Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Εντείνει τις μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου η Σαουδική Αραβία - Σε άνοδο οι τιμές

Εντείνει τις μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου η Σαουδική Αραβία - Σε άνοδο οι τιμές
Η περικοπή μπορεί να «παραταθεί, ή να ενταθεί και να εμβαθύνει», πρόσθεσαν οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι, επισημαίνοντας την πιθανότητα περαιτέρω σύσφιξης στην αγορά
Η Σαουδική Αραβία θα επεκτείνει την μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως για έναν ακόμη μήνα, δηλαδή τον Σεπτέμβριο, ενώ οι αξιωματούχοι της προσθέτουν ότι τα σχετικά μέτρα ενδέχεται να παραταθούν σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, σύμφωνα με το Reuters.
Πιο συγκεκριμένα η παραγωγή της Σ. Αραβίας για τον Σεπτέμβριο θα κινηθεί περίπου στα 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), σύμφωνα με επίσημη πηγή του υπουργείου Ενέργειας που επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.
«Αυτή η πρόσθετη εθελοντική περικοπή έρχεται να ενισχύσει τις προληπτικές προσπάθειες που καταβάλλουν οι χώρες του ΟΠΕΚ+ με στόχο τη στήριξη της σταθερότητας και της ισορροπίας των αγορών πετρελαίου», δήλωσαν σχετικά οι πηγές του υπουργείου του Βασιλείου.
Η περικοπή μπορεί να «παραταθεί, ή να επεκταθεί και να εμβαθύνει», πρόσθεσαν, επισημαίνοντας την πιθανότητα περαιτέρω σύσφιξης της αγοράς.
Την ίδια στιγμή η Ρωσία θα μειώσει επίσης τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 300.000 bpd τον Σεπτέμβριο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak λίγο μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας, επιβεβαιώνοντας την κοινή στρατηγική που αναπτύσσουν οι δύο χώρες τον τελευταίο χρόνο.
Συνολικά ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε σε μια ευρεία συμφωνία για τον περιορισμό της προσφοράς έως το 2024, στην τελευταία του σύσκεψη τον Ιούνιο, και η Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκε για εθελοντική μείωση της παραγωγής για τον Ιούλιο, ενώ έκτοτε έχει δώσει παρατάσεις στο μέτρο για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.
Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος αντλεί περίπου το 40% του παγκόσμιου αργού, περιορίζει την προσφορά από τα τέλη του 2022 για να στηρίξει την αγορά.
Όσον αφορά στην αντίδραση των αγορών, σημειώνεται πως το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο σήμερα (3/8) μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας, ανακάμπτοντας από την προηγούμενη πτώση, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent να αυξάνονται κατά 42 σεντς στα 83,62 δολάρια το βαρέλι έως τις 13:28 (ώρα Μ. Βρετανίας).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης