Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι διπλές κάλπες ρίχνουν τα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ κάτω από τα 0,15 ευρώ ανά KWh χάρη στις κρατικές επιδοτήσεις

Οι διπλές κάλπες ρίχνουν τα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ κάτω από τα 0,15 ευρώ ανά KWh χάρη στις κρατικές επιδοτήσεις
Η κυβέρνηση σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ άναψε το «πράσινο φως» στον υπουργό Κώστα Σκρέκα να δώσει κάτι παραπάνω ως επιδότηση για να πέσουν οι τελικές τιμές κάτω από ψυχολογικό όριο των 0,15 ευρώ ανά KWh
Σχετικά Άρθρα
Η κυβέρνηση ρίχνει τα τιμολόγια ρεύματος των νοικοκυριών χάρη στις διπλές κάλπες του Μαΐου και του Ιουλίου για πρώτη φόρα από την αρχή των επιδοτήσεων.
Η κυβέρνηση σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ άναψε το «πράσινο φως» στον υπουργό Κώστα Σκρέκα να δώσει κάτι παραπάνω ως επιδότηση για να πέσουν οι τελικές τιμές κάτω από ψυχολογικό όριο των 0,15 ευρώ ανά KWh. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις κάλπες της 21ης Μαΐου δεν μπορεί να αποφασίσει επιδοτήσεις στα τιμολόγια ρεύματος του Ιουνίου.
Αυτός είναι ο λόγος που η σημερινή κυβέρνηση ανακοίνωσε μαζί με την επιδότηση του Μαΐου και του Ιουνίου.
Ο σκοπός είναι να προσέλθουν τα νοικοκυριά στις δεύτερες χωρίς να τους βασανίζει η αποπληρωμή των τιμολογίων ρεύματος.
Στην κορυφή της οικονομικής κρίσης τα τιμολόγια ρεύματος σε αξία είχαν ξεπεράσει τα 0,70 ευρώ ανά KWh αλλά χάρη στις επιδοτήσεις ο τελικός λογαριασμός έβγαινε στα 0,35 ευρώ ανά KWh.
Με την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου από τα 350 ευρώ ανά MWh κάτω από τα 100 ευρώ συνέβαλε στην αποκλιμάκωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, στην περιοχή των 0,15 ευρώ ανά KWh. Ωστόσο η τρέχουσα τιμή είναι διπλάσια σε σχέση με την τιμή που ήταν πριν εκτιναχθουν στα ύψη του φυσικού αερίου.

Που θα διαμορφωθούν τα τιμολόγια του Μαΐου

Μετά την κρατική επιδότηση των 15 ευρώ ανά MWh ή 0,015 ευρώ ανά KWh τα τιμολόγια των προμηθευτών γίνονται πιο φθηνά σε σχέση με του Απρίλιου.
Ο πιο ισχυρός προμηθευτής της αγοράς η ΔΕΗ με το τιμολόγιο Γ1 θα υποχωρήσει κάτω από 0,15 ευρώ ανά KWh.
Η ΔΕΗ είχε δώσει ως τιμή χρέωσης τα 0,159 ευρώ ανά KWh, η οποία μετά την επιδότηση των 0,015 η τιμή του προγράμματος πέφτει στα 0,144 ευρώ ανά KWh για μηνιαίες καταναλώσεις ρεύματος έως 500 Kwh. Το πρόγραμμα myHome Open έχει τιμολογηθεί από τη ΔΕΗ προς 0,165 ευρώ ανα KWh η οποία μετά την επιδότηση των 0,015 ευρώ ανά KWh θα υποχωρήσει στα 0,15 ευρώ ανά KWh.
To πρόγραμμα ΗΡΩΝ GENEROUS HOME η αρχική τιμή του Μαΐου είναι στα 0,194 ευρώ ανά KWh, η οποία μετά την επιδότηση θα διαμορφωθεί στα 0,179 ευρώ ανά KWh.
H Elpedison για τα προγράμματα της έχει δώσει τιμές από 0,215 έως 0,248 ευρώ ανά KWh, όταν ο καταναλωτής αφαιρέσει την επιδότηση των 0,015 θα μειωθεί αντίστοιχα η τελική τιμή του τιμολογίου για το νοικοκυριό.
Η Protergia με 14 προγράμματα έχει δώσει τιμές από 0,140 έως 0,216 ευρώ ανά KWh. Όταν ο καταναλωτής υπολογίσει την επιδότηση των 0,015 ευρώ οι τελικές τιμές των προγραμμάτων μειώνονται αντίστοιχα.
Τα τιμολόγια παραμένουν σε υψηλά επίπεδα όταν η πλειοψηφία των προμηθευτών να ανακοινώνει χρεώσεις πάνω από 0,16 ευρώ ανά KWh και φτάνουν μέχρι τα 0,25 ευρώ ανά KWh.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΝ τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 50 €/MWh.
Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 15€/MWh.
Η αξία της επιδότησης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες τον Μάιο και τον Ιούνιο ανέρχεται στα 47 εκατ. ευρώ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης