Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Βρετανία: Η ΒΡ «παγώνει» την κατασκευή νέων υπεράκτιων αιολικών πάρκων

Βρετανία: Η ΒΡ «παγώνει» την κατασκευή νέων υπεράκτιων αιολικών πάρκων
Η εταιρεία παρουσίασε νωρίτερα φέτος σχέδια για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά μόλις 25% μεταξύ 2019 και 2030 - πολύ κάτω από τον προηγούμενο στόχο της για μείωση κατά 40% 
 
Σχετικά Άρθρα
Το πάγωμα των νέων υπεράκτιων αιολικών έργων ανακοίνωσε ο επικεφαλής της BP, σε μια προφανή προσπάθεια να κατευνάσει τους επενδυτές που δεν είναι ικανοποιημένοι με τους πράσινους στόχους του πετρελαϊκού κολοσσού, σύμφωνα με τον Guardian.
Ο Murray Auchincloss, ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου τον Ιανουάριο μετά την αποχώρηση του προκατόχου του, Bernard Looney, με την υπόσχεση να επικεντρωθεί στην παραγωγή αξίας για τους μετόχους.
Ο Looney, ο οποίος είχε δεσμευτεί για την πράσινη μετάβασης της BP, απομακρύνθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και αντικαταστάθηκε από τον Auchincloss.
Η απόφαση να πάνε πίσω οι πράσινες φιλοδοξίες της BP έχει υποδαυλίσει τις ανησυχίες ότι το σχέδιο του Looney να απομακρύνει την εταιρεία από τα ορυκτά καύσιμα, με την υπόσχεση να γίνει μια εταιρεία με net zero μέχρι το 2050 ή και νωρίτερα, μπορεί σύντομα να εκτροχιαστεί.

Πιέσεις από τους μετόχους

Η BP δέχεται πιέσεις από τους μετόχους της σχετικά με τους πράσινους στόχους της, επειδή ορισμένα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποδείχθηκαν πιο δαπανηρά από το αναμενόμενο, ενώ τα κέρδη από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από δύο και πλέον χρόνια.
Σε απάντηση, η εταιρεία παρουσίασε νωρίτερα φέτος σχέδια για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά μόλις 25% μεταξύ 2019 και 2030 - πολύ κάτω από τον προηγούμενο στόχο της για μείωση κατά 40% στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Η Greenpeace UK δήλωσε ότι τα σχέδια της BP ήταν απογοητευτικά αλλά «δυστυχώς δεν αποτέλεσαν έκπληξη».
Ο Auchincloss φέρεται να εξετάζει την επένδυση και ενδεχομένως την απόκτηση νέων περιουσιακών στοιχείων πετρελαίου και φυσικού αερίου για την ενίσχυση των υφιστάμενων δραστηριοτήτων της BP, ιδίως στον Κόλπο του Μεξικού και στις σχιστολιθικές λεκάνες που αποκτήθηκαν από την αγγλοαυστραλιανή μεταλλευτική εταιρεία BHP στο Τέξας.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η αντίπαλος της BP, η Shell, παρουσίασε τα δικά της σχέδια για να μειώσει τις φιλοδοξίες της για πράσινη ανάπτυξη, μειώνοντας τον αριθμό του προσωπικού που ασχολείται με τα καύσιμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα κατά περίπου 200 θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα μετατοπίζει την εστίασή της σε πετρελαϊκά έργα υψηλού κέρδους και επεκτείνει τις δραστηριότητές της στον τομέα του φυσικού αερίου.

Η στροφή στις ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η BP έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο υπεράκτιων αιολικών έργων ικανών να παράγουν συνολικά 9,5 GW ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, τα οποία δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εταιρεία θέλει να επικεντρωθεί σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και όχι να προχωρήσει σε νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Το τελευταίο διάστημα έχει απολύσει δεκάδες άτομα που είναι επιφορτισμένα με την εξεύρεση νέων ευκαιριών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα υπεράκτια αιολικά έργα της στη Βρετανία και τη Γερμανία, αναφέρει το Reuters, και θα μπορούσε να προβεί σε νέες περικοπές θέσεων εργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Οι μετοχές της BP σημείωσαν άνοδο άνω του 1% την Πέμπτη (27/6), αλλά έχουν υποαποδώσει έναντι των αντιπάλων τους τους τελευταίους μήνες, προκαλώντας εικασίες ότι η εταιρεία θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο εξαγοράς.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης