Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Νέο ψαλίδι από τον ΟΠΕΚ+: Μειώνει έως 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα την παραγωγή πετρελαίου - Αντιστέκονται η Νιγηρία και η Αγκόλα

Νέο ψαλίδι από τον ΟΠΕΚ+: Μειώνει έως 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα την παραγωγή πετρελαίου - Αντιστέκονται η Νιγηρία και η Αγκόλα
Τον Ιούνιο του 2023 η Σαουδική Αραβία τον Ιούνιο μείωσε την παραγωγή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια, σε μια μονομερή κίνηση
Νέες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου έως και 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα εξετάζουν ο ΟΠΕΚ+ και η Ρωσία, παρά τις διαταραχές στις αγορές πετρελαίου λόγω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η κίνηση, που πιθανότατα θα οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου σε υψηλότερα επίπεδα, θα μπορούσε να ανακοινωθεί την Πέμπτη.
Υπενθυμίζεται πως ο OPEC+ και η Ρωσία ήταν να συνεδριάσουν την περασμένη εβδομάδα, με τη συνάντηση να αναβάλλεται λόγω διαφωνιών σχετικά με την παραγωγή.
Σε κάθε περίπτωση, μια συμφωνία για περαιτέρω περικοπές δεν είναι εξασφαλισμένη καθώς η προοπτική αντιμετωπίζει σημαντική αντίσταση εντός του Οργανισμού των Χωρών Εξαγωγής Πετρελαίου.
Η ανατροπή των περισσότερων υπαρχόντων περιορισμών παραγωγής είναι το πιο πιθανό σενάριο, είπαν οι εκπρόσωποι, αλλά οι συνομιλίες συνεχίζονται.
Υπενθυμίζεται πως η Σαουδική Αραβία τον Ιούνιο μείωσε την παραγωγή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια, σε μια μονομερή κίνηση στο πλαίσιο συμφωνίας με τα άλλα μέλη του ομίλου που εδρεύει στη Βιέννη.
Πάντως, τυχόν περικοπές που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη θα είναι επιπλέον εκείνων που ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο.

Τα μέρη

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, είναι υπέρ των νέων περικοπών.
Η Νιγηρία και η Αγκόλα, οι δύο μεγαλύτεροι αφρικανικοί παραγωγοί πετρελαίου, αντιστέκονται σε μια υποβάθμιση των ατομικών ποσοστώσεων τους, οι οποίες σύμφωνα με αναφορές του ΟΠΕΚ υπερεκτιμούν την παραγωγική τους ικανότητα.
Επίσης, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι απρόθυμα να μειώσουν την παραγωγή.
Οποιεσδήποτε επιπλέον περικοπές, εάν εγκριθούν, πιθανότατα θα προκαλούσαν την επίπληξη των ΗΠΑ, οι οποίες επέκριναν τον ισχυρό ΟΠΕΚ και τους 10 συμμάχους του επειδή συμφώνησαν σε περικοπές κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως πέρυσι.
Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε κοντόφθαλμη την απόφαση της λεγόμενης συμμαχίας OPEC+ και πρότεινε στην ομάδα να μην υποστηρίζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Από την άλλη, αραβικά έθνη όπως η Σαουδική Αραβία τάσσονται με σφοδρότητα κατά της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα, όπου χιλιάδες έχουν σκοτωθεί και μεγάλες γειτονιές έχουν γίνει ερείπια.
Σε κάθε περίπτωση, οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν ξεπεράσει τα παλαιστινιακά εδάφη, επηρεάζοντας την αγορά του μαύρου χρυσού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης