Οι παράγοντες που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο
Η αμερικάνικη επενδυτική τράπεζα προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός, τα επιτόκια και οι πόλεμοι μπορεί κάλλιστα να καθυστερήσουν την επίτευξη του προαναφερόμενου στόχου.
Μάλιστα, απευθύνει έκκληση για «έλεγχο της πραγματικότητας» σχετικά με τη στροφή της από τους υδρογονάνθρακες σε εναλλακτικές πηγές.
«Ενώ ο στόχος για το καθαρό μηδέν είναι ακόμη λίγο μακριά, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα ότι οι μεταβλητές έχουν αλλάξει», δήλωσε ο Κρίστιαν Μάλεκ (επικεφαλής της παγκόσμιας ενεργειακής στρατηγικής της τράπεζας), στους Financial Times.
Οι αιτίες της καθυστέρησης
Ο Malek ήταν ο κύριος συντάκτης μιας νέας έκθεσης της JP Morgan που επικεντρώθηκε στην ενέργεια.
Η έκθεση σημείωσε ότι τα υψηλότερα επιτόκια, ο πληθωρισμός και οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή ήταν όλοι παράγοντες που λειτουργούσαν σαν αναποδιές για τη μετάβαση.
Η έκθεση και η συνέντευξη του Malek FT, συνέπεσαν με αναφορά του Reuters που επικαλείται αναλυτές της Rystad Energy να προειδοποιούν για τις αρνητικές επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων στους κατασκευαστές αιολικής και ηλιακής ενέργειας.
«Λόγω του χαρακτήρα έντασης κεφαλαίου (Capex) των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είναι εγγενώς πιο επιρρεπείς σε υψηλά επιτόκια», δήλωσε ο Vegard Wiik Vollset (επικεφαλής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενέργειας της Rystad Energy).
Η Wood Mackenzie έχει επίσης προειδοποιήσει ότι τα υψηλότερα ποσοστά έχουν αρνητική επίδραση στα οικονομικά της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας, καθώς μια αύξηση των συντελεστών κατά 2% μπορεί να ωθήσει το ισοπεδωμένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για αυτές τις δύο πηγές έως και 20% υψηλότερο.
«Τα επιτόκια είναι πολύ υψηλότερα.
Το δημόσιο χρέος είναι σημαντικά μεγαλύτερο και το γεωπολιτικό τοπίο είναι δομικά διαφορετικό. Τα $3tn έως $4tn που θα κοστίζει κάθε χρόνο έρχονται σε ένα διαφορετικό macro περιβάλλον», είπε επίσης ο Malek της JP Morgan, μιλώντας στους Financial Times (FT).
Πρόβλεψη για το τι θα κάνουν οι κυβερνήσεις
Εξαιτίας αυτών των προκλήσεων, ο Malek προβλέπει ότι οι κυβερνήσεις θα περιορίσουν την ώθηση για μετάβαση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια, καθώς οι οικονομικοί τους πόροι μειώνονται.
Οι FT σημείωσαν ως παράδειγμα την πρόσφατη απόφαση του κοινοβουλίου της Σκωτίας να εγκαταλείψει τον στόχο μείωσης των εκπομπών κατά 75% έως το 2030, παραδεχόμενος ότι δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί.
Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών