Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Birol – Von der Leyen: Η Ευρώπη πήρε το ενεργειακό μέλλον στα χέρια της

Birol – Von der Leyen: Η Ευρώπη πήρε το ενεργειακό μέλλον στα χέρια της
Αρθρο δημοσιεύεται στο Table Europe
Σχετικά Άρθρα
Η Ευρώπη έχει αποδείξει την ανθεκτικότητά της σε περιόδους ενεργειακών κρίσεων.
Τώρα, είναι σημαντικό να επιτύχει το συντομότερο δυνατό καθαρές μηδενικές εκπομπές χωρίς ωστόσο αυτό να γίνει σε βάρος της ανταγωνιστικότητας, τονίζουν σε κοινό τους άρθρο η Ursula von der Leyen και ο Fatih Birol.

Αναλυτικά, το άρθρο:

Όπως ακριβώς και τον χειμώνα του 2022, η Ευρώπη ξεπέρασε τον περσινό χειμώνα χωρίς ενεργειακές ελλείψεις, διακοπές ρεύματος, κρύα σπίτια ή διακοπές εφοδιασμού.
Ίσα ίσα, η Ευρώπη έκλεισε τον χειμώνα με ένα αξιοσημείωτο ορόσημο για τον ενεργειακό της τομέα καθώς οι αποθήκες φυσικού αερίου της ήταν σχεδόν κατά 60% γεμάτες, ποσοστό ρεκόρ.
Αυτό δείχνει ότι η Ευρώπη έχει επιτέλους σπάσει σε μεγάλο βαθμό τη σχέση εξάρτησης που είχε με τη Ρωσία τα προηγούμενα χρόνια, έχοντας πάρει την κατάσταση στα χέρια της.
Αν γυρίσουμε πίσω στο 2021, δηλαδή πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ήδη τότε, η Μόσχα αδυνατούσε να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου στα συνήθη επίπεδά τους ενόψει του χειμώνα και αυτό ήταν μια σαφής προσπάθεια να παίξει με την εξάρτηση της Ευρώπης.

Στη συνέχεια ήρθε η εισβολή στην Ουκρανία. Και ο πρόεδρος Πούτιν αποφάσισε ότι, αντιμέτωπος με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, θα χρησιμοποιούσε την ενεργειακή του επιρροή εναντίον μας, εναντίον μας, κόβοντας τις προμήθειες φυσικού αερίου και χρησιμοποιώντας τις υψηλές τιμές των καυσίμων ως όπλο του.

Η ανθεκτικότητα της Ευρώπης έχει βελτιωθεί

Αυτό που προκύπτει, είναι ότι η Ευρώπη συνολικά, αν και βρέθηκε αντιμέτωπη πολλές φορές μέσα στα δυο αυτά χρόνια με σημαντικές δυσκολίες στο ενεργειακό κομμάτι, και ιδιαίτερα οι πολίτες, εντούτοις τώρα πατάει καλύτερα και πιο σταθερά στα πόδια της, έχοντας κάνες σωστές επιλογές, με την ανθεκτικότητα του ενεργειακού της συστήματος να είναι αισθητά βελτιωμένη.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί απότομα και από τις αρχές του τρέχοντος έτους, είναι σταθερά κάτω από 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Τι κάναμε; Η Ευρώπη ενήργησε γρήγορα και ενεργήσαμε από κοινού. Χρησιμοποιήσαμε τα πλεονεκτήματα της ενιαίας αγοράς μας. Μπορέσαμε να επικαλεστούμε τις δυνάμεις των φίλων μας που μας παρείχαν εναλλακτικές προμήθειες. Μέχρι τώρα, ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου της ΕΕ είναι η Νορβηγία, ένας έμπιστος σύμμαχος.

Μαζικές επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι εργαστήκαμε για μια διαρθρωτική απάντηση σε αυτή την κρίση, επενδύοντας μαζικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενισχύοντας την ενεργειακή απόδοση. Και τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους.

Πριν από δύο χρόνια - και αυτά είναι στοιχεία από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας - μία στις πέντε μονάδες ενέργειας που καταναλώθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση προερχόταν από ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Σήμερα, είναι μία στις είκοσι. Παίρνουμε συνολικά περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση από ό,τι από τη Ρωσία. Πέρυσι, το 2023, για πρώτη φορά στην ιστορία, παρήγαμε περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από τον άνεμο παρά από το φυσικό αέριο.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε τις αγορές φυσικού αερίου. Διότι τώρα οδεύουμε προς ένα διαφορετικό σύνολο ζητημάτων και προκλήσεων.

Ένα νέο μεγάλο κύμα έργων εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου θα βγει στην αγορά κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ.

Τα έργα αυτά πρόκειται να αυξήσουν την παγκόσμια προσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά 50%, με αποτέλεσμα, να μετακινούμαστε από έναν κόσμο έλλειψης φυσικού αερίου στο αντίθετο, έναν κόσμο όπου σύντομα θα μπορούσαμε να δούμε αφθονία. Αυτό θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικά χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου.

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλες τις πηγές εκπομπών

Ταυτόχρονα, το μερίδιο των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία μειώθηκε από 45% πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία σε 15% πέρυσι. Πάνε οι μέρες της εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία. Με τις περικοπές στις παραδόσεις ρωσικών αγωγών, το LNG έχει πλέον καταστεί ουσιαστικά η βασική πηγή εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο. Θα παραμείνει σημαντικό για το ενεργειακό μας κόστος και την ενεργειακή μας ασφάλεια για αρκετό καιρό ακόμη, έστω και καθώς οικοδομούμε μια νέα οικονομία καθαρής ενέργειας.

Αλλά παραμένουμε επίσης επικεντρωμένοι στην ευρύτερη εικόνα. Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα. Στην οικονομία του μέλλοντος, η ανταγωνιστικότητα και η βιωσιμότητα πρέπει να συμβαδίζουν. Οι προσιτές τιμές της ενέργειας αποτελούν βασικό παράγοντα. Όμως, το φθηνότερο φυσικό αέριο δεν απαλλάσσει την Ευρώπη και άλλες μεγάλες οικονομίες από την ευθύνη να επιτύχουν το συντομότερο δυνατό καθαρές μηδενικές εκπομπές και να βοηθήσουν άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο. Για να γίνει αυτό, πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλες τις πηγές εκπομπών, συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών από το φυσικό αέριο.

Επιμένουμε σε σχεδόν μηδενικές εκπομπές μεθανίου

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιμείνουμε σε σχεδόν μηδενικές εκπομπές μεθανίου από το φυσικό αέριο που συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε, είτε παράγεται εδώ είτε εισάγεται. Αυτό σημαίνει δραστική κλιμάκωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των ανανεώσιμων αερίων, της ενεργειακής απόδοσης, του καθαρού υδρογόνου και άλλων τεχνολογιών καθαρής ενέργειας.

Σημαίνει επίσης να συνεργαστούμε χέρι-χέρι με τη βιομηχανία και να την υποστηρίξουμε ώστε να οικοδομήσει ένα επιχειρηματικό μοντέλο κατάλληλο για μια οικονομία απαλλαγμένη από τις ανθρακούχες εκπομπές. Αυτός ήταν ο σκοπός των διαλόγων για την καθαρή μετάβαση που διοργάνωσε η Επιτροπή από τον Νοέμβριο έως την περασμένη εβδομάδα.

Με άλλα λόγια, ενώ η Ευρώπη βγήκε ισχυρότερη από τους προηγούμενους χειμώνες, κοιτάζουμε επίσης με μεγάλη προσοχή τις μόνιμες λύσεις για τα ενεργειακά μας διλήμματα.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης