Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι Εταιρίες Ανανεώσιμων Πηγών παράγουν πολύ ρεύμα.... αλλά παραδόξως οι τιμές ανεβαίνουν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας

Οι Εταιρίες Ανανεώσιμων Πηγών παράγουν πολύ ρεύμα.... αλλά παραδόξως οι τιμές ανεβαίνουν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας
Στο «στόχαστρο» της κυβέρνησης οι ρευματοκλοπές και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές!
Στη λιανική αγορά και συγκεκριμένα στους «κακούς» καταναλωτές αναζητά η κυβέρνηση τους υπαίτιους για τη μη υποχώρηση των τιμολογίων ρεύματος ενώ δεν δείχνει τον ίδιο ζήλο προς το Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Χθες η τιμή της MWh σημείωσε άνοδο κατά 30,68% με τις ΑΠΕ να δίνουν το παρόν στην παραγωγή ενέργειας σε ποσοστό 42% με 60.628 MWh.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ Παύλος Μαρινάκης από το press room είπε ότι «Καθιερώνονται αυστηρά μέτρα κατά των ρευματοκλοπών και των στρατηγικών κακοπληρωτών λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, με στόχο τη μείωση τωνεπιβαρύνσεων που υφίσταται ο μέσος καταναλωτής από τα φαινόμενα αυτά.»
Σε σχετική ερώτηση του BN «Γιατί η κυβέρνηση δεν πάει να ελέγξει την παραγωγή και τις τιμές και πάει στη λιανική, στις ρευματοκλοπές και στους στρατηγικούς κακοπληρωτές για να πει ότι τα τιμολόγια δεν πέφτουν γι’ αυτό το λόγο;.»
Ο κ. Μαρινάκης είπε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι πρέπει να κάνει σ’ όλα τα επίπεδα, για να πέφτουν οι τιμές.
Η αύξηση χρήσης ΑΠΕ και η μείωση του κόστους των πρώτων υλών και η πολιτική της Κυβέρνησης με τα πολύχρωμα τιμολόγια, οδηγούν σε ρεύμα στις τιμές προ κρίσης και αυτό είναι αυτό που πρέπει να κρατήσουμε.»
Για σήμερα το κόστος των καταναλώσεων ενέργειας διαμορφώνεται σε 0,06432 ευρώ ανά KWh το οποίο ενισχύθηκε κατά 30,68% από τα 0,04998 ευρώ που ήταν στη προχθεσινή συνεδρίαση.

ΟΙ ΑΠΕ τα …δίνουν όλα αλλά οι τιμές ανεβαίνουν

Η συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας ως ποσοστό ήταν στο 42,66% δίνοντας 60.628 MWh και η παρουσία των μονάδων φυσικού αερίου στο 33,18% με 47.157 MWh.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τιμολόγια του Απριλίου είναι ήδη γνωστά για τα νοικοκυριά και κινούνται άνω των 0,10 ευρώ ανά KWh.
Οι ημερήσιες τιμές του Απριλίου ανά MWh θα επηρεάσουν τα τιμολόγια του Μαιου δίνοντας μία μέση τιμή για την Τ.Ε.Α. του μήνα.
Στελέχη της αγορά εκτιμούν ότι για να υπάρξει νέος γύρος αποκλιμάκωσης των τιμολογίων στη λιανική θα πρέπει η τιμή του συμβολαίου TTF να υποχωρήσει προς τα 20 ευρώ ανά MWh και να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Χθες η τιμή του TTF ήταν στα 28 ευρώ ανα MWh καθώς δεν θέλει να απομακρυνθεί από τα 30 ευρώ, σαν να αναζητά την πρώτη ευκαιρία για να κάνει το άλμα.
Η καλοκαιρινή περίοδος λόγω της αυξημένης ζήτησης σε ενέργεια πιθανόν να διαμορφώσει πιο ψηλά τιμολόγια σε σχέση με τα τρέχοντα .

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης