Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τραγέλαφος οι δυτικές κυρώσεις - Η Ινδία δηλώνει ότι τηρεί το πλαφόν στο πετρέλαιο… ενώ έχει μεγαλύτερη έκπτωση από τη Ρωσία

Τραγέλαφος οι δυτικές κυρώσεις  - Η Ινδία δηλώνει ότι τηρεί το πλαφόν στο πετρέλαιο… ενώ έχει μεγαλύτερη έκπτωση από τη Ρωσία
Η εικόνα.. και η πραγματικότητα για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ινδίας και τις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα
Η αυτοεξαπάτηση της Δύσης όσον αφορά την αντιπαραθεσή της με τηΡωσία δεν έχει όρια..,
Ιδού ένα παράδειγμα.
Η Ινδία θα τηρήσει το συμφωνηθεν ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου από τη Ρωσία στα 60 δολάρια, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα σε δημοσίευμά του τη Κυριακή 12 Μαρτίου 2023.
«Η Ινδία δεν θα παραβιάσει τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ορίου τιμής των 60 δολαρίων για το πετρέλαιο από τη Μόσχα », ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.
«Η Ινδία είχε λεπτομερείς συζητήσεις με τις ΗΠΑ και τις χώρες της G7 στο περιθώριο της συνάντησης της G20 ... και φαίνεται να είναι ικανοποιημένες με τις συμφωνίες», ανέφερε το πρακτορείο.
Την ίδια ώρα, το ρεπορτάζ του Bloomberg το οποίο έχει την προφανή πολιτική πρόθεση να δείξει τον πειθαναγκασμό της Ινδίας στα δυτικά βουλεύματα ξεχνά να αναφέρει ότι η διαπραγματεύσεις και οι εκκαθαρίσεις των συναλλαγών γίνεται σε εθνικά νομίσματα, ενώ τη ίδια ώρα σύμφωνα με απόφαση της Δούμας υπάρχει ειδικό καθεστώς συναλλαγών και εκπτώσεων.
Ενώ την ίδια ώρα και το καθεστώς της φορολόγησης των συναλλαγών είναι πιο ήπιο, με αποτέλεσμα σε ορισμένες συναλλαγές το αντίτιμο για την εισαγωγή πετρελαίου να πέφτει στα... 47 - 50 δολάρια το βαρέλι.

Η εξέλιξη των διμερών οικονομικών σχέσεων

Η Ινδία είναι ο τρίτος τη τάξει εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και η Ρωσία έγινε ο κορυφαίος προμηθευτής της αφού η Ευρώπη διέκοψε την προμήθεια ενεργειακών προϊόντων από τη Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.
Όπως σημειώνει το Reuters, αφού ο δυτικός συνασπισμός επέβαλε ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου στη Ρωσία στις 5 Δεκεμβρίου, οι Ινδοί πελάτες έχουν πληρώσει για το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού πετρελαίου σε νομίσματα εκτός δολαρίου, συμπεριλαμβανομένου του ντιράμ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και πιο πρόσφατα του ρωσικού ρουβλίου, σύμφωνα με πολλές εμπορικές και τραπεζικές πηγές.
Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι οι συναλλαγές τους τελευταίους τρεις μήνες ανέρχονται συνολικά σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, πρόσθεσαν οι πηγές του πρακτορείου,
Υπενθυμίζουμε ότι η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ Gita Gopinath δήλωσε τον μήνα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ότι οι κυρώσεις στη Ρωσία θα μπορούσαν να διαβρώσουν την κυριαρχία του δολαρίου ενθαρρύνοντας μικρότερα εμπορικά μπλοκ που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.
«Το δολάριο θα παρέμενε το σημαντικότερο παγκόσμιο νόμισμα ακόμη και σε αυτό το τοπίο, αλλά ο κατακερματισμός σε μικρότερο επίπεδο είναι σίγουρα πολύ πιθανός», είπε στους Financial Times.

Οι κυρώσεις


Οι δυτικές πετρελαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας τέθηκαν σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου 2022: η Ευρωπαϊκή Ένωση σταμάτησε να δέχεται ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται δια θαλάσσης και οι χώρες της G7, η Αυστραλία και η ΕΕ εισήγαγαν ένα όριο τιμής για αυτό κατά τη θαλάσσια μεταφορά στο επίπεδο των 60 δολ. ανά βαρέλι
Απαγορεύεται η μεταφορά και η ασφάλιση του πετρελαίου σε υψηλότερη τιμή
Η Ρωσία, ως απάντηση, απαγόρευσε από την 1η Φεβρουαρίου να προμηθεύει πετρέλαιο σε ξένους, εάν τα συμβόλαια προβλέπουν άμεσα ή έμμεσα τη χρήση του μηχανισμού καθορισμού της οριακής τιμής.
Στις 5 Φεβρουαρίου άρχισαν να ισχύουν κυρώσεις για τα καύσιμα: η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε την εισαγωγή ρωσικών προϊόντων πετρελαίου, ενώ η ΕΕ και οι χώρες της G7 έθεσαν ένα ανώτατο όριο τιμών για αυτά.
Το όριο ορίζεται στα 100 δολ ανά βαρέλι για τα προϊόντα πετρελαίου από τη Ρωσία που διαπραγματεύονται με premium σε σχέση με την κατηγορία πετρελαίου αναφοράς (καύσιμο ντίζελ) και 45 δολ. ανά βαρέλι για εκείνα που διαπραγματεύονται με έκπτωση (πετρέλαιο μαζούτ).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης