηνο, έναντι των αρχικών στοιχείων που έδειξαν μείωση 0,2%.
Πρόκειται για την πρώτη αρνητική ένδειξη από το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,9%.
Η στατιστική υπηρεσία απέδωσε τη μείωση στην πτώση των επενδύσεων κεφαλαίου και της ιδιωτικής κατανάλωσης, ενώ οι κρατικές δαπάνες είχαν θετική επίδραση.
Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ένα ακόμη αρνητικό αποτέλεσμα αυτό το τρίμηνο, εκτιμήσεις που εάν επιβεβαιωθούν, θα σηματοδοτούν ότι η γερμανική οικονομία μπήκε σε ύφεση.
Παρόλα αυτά, με τη βοήθεια του ήπιου χειμώνα, η Γερμανία απέφυγε τα χειρότερα σενάρια .
Germany's Economy Contracted More Than Expected at End of 2022 - BNN  Bloomberg
Αγώνας δρόμου για τις πρώτες ύλες

Την ίδια ώρα ο Scholz και ο Habeck έχουν δείξει ότι υπάρχει πολιτική βούληση να προωθήσουν τη μετάβαση, χρειάζονται βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της εξεύρεσης των τόνων χάλυβα και άλλων υλικών που απαιτούνται για ένα τέτοιο τεράστιο εγχείρημα, σύμφωνα με τη Lisa Fischer εμπειρογνώμονα ενεργειακών συστημάτων στη δεξαμενή σκέψης E3G.
Η Γερμανία πρέπει επίσης να βρεί πώς θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια όταν ο άνεμος και ο ήλιος δεν είναι διαθέσιμοι καθώς τεχνικά οι αποθηκευτικές δυνατότητες ακόμη δεν είναι διευρυμένες.
Το σχέδιο της κυβέρνησης μέχρι στιγμής περιλαμβάνει την ετοιμασία ενός στόλου νέων μονάδων φυσικού αερίου που θα μπορούν αργότερα να λειτουργούν με υδρογόνο, αν και δυσκολεύεται να βρει επενδυτές πρόθυμους να αναλάβουν τέτοια δαπανηρά έργα.
«Υπό τις τρέχουσες συνθήκες πλαισίου, δεν μπορούν να αναμένονται επαρκείς επενδύσεις», δήλωσε η Veronika Grimm, μέλος ενός οικονομικού συμβουλίου που συμβουλεύει την κυβέρνηση.
Η έλλειψη χρηματοδότησης προέρχεται από το υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας στις αγορές ενέργειας και τους ασαφείς κανονισμούς, πρόσθεσε η ίδια.
Column: Europe's industry to feel the sting of high & rising carbon costs |  Reuters
Χρειάζεται διπλασιασμός του δικτύου

Το Βερολίνο προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με μια εκ βάθρων αναμόρφωση του τρόπου αγοράς και πώλησης ενέργειας, και μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση για τον επανασχεδιασμό άρχισε τις διαβουλεύσεις αυτή την εβδομάδα.
Μια επιλογή περιλαμβάνει τη δημιουργία των λεγόμενων «αγορών δυναμικότητας, οι οποίες υπάρχουν ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο και πληρώνουν τους παραγωγούς για τη διαθεσιμότητα και όχι μόνο για την παραγωγή.
Ο στόχος είναι να δοθούν κίνητρα για τις μονάδες φυσικού αερίου που είναι έτοιμες για υδρογόνο, ακόμη και αν είναι απίθανο να λάβουν πολλά έσοδα εκτός των, χειμερινών περιόδων, όταν η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές είναι χαμηλή.
Μια άλλη πρόκληση είναι να εξασφαλιστεί ότι η πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, η οποία συχνά παράγεται σε αγροτικές παράκτιες περιοχές στο βορρά, μπορεί να φτάσει στους καταναλωτές και τα εργοστάσια στο νότο.
Το μέγεθος του δικτύου της Γερμανίας θα πρέπει να διπλασιαστεί μέχρι το 2030, σύμφωνα με τον Leonhard Birnbaum, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κοινής ωφέλειας EON, η οποία διαχειρίζεται περίπου 800.000 χιλιόμετρα (500.000 μίλια) του γερμανικού δικτύου διανομής.
Συμπέρασμα: Η ενεργειακή απεξάρτηση από τα φθηνά και σταθερής ροής ρωσικά καύσιμα θα προκαλέσει τεράστιο κόστος στην οικονομία και την παραγωγική βάση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης