Τελευταία Νέα
Ενέργεια

OPEC+: Σε στάση αναμονής για περαιτέρω μειώσεις στην προσφορά πετρελαίου – Τα αγκάθια για νεα συμφωνία

OPEC+: Σε στάση αναμονής για περαιτέρω μειώσεις στην προσφορά πετρελαίου – Τα αγκάθια για νεα συμφωνία
Σε μια συνάντηση στις 30 Νοεμβρίου 2023, πολλά μέλη του OPEC+ συμφώνησαν σε πρόσθετες εθελοντικές περικοπές παραγωγής κατά 2,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το πρώτο τρίμηνο του 2024
Μετά την εθελοντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου που ανακοινώθηκε σε συνάντηση τον Νοέμβριο, οι χώρες του OPEC+ θα ακολουθήσουν στρατηγική αναμονής στο πλαίσιο των σταθερών τιμών που επικρατουν, σύμφωνα με ειδικούς που ρωτήθηκαν από το TASS.
Παράλληλα, θα γίνουν προτάσεις για περαιτέρω μέτρα περιορισμού της παραγωγής, αλλά θα είναι απλώς φραστικές παρεμβάσεις, γιατί οι νέες περικοπές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αντίσταση στο εσωτερικό του οργανισμού.
Σε μια συνάντηση στις 30 Νοεμβρίου 2023, πολλά μέλη του OPEC + συμφώνησαν σε πρόσθετες εθελοντικές περικοπές παραγωγής κατά 2,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το πρώτο τρίμηνο του 2024.
Σύμφωνα με τον Sergey Kondratyev, κύριο διευθυντή Οικονομικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Ενέργειας και Χρηματοοικονομικών, τα μέλη της συμμαχίας έχουν αποδείξει τον αντίκτυπό που μπορούν να έχουν στην αγορά και την ικανότητά τους να σταθεροποιήσουν την κατάσταση, αλλά βρίσκονται επίσης στα πρόθυρα του «κλειδώματος» στις τιμές της δεκαετίας του 1980, μειώνοντας την παραγωγή και αφήνοντας χώρο στην αγορά για άλλους εξαγωγείς.
«Στο πλαίσιο του OPEC+, η αντίθεση σε νέες περικοπές είναι ήδη ισχυρή και θα αυξηθεί.
Ως αποτέλεσμα, πιστεύω ότι τώρα πρέπει να περιμένουμε περισσότερο φραστικές παρεμβάσεις», είπε ο ειδικός.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Finam, Nikolay Dudchenko, οι πρόσθετοι περιορισμοί της παραγωγής μπορεί να είναι απαραίτητοι μόνο εάν οι τιμές του πετρελαίου πέσουν περαιτέρω.
«Όσο η τιμή του πετρελαίου είναι σταθερή, ο OPEC+ πιθανότατα θα υιοθετήσει στάση αναμονής», είπε.
Με τη σειρά του, ο Stanislav Mitrakhovich, ανώτερος εμπειρογνώμονας στο National Energy Security Found και ερευνητής στο Financial University, προβλέπει ότι ο OPEC+ θα λάβει περαιτέρω μέτρα για τον περιορισμό της παραγωγής πετρελαίου στις αρχές του 2024.
Ο αναλυτής τόνισε ότι οι αποφάσεις της συμμαχίας τον Νοέμβριο δεν ανατάραξαν την αγορά.
«Ο OPEC+, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να συνεδριάσει στις αρχές του 2024.
Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο όταν ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin επισκέφτηκε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, τα όρια της νέας συμφωνίας να συζητήθηκαν επίσης εκεί.
Πιστεύω ότι μια τέτοια συμφωνία πιθανότατα θα επιτευχθεί στις αρχές του τρέχοντος έτους», προβλέπει ο Mitrakhovich.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης