Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αυξάνουν τις θέσεις τους στο πετρέλαιο τα επενδυτικά funds

Αυξάνουν τις θέσεις τους στο πετρέλαιο τα επενδυτικά funds
Οι διαχειριστές κεφαλαίων ήταν καθαροί αγοραστές στις 11 από τις τελευταίες 17 εβδομάδες, αγοράζοντας συνολικά 478 εκατ. βαρέλια από τις 12 Δεκεμβρίου
Σχετικά Άρθρα
Οι επενδυτές γίνονταν σταδιακά πιο bullish προς το αργό πετρέλαιο και τα προϊόντα διύλισης ακόμη και πριν το Ιράν εκτοξεύσει ένα άνευ προηγουμένου κύμα πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά του Ισραήλ σύμφωνα με άρθρο του John Kemp στο Reuters.
Hedge funds και άλλοι διαχειριστές αγόρασαν το ισοδύναμο των 32 εκατομμυρίων βαρελιών στα έξι πιο σημαντικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου και δικαιώματα προαίρεσης κατά τη διάρκεια των επτά ημερών έως τις 9 Απριλίου.
Οι θέσεις έγιναν γνωστές στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Συμβάσεων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων των ΗΠΑ και στην ICE Futures Europe λίγες μέρες πριν από την ιρανική επίθεση στις 13-14 Απριλίου.
Οι διαχειριστές κεφαλαίων ήταν καθαροί αγοραστές στις 11 από τις τελευταίες 17 εβδομάδες, αγοράζοντας συνολικά 478 εκατομμύρια βαρέλια από τις 12 Δεκεμβρίου.
Κατά συνέπεια, η συνδυασμένη θέση είχε αυξηθεί στα 685 εκατομμύρια βαρέλια (66ο εκατοστημόριο για όλες τις εβδομάδες από το 2013) από 207 εκατομμύρια.
Την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκαν συνολικές αγορές σε NYMEX και ICE WTI (+11 εκατ. βαρέλια), Brent (+4 εκατ.), βενζίνη ΗΠΑ (+1 εκατ.), ντίζελ ΗΠΑ (+3 εκατ.) και ευρωπαϊκό πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (+13 εκατομμύριο).

Οι θέσεις των επενδυτών

Οι επενδυτές παρέμειναν εξαιρετικά bullish έναντι της βενζίνης των ΗΠΑ με καθαρή θέση 85 εκατομμυρίων βαρελιών.
Οι ανοδικές θέσεις long ξεπέρασαν αριθμητικά τις βραχύβιες bearish κατά μια αναλογία 4,90:1.
Η απειλή κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, η οποία διαταράσσει τις προμήθειες αργού και ντίζελ στην Ευρώπη, έχει οδηγήσει σε μεγάλη συσσώρευση θέσεων στο Brent και στο ευρωπαϊκό πετρέλαιο εσωτερικής καύσης.
Οι κύριοι δείκτες της Wall Street υποχώρησαν την Παρασκευή, μια εβδομάδα που χαρακτηρίστηκε από υψηλότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τις θέσεις εργασίας που ανάγκασαν τους επενδυτές να επαναφέρουν τις προσδοκίες για το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων.
Οι διαχειριστές κεφαλαίων είχαν συγκεντρώσει καθαρή θέση 304 εκατομμυρίων βαρελιών (70ο εκατοστημόριο) στο Brent και 69 εκατομμύρια βαρέλια (75ο εκατοστημόριο) στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης.
Συνολικά, οι θέσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων είχαν γίνει μέτρια ανοδικές, αλλά όχι μονόπλευρες, περιορίζοντας προς το παρόν τον κίνδυνο απότομης αντιστροφής των τιμών.

Φυσικό αέριο

Οι επενδυτές χαρτοφυλακίου έκαναν λίγες αλλαγές στις θέσεις τους στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και στις επιλογές φυσικού αερίου των ΗΠΑ για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα. Οι καθαρές αγορές ανήλθαν σε μόλις 22 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια (bcf).
Η συνδυασμένη θέση στα δύο πιο σημαντικά συμβόλαια που συνδέονται με τις τιμές στο Henry Hub στη Λουιζιάνα ισοδυναμούσε με καθαρό έλλειμμα 310 bcf.
Η συνδυασμένη θέση δεν είχε αλλάξει σημαντικά από το καθαρό έλλειμμα των 562 bcf (17ο εκατοστημόριο) στις 12 Μαρτίου, παρά την ανακοίνωση για περικοπές γεωτρήσεων και παραγωγής από έναν αριθμό μεγάλων παραγωγών σχιστολιθικού αερίου.
Οι περικοπές στην παραγωγή θα χρειαστούν χρόνο για να διαβρώσουν τα αποθέματα και στο μεταξύ οι θερμοκρασίες παρέμειναν ήπιες, διατηρώντας την κατανάλωση φυσικού αερίου χαμηλή.
Τα αποθέματα αερίου εξακολουθούσαν να παρουσιάζουν τεράστιο πλεόνασμα 634 bcf (+38% ή +1,36 τυπικές αποκλίσεις) πάνω από τον εποχιακό μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας στις 5 Απριλίου.
Το πλεόνασμα έχει διογκωθεί από 64 bcf (+2% ή +0,24 τυπικές αποκλίσεις) την 1η Οκτωβρίου μετά τον θερμότερο χειμώνα που έχει καταγραφεί σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο.
Με τόσο πολύ αέριο ακόμα σε αποθήκευση και περιορισμένη ικανότητα αναπλήρωσης το καλοκαίρι, οι τιμές παραμένουν κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο σε πραγματικούς όρους από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 για να ενθαρρύνουν τη μεγιστοποίηση της κατανάλωσης από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και τους βιομηχανικούς χρήστες.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης