Οι ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν αυξήσει τις ανησυχίες για την παγκόσμια ζήτηση
Οι ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή έχουν αυξήσει τις ανησυχίες για την παγκόσμια ζήτηση, αντισταθμίζοντας έτσι τα όποια οφέλη (για τις τιμές πετρελαίου) που θα είχε η διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας -σε περίπτωση επιδείνωσης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.
Ταυτόχρονα, αμφότεροι ΟΠΕΚ (Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών) και ΙΕΑ (Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας) υποβάθμισαν μέσα στην εβδομάδα τις προβλέψεις για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης «μαύρου χρυσού», με το μεγαλύτερο μέρος της υποβάθμισης να αφορά την Κίνα.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Brent παραδόσεως Δεκεμβρίου (το πιο ενεργό συμβόλαιο) έκλεισε την ημέρα με κέρδη 1,70% στα 74,29 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Νοεμβρίου (το πιο ενεργό συμβόλαιο) ενισχύθηκε 1,94% και έκλεισε στα 70,56 δολάρια το βαρέλι.
Για το σύνολο της περασμένης εβδομάδας, οι τιμές σε Brent και WTI υποχώρησαν άνω του 7% και άνω του 8%, αντίστοιχα (έναντι κερδών 9% μία εβδομάδα πριν).
«Εξαιρετικά αδύναμη» η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου
Η ασθενέστερη από την αναμενόμενη κατανάλωση πετρελαίου στην Κίνα και οι αυξανόμενες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου στο μέλλον, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ).
«Φέτος, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου είναι πολύ αδύναμη, πολύ πιο αδύναμη από τα προηγούμενα χρόνια, και αναμένουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί εξαιτίας της Κίνας», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ, Fatih Birol, στο Bloomberg σε συνέντευξή του σήμερα (21/10).
Επί του παρόντος, ο κόσμος απολαμβάνει την άφθονη προσφορά αργού πετρελαίου και την πλεονάζουσα παραγωγή, πρόσθεσε ο Μπιρόλ.
Ο επικεφαλής του ΙΕΑ επανέλαβε τις τελευταίες μηνιαίες προβλέψεις, στις οποίες ο οργανισμός ανέφερε ότι η αγορά πετρελαίου θα χαρακτηριστεί από σημαντικό πλεόνασμα και το επόμενο έτος εν μέσω άφθονης προσφοράς και επιβραδυνόμενης αύξησης της ζήτησης.
Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά μόλις 862.000 βαρέλια ημερησίως φέτος, εν μέσω της επιβράδυνσης της αύξησης της κατανάλωσης στην Κίνα, ανέφερε ο οργανισμός στην υπό στενή παρακολούθηση έκθεση για την αγορά πετρελαίου για τον Οκτώβριο.
Η τελευταία εκτίμηση αποτελεί υποβάθμιση από την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά 903.000 βαρέλια ημερησίως που αναμενόταν στην έκθεση του περασμένου μήνα.
«Η κινεζική ζήτηση πετρελαίου είναι ιδιαίτερα αδύναμη, με την κατανάλωση να μειώνεται κατά 500 kb/d σε ετήσια βάση τον Αύγουστο - τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα μείωσης», σημείωσε.
Ο ΙΕΑ επιβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να δράσει σε περίπτωση κλονισμού της προσφοράς, αλλά σημείωσε ότι «προς το παρόν, η προσφορά συνεχίζει να ρέει και, ελλείψει σημαντικών διαταραχών, η αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σημαντικό πλεόνασμα το νέο έτος».
Παραπλανημένος ο OPEC
Σε μια ξεχωριστή, ετήσια, έκθεση, World Energy Outlook 2024, ο ΙΕΑ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο OPEC (Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών) έχει παραπλανηθεί από την έξαρση της ηλεκτροκίνησης στην Κίνα.
Ο ΙΕΑ διπλασίασε επίσης την πρόβλεψή του από πέρυσι ότι η ζήτηση και για τα τρία ορυκτά καύσιμα -πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα- θα κορυφωθεί αυτή τη δεκαετία.
Να σημειωθεί πως η άποψη του Μπιρόλ διαφέρει ριζικά από εκείνη των μεγάλων παραγωγών πετρελαίου, όπως η Σαουδική Αραβία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών