Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι προμηθευτές ενέργειας θα επωμιστούν τη μείωση του 10% στα τιμολόγια ρεύματος των αγροτών

Οι προμηθευτές ενέργειας θα επωμιστούν τη μείωση του 10% στα τιμολόγια ρεύματος των αγροτών
Τι απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο ΒΝ
Σχετικά Άρθρα
Στις «πλάτες» των προμηθευτών ενέργειας πέφτει η εξαγγελία της κυβέρνησης για μείωση κατά 10% των τιμολογίων ρεύματος των αγροτών από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο του 2024.
Πρόκειται για περίοδο υψηλών καταναλώσεων ενέργειας για τους αγρότες διότι είναι η περίοδος άντλησης νερού από τα πηγάδια που χρησιμοποιείται γα το πότισμα των καλλιεργειών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης που ρωτήθηκε σχετικά στο press room ποιος θα αναλάβει το κόστος της κυβερνητικής εξαγγελίας, είπε με σαφήνεια  ότι θα το αναλάβει ο προμηθευτής ενέργειας. Δηλαδή η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα μέτρο υπέρ των αγροτών για το οποίο δεν διαθέτει ούτε ένα ευρώ προς τους προμηθευτές ενέργειας.
Είναι προφανές ότι οι προμηθευτές δεν μπορούν να κρατήσουν τα κόστη για τον «εαυτό τους» αλλά θα μετακινηθεί στα νοικοκυριά.
Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταλήξει στα τιμολόγια ρεύματος των νοικοκυριών. Όμως, η μαθηματική εξίσωση δεν βγαίνει αλλά η κυβέρνηση αποφεύγει να δει την πραγματικότητα.

Ο διάλογος στο Press Room

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τι εννοείτε; Να το επωμιστούν το κόστος τα νοικοκυριά; Δηλαδή, να μειωθεί για τους αγρότες και να πάει στα νοικοκυριά;
Ν. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σωστά. Γιατί το κόστος, το -10%, πρέπει να αποτιμηθεί. Ποιος θα το πληρώσει;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σε καμία περίπτωση. Θα το αναλάβει ο πάροχος και δεν θα το επωμιστούν τα νοικοκυριά. Δεν θα μειωθεί το κόστος για τους αγρότες και θα αυξηθεί για κάποιους άλλους. Θα μειωθεί για τους αγρότες. Τελεία. Δεν θα έχουν αυξημένο κόστος οι πολίτες ή τα νοικοκυριά, σε καμία περίπτωση.
 
Καταργείται ο φόρος φυσικού αερίου στην παραγωγή ενέργειας
 
Την ίδια στιγμή, το ΥΠΕΝ προχώρησε στην κατάργηση της ειδικής εισφοράς 5% για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου με τροπολογία που κατατέθηκε χθες σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης».
Το μέτρο επιβλήθηκε εν μέσω της κλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης το Φθινόπωρο του 2022, προβλέποντας την καταβολή με οριζόντιο τρόπο 10 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Η ρύθμιση τροποποιήθηκε τον περασμένο Μάιο και έπεσε στο 5% εξαιτίας της αισθητής υποχώρησης των τιμών του καυσίμου.
Με βάση την τροπολογία, η ειδική εισφορά είχε αντίκτυπο και στη λιανική αγορά καθώς συνέβαλε στην αύξηση των  τιμών ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της αύξησης του κόστους στην χονδρική αγορά ηλεκτρισμού.
Η κατάργηση του δεν  προεξοφλεί ότι θα φτάσει στο τελικό καταναλωτή. Η προσδοκία  γα πιο χαμηλές  τιμές  στη ενέργεια  στο στάδιο της παραγωγής επαφίεται στον …πατριωτισμό των παραγωγών.

Οι παραγωγοί ενέργειας θα συμβάλλουν στη μείωση των  τιμολογίων ρεύματος

Χθες η τιμή της χονδρεμπορικής τιμής μειώθηκε κατά 15,26% χάρη στην υψηλή συμμετοχή των ΑΠΕ και στην εισαγωγή ενέργειας από τις Βαλκανικές χώρες. Υποχώρησε στα 76,28 ευρώ ανά MWh. Η κατάργηση του φόρου στο φυσικό αέριο δεν δικαιολογεί αντίστοιχη  πτώση. Οι παραγωγοί ενέργειας φυσικού αερίου εισέπραξαν το ποσό των 3.250.672 ευρώ εκ των οποίων 426.150 ευρώ προήλθε από το χαράτσι του φυσικού αερίου  που  για την χθεσινή μέρα αντιστοιχεί το 7% της αξίας του ρεύματος
Όταν η κατάργηση αναρτηθεί σε ΦΕΚ οι τιμές της ενέργειας από φυσικό αέριο θα πρέπει να  μειωθεί τουλάχιστον 5%.
Τέλος να σημειωθεί μέχρι αργά το απόγευμα το ΥΠΕΝ  δεν είχε διασφαλίσει ότι η κατάργηση του φόρου θα περάσει στους τελικούς καταναλωτές.

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης