Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αλλαγή πλεύσης στις ΑΠΕ - Στην τελική ευθεία η λειτουργία της πρώτης μονάδας παραγωγής βιομεθανίου στην Ελλάδα

Αλλαγή πλεύσης στις ΑΠΕ - Στην τελική ευθεία η λειτουργία της πρώτης μονάδας παραγωγής βιομεθανίου στην Ελλάδα

Το βιομεθάνιο έχει πολύ χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα και τα υπόλοιπα βιοκαύσιμα

Σχετικά Άρθρα

Η σημασία του βιομεθανίου ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, οι δυνατότητες και οι προκλήσεις παραγωγής του στην Ελλάδα είναι το θέμα της ημερίδας με τίτλο «Καινοτόμες οδοί παραγωγής βιομεθανίου στην Ευρώπη», που πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και η «Βιοαέριο Λαγκαδά ΑΕ», στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου ευρωπαϊκού προγράμματος BIOMETHAVERSE.
Ο διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ (ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ), υπεύθυνος παραρτημάτων Πτολεμαΐδας και Αθήνας, Δρ. Παναγιώτης Γραμμέλης, επισήμανε ότι «οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, πηγαίνουμε προς την πράσινη μετάβαση και έχουμε δύο μεγάλα ρίσκα που πρέπει να λάβουμε, την αποθήκευση ενέργειας και τα θέματα των ανανεώσιμων αερίων. Σήμερα πραγματευόμαστε τα θέματα των ανανεώσιμων αερίων, ειδικά του βιομεθανίου αλλά και γενικότερα άλλων πηγών ενέργειας, όπως είναι το υδρογόνο, τα οποία αναμένεται στο μέλλον να πρωτοστατήσουν προκειμένου να εξασφαλιστεί η πράσινη μετάβαση, η οποία περνάει μέσα από το πώς μπορούν να αναπτυχθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διασφαλίζοντας στο μεγαλύτερο δυνατό σημείο, την αξιοποίησή τους».
«Μπορείς να έχεις ενέργεια όταν έχει ήλιο ή όταν φυσάει ο άνεμος, αλλά μπορεί να έχεις και περίσσεια ενέργεια και οι τρόποι αξιοποίησης αυτής της ενέργειας είναι αφενός μεν οι γνωστές μέθοδοι για την αποθήκευση ενέργειας, αλλά και μία εξαιρετική περίπτωση είναι και το βιομεθάνιο που μπορεί να παίξει ένα ρόλο ενεργειακού φορέα. Για παράδειγμα η έγχυσή του στο δίκτυο φυσικού αερίου μπορεί να βοηθήσει στην ευστάθεια του συστήματος και στην ενίσχυση της θέσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό σύστημα», διευκρίνισε ο κ. Γραμμέλης.

Δύο χρόνια προετοιμασίας 

Στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για τη δημιουργία του νομοθετικού πλαισίου που θα διέπει τους κανόνες εμπορίας και διάθεσης βιομεθανίου, ωστόσο εκκρεμεί η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει άμεσα.
Υπενθυμίζεται ότι το βιομεθάνιο έχει πολύ χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα και τα υπόλοιπα βιοκαύσιμα και πληροί τις προϋποθέσεις της κυκλικής οικονομίας, αφού για την παραγωγή του χρησιμοποιούνται απόβλητα και κατάλοιπα του πρωτογενή τομέα (απόβλητα κτηνοτροφικών μονάδων όπως το τυρόγαλα, υπολείμματα ελαιοτριβείων, φλούδες και πούλπες από φρούτα, ενσιρώματα από ενεργειακά φυτά, απόβλητα εκκοκιστηρίων, στέμφυλα οινοποιείων, μαγιά μπίρας κτλ).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης