Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τζόγος με τον καιρό στο χρηματιστήριο Ενέργειας - Αυξήθηκε 26,5% η τιμή της MWh εξαιτίας της πτώσης της θερμοκρασίας

Τζόγος με τον καιρό στο χρηματιστήριο Ενέργειας - Αυξήθηκε 26,5% η τιμή της MWh εξαιτίας της πτώσης της θερμοκρασίας
Το κρύο μπορεί να φέρει πιο ακριβά τιμολόγια τον Φεβρουάριο
Σχετικά Άρθρα
Οι χαμηλές θερμοκρασίες στην Αθήνα ανεβάζουν την τιμή του ρεύματος ανά KWh στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για πτώση της θερμοκρασίας από τους 12°C έως τους 6°C για σήμερα Τρίτη στην πρωτεύουσα, ανέβασε την τιμή της MWh κατά 12,27%.
Ανήλθε στα 108,44 ευρώ ανά MWh ενώ πριν δύο ημέρες ήταν στα 85,66 ευρώ.
Σε διάστημα δύο ημερών το Χρηματιστήριο Ενέργειας προσαρμόστηκε άμεσα στο σκηνικό του Χειμώνα καθώς η χονδρεμπορική τιμή της MWh ανέβηκε κατά 26,5%. Την ίδια στιγμή τα νοικοκυριά ζητούν περισσότερη ενέργεια για θέρμανση.
Για σήμερα Τρίτη, η ζήτηση ανήλθε σε 88,827 MWh από 76.632 MWh της Κυριακής 7 Ιανουαρίου σημειώνοντας αύξηση κατά 15%.
Ο υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης δεν κάνει προβλέψεις για τα τιμολόγια του Φεβρουαρίου.
Την ίδια στιγμή, ο ΥΠΕΝ «πανηγυρίζει» για τα φθηνά τιμολόγια ρεύματος του Ιανουαρίου σε σχέση με του Δεκεμβρίου αλλά αποφεύγει να κάνει πρόβλεψη για τα τιμολόγια του Φεβρουαρίου. Τα νέα πολύχρωμα τιμολόγια και ειδικά  το ειδικό – πράσινο είναι συγκρίσιμα μεταξύ των προμηθευτών αναδεικνύοντας τον πιο φθηνό και τον πιο ακριβό πάροχο ενέργειας.
Όμως, η σύγκριση δεν εξασφαλίζει την πορεία των τιμών της ενέργειας προς την κατεύθυνση που θέλουν τα νοικοκυριά δηλαδή να πληρώνουν πιο φθηνά το λογαριασμό ρεύματος.

Γιατί έπεσαν τα  τιμολόγια τον Ιανουάριο 

Τα φθηνά τιμολόγια του Ιανουαρίου οφείλονται στην πτώση της τιμής του φυσικού αέριου και την Τιμή Εκκαθάρισης Ενέργειας (ΤΕΑ) του Δεκεμβρίου 2023. Η ΤΕΑ διαμορφώθηκε στα 102 ευρώ ανά MWh και η τιμή του TTF ήταν στα 30 ευρώ ανά MWh.
Να σημειωθεί ότι η ΤΕΑ διαμορφώθηκε χαμηλά τον Δεκέμβριο διότι επικρατούσαν υψηλές θερμοκρασίες και συνέβαλαν στην συγκράτηση της ΤΕΑ διότι η ζήτηση για ρεύμα από τα νοικοκυριά ήταν στην περιοχή των 75.000 MWh την ημέρα.
Στελέχη των προμηθευτών εκτιμούν ότι τα τιμολόγια τα Φεβρουαρίου θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με οριακές μεταβολές αλλά δεν παίρνουν όρκο, διότι οι βασικοί τελεστές όπως είναι η τιμή του TFF και η ΤΕΑ και η ζήτηση για ρεύμα είναι άγνωστοι και για τους ειδικούς.  
Οι προμηθευτές στα τέλη Ιανουαρίου θα κάνουν τους υπολογισμούς τους και θα ανακοινώσουν τις νέες τιμές ανά KWh για τα «πράσινα» και ειδικά τιμολόγια και  οι πελάτες θα πρέπει να τις αποδεχθούν ή θα αναζητήσουν άλλο πάροχο.
Τον Ιανουάριο του 2023, η ΤΕΑ έκλεισε στα 186 ευρώ και η μέση τιμή του TTF  ήταν στα 65 ευρώ ανά MWh.

Τα  υψηλά αποθέματα σε Φ/Α στην Ευρώπη ρίχνουν την τιμή του TTF

Για τον Ιανουάριο του 2024, η ΤΕΑ είναι άγνωστη για τους πολλούς αλλά γνωστή για τα εξειδικευμένα στελέχη της ενεργείας.
Η μέση τιμή  του TTF τις πρώτες 9 ημέρες του Ιανουαρίου είναι 30 ευρώ ανά MWh. Χθες, η τιμή του σημείωσε πτώση  κατά 8,76% στα 31,52 ευρώ. Η πτώση οφείλεται στο γεγονός  λόγω των άφθονων προμηθειών φυσικού αερίου που προκλήθηκαν από τον παρατεταμένο ήπιο καιρό στην περιοχή, παρά το συνεχιζόμενο κρύο.
Οι ήπιες συνθήκες οδήγησαν σε σημαντική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου για θέρμανση, ενώ οι εταιρείες έντασης ενέργειας περιόρισαν την παραγωγή, με αποτέλεσμα τη μείωση της συνολικής ζήτησης. Ως αποτέλεσμα, τα περιφερειακά επίπεδα αποθήκευσης αερίου παραμένουν υψηλά, ξεπερνώντας τα τυπικά επίπεδα για αυτήν την εποχή του χρόνου.
Ξεκινώντας τη σεζόν σχεδόν γεμάτη στο 90%, τα σημερινά αποθέματα μειώθηκαν μόνο σε περίπου 85%, επιτρέποντας στην Ευρώπη να διατηρήσει ένα υψηλότερο από το αναμενόμενο επίπεδο αποθεμάτων φυσικού αερίου. Εάν συνεχιστούν αυτές οι τρέχουσες τάσεις, η Ευρώπη πρόκειται να εισέλθει στην άνοιξη με περισσότερο από το ήμισυ της υπόγειας χωρητικότητας αποθήκευσης φυσικού αερίου ακόμα διαθέσιμο, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της δεκαετίας του μόλις 35%.

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης