Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μείωση ρύπων κατά 15% από βιομηχανία και ενέργεια το 2023 στην ΕΕ

Μείωση ρύπων κατά 15% από βιομηχανία και ενέργεια το 2023 στην ΕΕ
H ΕΕ πρόκειται να μειώσει τις εκπομπές μόνο κατά 34% αντί του επιδιωκόμενου 40% έως το 2030
Οι κλάδοι του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ, δηλαδή η βιομηχανία και η ενέργεια, σημείωσαν μείωση στους ρύπους κατά 15% το 2023, γεγονός που τους φέρνει σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων για το 2030. Ωστόσο, οι ειδικοί αμφισβητούν αν αυτό συνέβη λόγω – ή παρά – το ευρωπαϊκό πλαίσιο εμπορίας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (ΣΕΔΕ) της ΕΕ θέτει ετήσιο ανώτατο όριο στις εκπομπές στη βιομηχανία και τον τομέα της ενέργειας – που καλύπτει το 40% της οικονομίας. Οι εταιρείες μπορούν να αγοράζουν και να πωλούν το δικαίωμα εκπομπών, καθορίζοντας μια τιμή CO2 που τώρα κυμαίνεται πάνω από τα 50 ευρώ μετά από μια πτώση μέχρι το 2023.
«Οι περσινές εκπομπές στο πλαίσιο του ΣΕΔΕ παρουσιάζουν τις σημαντικότερες ετήσιες μειώσεις εκπομπών από τότε που ξεκίνησε το 2005», δήλωσε την Τετάρτη (3 Απριλίου) η υπηρεσία της ΕΕ για το κλίμα, DG CLIMA.
Ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας και η βιομηχανία μείωσαν τις εκπομπές κατά 15,5% σε σύγκριση με το 2022 – επιτυγχάνοντας μείωση 47% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005. Αυτό δείχνει ότι οι τομείς είναι σε καλό δρόμο για τον στόχο τους για το 2030, δηλαδή τη μείωση κατά 62%.
Η μερίδα του λέοντος των μειώσεων προήλθε από τον τομέα της ενέργειας, όπου οι εκπομπές μειώθηκαν κατά 24% λόγω της προστιθέμενης αιολικής και ηλιακής ενέργειας – καθώς και των περισσότερων βροχών και των ψυχρότερων θερμοκρασιών, που αύξησαν το μερίδιο της υδροηλεκτρικής και της πυρηνικής ενέργειας.
Η βιομηχανία, που μαστίζεται από την ενεργειακή κρίση, είδε τις εκπομπές να μειώνονται κατά 7% – τόσο λόγω της αύξησης της αποδοτικότητας όσο και λόγω της μείωσης της παραγωγής. Εν τω μεταξύ, οι εκπομπές των αερομεταφορών αυξήθηκαν κατά 10%, λόγω της συνεχιζόμενης ανάκαμψης μετά την πανδημία.
Οι παρατηρητές προειδοποιούν, ωστόσο, ότι οι μειώσεις των εκπομπών του 2023 μπορεί να μην είναι σταθερές.
Για τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη και πλουσιότερη χώρα του μπλοκ, η δεξαμενή σκέψης Agora Energiewende διαπίστωσε ότι το 85% της προόδου για το κλίμα δεν είναι «εξασφαλισμένο μακροπρόθεσμα».
«Ένα μεγάλο μέρος της μείωσης σε σχέση με το 2022 οφείλεται σε μια απροσδόκητα απότομη μείωση της κατανάλωσης άνθρακα, καθώς και σε μειώσεις της παραγωγής στην ενεργοβόρα βιομηχανία που σχετίζονται με την κρίση και την κυκλική συγκυρία», ανέφερε τον Ιανουάριο η δεξαμενή σκέψης με έδρα το Βερολίνο.
Αντίθετα, το Umweltbundesamt της Γερμανίας, μια ανεξάρτητη κυβερνητική υπηρεσία, δήλωσε ότι ακόμη και με την αναζωπύρωση της οικονομικής ανάπτυξης, οι μειώσεις των εκπομπών θα παραμείνουν και οι στόχοι για το 2030 είναι εφικτοί.
Ωστόσο, άλλοι τομείς, όπως το πλαίσιο «καταμερισμού των προσπαθειών» της ΕΕ που θέτει στόχους για τη γεωργία, τις μεταφορές και τη θέρμανση, δεν είναι τόσο καλά τοποθετημένοι για να επιτύχουν.
Εδώ, η ΕΕ πρόκειται να μειώσει τις εκπομπές μόνο κατά 34% αντί του επιδιωκόμενου 40% έως το 2030.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης