Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ετήσιο «άλμα» στις εξαγωγές ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη τον Ιούνιο 2024

Ετήσιο «άλμα» στις εξαγωγές ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη τον Ιούνιο 2024
Οι εξαγωγές ήταν χαμηλότερες τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον προηγούμενο εν μέσω προγραμματισμένης συντήρησης στον υποθαλάσσιο αγωγό TurkStream
Σχετικά Άρθρα
Ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom ανακοίνωσε πως οι μέσες ημερήσιες προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω αγωγών αυξήθηκαν κατά σχεδόν 23% τον Ιούνιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά του 2023.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 8,6% σε σχέση με τον Μάιο, όπως έδειξαν οι υπολογισμοί.
Οι εξαγωγές ήταν χαμηλότερες τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον προηγούμενο εν μέσω προγραμματισμένης συντήρησης στον υποθαλάσσιο αγωγό TurkStream στις 6-9 Ιουνίου.
Οι υπολογισμοί, που βασίζονται σε στοιχεία από τον ευρωπαϊκό όμιλο μεταφοράς φυσικού αερίου Entsog και τις ημερήσιες εκθέσεις της Gazprom για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, έδειξαν ότι οι μέσες ημερήσιες εξαγωγές μέσω αγωγού μειώθηκαν στα 81,8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) τον περασμένο μήνα από 89,5 mcm τον Μάιο, αλλά ήταν αυξημένες από τα 66,8 mcm τον Ιούνιο του 2023.
Οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom προς την Ευρώπη έχουν ανέλθει μέχρι στιγμής φέτος σε περίπου 15,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm).
Να σημειωθεί πως η Ευρώπη η οποία ήταν κάποτε η κύρια εξαγωγική αγορά της Ρωσίας, τώρα λαμβάνει πολύ λιγότερο ρωσικό φυσικό αέριο ως αποτέλεσμα της πολιτικής των κυρώσεων που εφαρμόζει στη Μόσχα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Η Gazprom έχει αντ' αυτού ενισχύσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Κίνα, η οποία αύξησε τις εισαγωγές αερίου από αγωγούς από τη Ρωσία σε 22,7 δισ. κυβικά μέτρα πέρυσι, σχεδόν 1,5 φορά περισσότερα από τα 15,4 δισ. κυβικά μέτρα που στάλθηκαν το 2022.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης