Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Δυσαρέσκεια στην αγορά από την νομοθετική ρύθμιση για τα τέλη χρήσης - Τι ζητάνε ΡΑΑΕΥ και μεγάλοι καταναλωτές

Δυσαρέσκεια στην αγορά από την νομοθετική ρύθμιση για τα τέλη χρήσης - Τι ζητάνε ΡΑΑΕΥ και μεγάλοι καταναλωτές

Κίνδυνος για νέες επιβαρύνσεις στους καταναλωτές από τον επιμερισμό κατά 50% στους διαχειριστές του κόστους 50%  κατασκευής των αναγκαίων έργων επέκτασης ή ενίσχυσης των Δικτύων Διανομής  για τη σύνδεση μονάδων ΑΠΕ, ΣΗΘΥΑ

Έντονη δυσφορία προκαλεί στην αγορά η επικείμενη περαιτέρω αύξηση των τελών χρήσης του δικτύου και του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας νομοθετικής ρύθμισης με την οποία προβλέπεται ο επιμερισμός, μεταξύ διαχειριστών (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΕΔΗΕ) και παραγωγών ηλεκτρισμού του κόστους κατασκευής των δικτύων σύνδεσης νέων έργων όλων των κατηγοριών.

Πρόκειται για νομοθετική ρύθμιση του 2022 η οποία τροποποιήθηκε το 2023 προκειμένου να διευρυνθεί η περίμετρος εφαρμογής της και στους καταναλωτές ηλεκτρισμού που συνδέονται στην Υψηλή Τάση. Έτσι σύμφωνα με το άρθρο 98 του Ν. 4951/2022, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 139 του Ν 5037/2023, προβλέπεται ότι το 50% του κόστους κατασκευής των αναγκαίων έργων επέκτασης ή ενίσχυσης των Δικτύων Διανομής και Μεταφοράς για τη σύνδεση μονάδων ΑΠΕ, ΣΗΘΥΑ, αποθήκευσης, θερμικών σταθμών, αλλά και καταναλωτών που συνδέονται στην Υψηλή Τάση, εντάσσεται στη ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ αντίστοιχα και ανακτάται μέσω των Χρεώσεων Χρήσης Δικτύου ή των Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το υπόλοιπο 50% του κόστους συνεχίζει να βαρύνει του ιδιοκτήτες των σταθμών ή τους καταναλωτές, ενώ πριν από τις συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις αναλάμβαναν το συνολικό κόστος των έργων σύνδεσης και οι υποδομές ενσωματώνονταν στη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση του εκάστοτε διαχειριστή, αλλά με μηδενική αξία. Έτσι το κόστος τους δεν έφθανε στον τελικό καταναλωτή μέσω των τελών χρήσης του δικτύου.

Διαβάστε περισσότερα στο www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης