Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κατάρρευση άνω του 6% στις τιμές πετρελαίου - Οι επενδυτές... δεν βλέπουν γενικευμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Κατάρρευση άνω του 6% στις τιμές πετρελαίου - Οι επενδυτές... δεν βλέπουν γενικευμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή
Μόνο παράδοξο (αν όχι θλιβερό) φαινόμενο αποτελεί η απογοήτευση των επενδυτών από το περιορισμένο πλήγμα του Ισραήλ
Οι αγορές έδειξαν ακόμη μία φορά το πραγματικό τους πρόσωπο στη διαπραγμάτευση των τιμών πετρελαίου τη Δευτέρα 28/10, καθώς οι τιμές στον «μαύρο χρυσό» καταρρέεουν εν μέσω απογοήτευσης των επενδυτών για την περιορισμένη απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν.
Συγκεκριμένα, οι επενδυτές πόνταραν ότι, σε περίπτωση γενικευμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή, θα διαταραχθεί τόσο η παραγωγή όσο και αλυσίδα εφοδιασμού στην αγορά πετρελαίου. Ως αποτέλεσμα, η υπερβάλλουσα ζήτηση θα εκτόξευε τις τιμές στα ύψη.
Αυτό δεν φαίνεται όμως, προς το παρόν, ως το βασικό σενάριο.
Το Ισραήλ επιτέθηκε το Σάββατο 26/10 στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν σε τρεις επαρχίες ως απάντηση στην εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης στο Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου. Το χτύπημα δεν έπληξε τοποθεσίες υποδομής πετρελαίου, πυρηνικής ενέργειας και πολιτικών υποδομών.
Τα αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ στο Ιράν χαρακτηρίστηκαν «περιορισμένα» από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, με τους αναλυτές της Citi να μειώνουν τις πιθανότητες κλιμάκωσης που θα διαταράξει τον εφοδιασμό πετρελαίου. Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ανέφερε ότι η επίθεση, η οποία σκότωσε τέσσερις στρατιώτες, είχε προκαλέσει «περιορισμένες ζημιές».
Το τοπικό δίκτυο ειδήσεων petro ανέφερε ότι η λειτουργία της βιομηχανίας πετρελαίου του Ιράν «σε εξέλιξη κανονικά» χωρίς διακοπές.

Η «προετοιμασία» των αγορών

Για εβδομάδες, οι αγορές είχαν προετοιμαστεί για ισραηλινά αντίποινα, καθώς οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή συνέχισαν να αυξάνονται μετά την επίθεση στο Ισραήλ από τη Χαμάς που υποστηρίζεται από το Ιράν στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Το βασικό στοιχείο των αγορών πετρελαίου ήταν η άμεση δέσμευση μεταξύ των δύο μερών, με τις ανησυχίες για επίθεση σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις να αυξάνονται τις τελευταίες εβδομάδες.
Το Ιράν αντιπροσωπεύει έως και το 4% των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου, σύμφωνα με τη Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ.
«Η πρόσφατη στρατιωτική δράση του Ισραήλ είναι απίθανο να θεωρηθεί από την αγορά ότι οδηγεί σε κλιμάκωση που επηρεάζει την προσφορά πετρελαίου», έγραψαν οι αναλυτές της Citi, μειώνοντας την πρόβλεψη της τράπεζας για το πετρέλαιο Brent κατά 4 έως 70 δολάρια το βαρέλι τα επόμενα τρία. μήνες.
Οι αγορές πετρελαίου κοιτάζουν επίσης την υπερπροσφορά.
«Με το Ισραήλ εσκεμμένα, και ίσως με κάποια αμερικανική ενθάρρυνση, να αποφεύγει τη στόχευση εγκαταστάσεων αργού πετρελαίου, η αγορά πετρελαίου επιστρέφει στο να κοιτάζει μια αγορά υπερπροσφοράς», δήλωσε ο Andy Lipow, πρόεδρος της Lipow Oil Associates.

Αύξηση της παραγωγής

Η παραγωγή πετρελαίου αυξάνεται όχι μόνο σε βασικές χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Βραζιλία, αλλά ακόμη και μεταξύ μικρότερων παικτών όπως η Αργεντινή και η Σενεγάλη, πρόσθεσε ο Lipow.
«Οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν υπό πίεση για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, μπορεί να είναι δύσκολο να δούμε τις τιμές του αργού πετρελαίου Brent να αγγίζουν τα 80 δολάρια στο άμεσο μέλλον», δήλωσε ο Lipow στο CNBC μέσω email.
Το ασφάλιστρο κινδύνου ξεπέρασε μερικά δολάρια το βαρέλι, καθώς ο πιο περιορισμένος χαρακτήρας των χρυπημάτων, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής των υποδομών πετρελαίου, δημιούργησαν ελπίδες για μια αποκλιμάκωση, δήλωσε ο Saul Kavonic, ενεργειακός αναλυτής της MST Marquee.
Τα φώτα της δημοσιότητας τώρα θα είναι στο αν το Ιράν θα αντιμετωπίσει την επίθεση τις επόμενες εβδομάδες, κάτι που θα δει το ασφάλιστρο κινδύνου να αυξάνεται ξανά, είπε ο Kavonic στο CNBC, σημειώνοντας ότι η συνολική τάση παραμένει ακόμα κλιμάκωση, με τα περιθώρια για έναν ακόμη γύρο επιθέσεων να παραμένουν υψηλά.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Brent παραδόσεως Δεκεμβρίου (το πιο ενεργό συμβόλαιο) έκλεισε με ισχυρή πτώση 6,09% στα 71,42 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Δεκεμβρίου (το πιο ενεργό συμβόλαιο) «βούτηξε» 6,13% στα 67,38 δολάρια το βαρέλι.
Για το σύνολο της περασμένης εβδομάδας, οι τιμές ενισχύθηκαν 4% (ένανι «βουτιάς» 8% μία εβδομάδα πριν).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης