Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΡΑΑΕΥ: Στα 17 ευρώ/MWh παραμένει το ΕΤΜΕΑΡ το 2024 - Ανησυχία για την βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ

ΡΑΑΕΥ: Στα 17 ευρώ/MWh παραμένει το ΕΤΜΕΑΡ το 2024 - Ανησυχία για την βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ
Στα 196,74 εκατ. ευρώ εκτιμάται το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ
Σταθερή στα 17 ευρώ/MWh διατηρεί και για το 2024 η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τη χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή του ειδικού τέλους υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που καταβάλει το σύνολο των καταναλωτών μέσω των λογαριασμών του ρεύματος.
Η ΡΑΑΕΥ κρίνει ότι στην παρούσα μεταβατική περίοδο πρέπει να αποφευχθεί επιπλέον επιβάρυνση των καταναλωτών μέσω της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ, ωστόσο εμμέσως πλην σαφώς εκφράζει επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) που διαχειρίζεται ο ΔΑΠΕΕΠ.
Μάλιστα η ΡΑΑΕΥ σχεδιάζει σειρά παρεμβάσεων αρχής γενομένης από την αύξηση στο 10% του ποσοστού των εσόδων του ΕΛΑΠΕ από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων ρύπων, την οποία θα εισηγηθεί στο Υπουργείο Ενέργειας. Σημειώνεται ότι το ποσοστό αυτό σήμερα είναι στο 3,8%, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων ρύπων (78%), κατευθύνθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι επιδοτήσεις των λογαριασμών του ρεύματος των τελικών καταναλωτών.

Διαβάστε περισσότερα στο www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης