Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΟΠΕΚ: Εμμένει στην πρόβλεψη για αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2024

ΟΠΕΚ: Εμμένει στην πρόβλεψη για αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2024
Η έκθεση δείχνει έλλειμμα εφοδιασμού τρίτου τριμήνου εάν η παραγωγή του ΟΠΕΚ+ διατηρηθεί σταθερή
Σχετικά Άρθρα
Ο ΟΠΕΚ διατήρησε τις προβλέψεις του για σχετικά ισχυρή ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024, παρά τη χαμηλότερη από την αναμενόμενη χρήση το πρώτο τρίμηνο, εκτιμώντας ότι τα ταξίδια και ο τουρισμός θα στηρίξουν την κατανάλωση στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, σε μηνιαία έκθεση, ανέφερε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,25 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2024 και κατά 1,85 εκατομμύρια bpd το 2025. Και οι δύο προβλέψεις παρέμειναν αμετάβλητες από τον περασμένο μήνα.

Συνθήκες αγοράς

Η έκθεση του ΟΠΕΚ είναι η πιο πρόσφατη που επισημαίνει τις εύρωστες συνθήκες της αγοράς πετρελαίου καθώς οδεύουμε προς το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο 3% τη Δευτέρα, αφού η Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι η ζήτηση μεταφορών θα ωθήσει την αγορά σε έλλειμμα το τρίτο τρίμηνο.
Ο ΟΠΕΚ δήλωσε ότι η σταθερή παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη συνεχίστηκε το πρώτο εξάμηνο του 2024 και προέβλεψε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,3 εκατομμύρια bpd το δεύτερο εξάμηνο.
«Παγκοσμίως, ο τομέας των υπηρεσιών διατηρεί μια σταθερή δυναμική», ανέφερε ο ΟΠΕΚ.

«Προβλέπεται να είναι ο κύριος συντελεστής στη δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του 2024, υποστηριζόμενη ιδιαίτερα από τα ταξίδια και τον τουρισμό, με επακόλουθο θετικό αντίκτυπο στη ζήτηση πετρελαίου».
Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος ομαδοποιεί τον ΟΠΕΚ και συμμάχους όπως η Ρωσία, έχει εφαρμόσει μια σειρά περικοπών παραγωγής από τα τέλη του 2022 για να στηρίξει την αγορά. Ο όμιλος συμφώνησε στις 2 Ιουνίου να παρατείνει την τελευταία περικοπή των 2,2 εκατομμυρίων bpd έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και να την καταργήσει σταδιακά από τον Οκτώβριο.

Το πετρέλαιο παρέμεινε σταθερό μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΟΠΕΚ με το Brent να υποχωρεί προς τα 81 δολάρια το βαρέλι.

Διαφωνίες

Υπάρχει μια ευρύτερη από τη συνηθισμένη διαφωνία σχετικά με την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2024, εν μέρει λόγω των διαφορών σχετικά με τον ρυθμό της παγκόσμιας μετάβασης σε καθαρότερα καύσιμα.
Η έκθεση έδειξε ότι ο ΟΠΕΚ, στο υψηλό επίπεδο των προβλέψεων, μένει στις προβλέψεις του.
Παρόλο που ο ΟΠΕΚ μείωσε την εκτίμησή του για τη συνολική ζήτηση το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους κατά 50.000 bpd στα 103,51 εκατομμύρια bpd, αύξησε τις προβλέψεις του για το δεύτερο τρίμηνο κατά την ίδια αύξηση και δεν έκανε καμία αλλαγή στο σύνολο του έτους.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ο οποίος εκπροσωπεί τις βιομηχανικές χώρες, αναμένει πολύ χαμηλότερη αύξηση της ζήτησης από τον ΟΠΕΚ κατά 1,1 εκατ. bpd και πρόκειτα να κάνει τις ανακοινώσεις του την Τετάρτη.

Η Goldman Sachs ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η σταθερή καλοκαιρινή ζήτηση μεταφορών θα ωθήσει την αγορά πετρελαίου σε έλλειμμα 1,3 εκατομμυρίων bpd το τρίτο τρίμηνο. Τα στοιχεία στην έκθεση του ΟΠΕΚ υποδηλώνουν ακόμη μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.
Ο ΟΠΕΚ προβλέπει τη ζήτηση για αργό OPEC+, ή αργό από τον ΟΠΕΚ συν τις συμμαχικές χώρες που συνεργάζονται μαζί του, στα 43,6 εκατομμύρια bpd το τρίτο τρίμηνο, πολύ περισσότερο από ό,τι αντλεί σήμερα ο όμιλος, σύμφωνα με την έκθεση.
Ο όμιλος OPEC+ άντλησε 40,92 εκατομμύρια bpd τον Μάιο, αναφέρει η έκθεση, επικαλούμενη στοιχεία από δευτερογενείς πηγές. Αυτό σηματοδότησε πτώση 123.000 bpd από τον Απρίλιο με τις μειώσεις στη Ρωσία και το Καζακστάν να αντισταθμίζουν τις αυξήσεις στη Νιγηρία και τους μικρότερους αφρικανούς παραγωγούς.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης