Η άμεση σύγκρουση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ ενδεχομένως να οδηγήσει τον «μαύρο χρυσό» στα επίπεδα των 90-100 δολαρίων
Οι αναλυτές της Capital Economics αναφέρονται σε τρία βασικά σενάρια για τη συνέχεια της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, καθώς και τις επιπτώσεις τους στην αγορά ενέργειας.
Το πρώτο είναι ότι, θέλοντας να αποφύγει την άμεση σύγκρουση, το Ιράν αποφασίζει να απομακρυνθεί από το χείλος του γκρεμού και να πει στους συμμάχους του να διαπραγματευτούν κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ.
Δεύτερον, όπως και τον Απρίλιο, το Ιράν εξαπολύει άλλη μια επίθεση αντιποίνων στο Ισραήλ, η οποία έχει σχεδιαστεί ως επίδειξη δύναμης και όχι ως προσπάθεια κλιμάκωσης της σύγκρουσης.
Και τρίτον, η κατάσταση κλιμακώνεται με έναν από τους ποικίλους τρόπους που φέρνουν το Ισραήλ και το Ιράν σε άμεση σύγκρουση. Η άμεση σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ θα ήταν σαφώς μεγαλύτερο ζήτημα- το Ιράν αντιπροσωπεύει περίπου το 4% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και έτσι οι ανησυχίες για διαταραχή της προσφοράς του σε αυτό το σενάριο θα μπορούσαν εύλογα να προκαλέσουν εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου, ενδεχομένως στα επίπεδα των 90-100 δολαρίων ανά βαρέλι.
Εν αναμονή κρίσιμων εξελίξεων, το Brent παραδόσεως Νοεμβρίου (το πιο ενεργό συμβόλαιο) υποχώρησε 0,29% και έκλεισε στα 71,77 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Νοεμβρίου (το πιο ενεργό συμβόλαιο) σημείωσε πτώση 0,01% και έκλεισε στα 68,17 δολάρια το βαρέλι.
Για το σύνολο της περασμένης εβδομάδας οι τιμές για Brent και WTI υποχώρησαν 3,4% και 4% αντίστοιχα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών